Viikkokatsaus 49/2017

Talousmentor-yritysanalyysi on nyt tehty 50 eri yhtiöstä! Tietoa Ramirent:n uusista taloudellisista tavoitteista. Markkinat jäivät mielenkiintoiseen tilanteeseen, kun Flynnin syytteet nousivat otsikoihin ja USA:n verouudistus läpäisi senaatin äänestyksen. Euroopan pörssit ehtivät reagoida laskevasti vain Flynn-uutiseen, mutta USA:ssa pörssit toipuivat nopeasti omalle tasolleen.

Talousmentor-salkku

Viikon 48/2017 lopussa

 • Talousmentor-salkku: 27 084,59 € (-0,8 %)
 • Seligson vertailusalkku: 31 640,83 € (-1,2 %)

Viikon aikana Talousmentor-salkusta myytiin CHRW:n osakkeet ja myynnin taustoja voi lukea tästä: Talousmentor-salkku: CHRW (myynti). Lopulliseksi myyntivoitoksi tuli 545,99 euroa, joten sijoitus tuotti osingot (19,16 eur) huomioiden 18,7 prosentin tuoton. Salkussa on käteistä myynnin jälkeen noin 3 610 euroa, joten uutta ostokohdetta pitää alkaa etsimään.

Ero vertailusalkun hyväksi on -4 556 euroa. Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

Huomio- ja tavoitehinnat

Tällä hetkellä 6 lähinnä huomiohintaa olevat yhtiöt ovat (katso koko lista Yrityslista: Tavoitehinnat):

YRITYS Osake Huomio-hinta %
Orion B 30,52 € 31,59 € 3,5 % HUOM!
Ramirent 7,44 € 7,40 € -0,5 %
Cramo 18,05 € 17,77 € -1,6 %
H&M 195,40 kr 191,20 kr -2,1 %
AF Gruppen 125,50 kr 122,64 kr -2,3 %
Betsson B 58,70 kr 57,24 kr -2,5 %

Orionin kurssilasku sen kuin jatkuu. Ja kuten jo viikko sitten totesin, niin viikkotasolla katsottuna kurssi on laskenut tauotta (muutamaa viikkoa lukuun ottamatta) viime juhannuksesta alkaen. Oheinen kaavio osoittaa tämän hyvin. Kyseessä siis viikkotason kaavio 15.8.2016 alkaen.

orion-viikkokehitys-2017-47
Kuva: Orion B, viikkokaavio
http://www.investing.com

Talousmentor-salkussa on Orionin osakkeita, joiden arvo on nyt laskenut noin -504 euroa eli 14,8 prosenttia. Myymällä osakkeet pystyisin hyödyntämään tappioita verotuksessa ja saisin noin 150 euron verohyödyn. Tämä tekisi osaketta kohden (salkussa 95 Orionin osaketta) noin 1,58 euroa eli osakkeen nykyarvoon se toisi noin +5,2 tuoton. Tuoton siis siinä mielessä, että maksettavaa veroa tulisi 150 euroa vähemmän.

Olen myös määrittänyt salkun strategiassa, että ”Salkussa yksittäisen osakkeen maksimitappio rajataan 15 prosenttiin, jonka jälkeen nämä osakkeet tulee myydä pois” (Talousmentor-salkku: tavoitteet). Joten tämäkin sääntö puoltaisi myyntiä, sillä laskua on nyt kertynyt -14,8 prosenttia.

Sitten on tämä ihmisluonto, joka haluaa uskoa siihen, että ”kyllä se sieltä vielä nousee” ja kurssilasku johtuu vain siitä, että isot toimija siivoavat salkkujaan. Kun kevään osinkokiima taas alkaa, niin kurssi nousee raketin lailla… Ja sitten se kurssi laskee edelleen -10 prosenttia jouluun mennessä ja tappioita on kertynyt taas lisää…

Eli tilanne on 2-1 myynnin puolesta, joten ehkä osakkeet lähtevät parin viikon aikana vaihtoon, mutta katsotaan, miten tilanne etenee.

Betssonin osake on laskenut noin 4 kuukaudessa yli -25 prosenttia eli elokuun alun 78 – 80 kruunusta nykyiseen 58,70 kruunuun. Kuluneen vuoden aikana yhtiön johdossa on ovi käynyt, kun sekä talousjohtaja että toimitusjohtaja ovat jättäneet yhtiön. Lisäksi Q3-tulos oli pettymys, mihin vaikutti erityisesti keväällä 2017 hankittujen NetPlayn ja Premier Casinon heikko tuloskehitys. Yhtiön näkymiä varjostaa vielä sekin, että Ruotsissa ja Hollannissa on valmisteilla lainsäädännön uudistuksia, mikä kiristäisi peliyhtiöiden regulaatioita.

Betssonin tunnusluvut voivat siis vaikuttaa houkuttelevilta, mutta sijoittajan tulee olla varuillaan em. tekijöiden suhteen. PE=10,6x, ROE=21,8%, osinkoennuste=3,50 SEK ja osinkotuotto=6,0%. Talousmentor-arvoluku on 20/30.

Talousmentor-yrityslistalla 50 yritystä!

Talousmentor-yritysanalyyseihin lisättiin ruotsalainen Loomis, jonka esittelyn voi lukea tästä Loomis AB.

Talousmentor-yritysanalyysi on nyt tehty 50 eri yrityksestä! Ja jakauma eri maiden suhteen on seuraava:

 • Suomi: 16 yritystä
 • Ruotsi: 8 yritystä
 • Norja: 6 yritystä
 • USA: 20 yritystä

Kaikki yritykset on listattu Yrityslista-sivulle.

Viikko 48

Markkinatilanne

Pörssiviikko Euroopassa päättyi mielenkiintoiseen tilanteeseen, sillä juuri ennen markkinoiden sulkeutumista kurssit lähtivät voimakkaaseen laskuun. Lasku lähti liikkeelle USA:sta, missä markkinat pelästyivät Michael Flynn:n syytteitä. Tosin markkinat toipuivat tästä nopeasti, mutta Euroopan pörssit olivat ehtineet sulkeutua ennen tätä.

indeksit-2017-12-01
Kuva: 5-minuutin kaavio, OMXH25 ja SP500 indeksit
http://www.investing.com

Oheiset kaaviot osoittavat hyvin sen, mihin esimerkiksi Helsingin pörssi jäi perjantaina ja miten S&P500-indeksi kehittyi tämän jälkeen.

Lisäksi USA:ssa senaatti hyväksyi verouudistuksen, joka vaatii vielä ”pientä hiomista”, mutta Trump toivoo allekirjoittavansa lain vielä ennen joulua. Verouudistuksen laskee yritysveroa 35 prosentista 20 prosenttiin. Tämä tarkoittaisi sitä, että yritysten nettotulokset kasvaisivat myöskin. Jos osakekohtainen tulos ennen veroja on ollut esimerkiksi 1,00 USD, niin karkeasti laskien osakekohtainen nettotulos, EPS, muuttuisi 0,65 dollarista 0,80 dollariin eli kasvua 23 prosenttia. Toki USA:n yritysverotus sisältää paljon erilaisia vähennyksiä yms., mutta em. laskelma kuvastaa hyvin, minkäkokoisesta vaikutuksesta verouudistuksessa on kyse.

Eli näin voi arvioida, että Euroopassa pörssit avautuvat nousuun maanantaina. Ja toivottavasti Orionkin kääntyisi siinä samalla nousuun…

Metsäyhtiöt

Nordea arvioi kuluneella viikolla, että metsäyhtiöiden näkymät ovat hyvät sellun vahvan hintakehityksen johdosta. Tämä hyödyttäisi etenkin UPM:ää ja Stora Ensoa, mutta myös Metsä Boardia, johon euron vahvistuminen vaikuttaa kuitenkin negatiivisesti. Lisäksi Nordea nosti UPM:n mallisalkkuunsa. Linkki Nordean aamukatsaukseen: https://www.nordea.fi/Images/58-235533/.

Amer Sports

Nordea nosti Amer Sports:n takaisin seurantaansa ja antoi osakkeelle myy-suosituksen (tavoitehinta: 19 euroa). Perusteluina tälle oli USA:n kivijalkakauppojen ja ostoskeskusten väheneminen, mikä tuo kannattavuushaasteita Amerille. Linkki Nordean aamukatsaukseen: https://www.nordea.fi/Images/58-236205/.

Mielenkiintoista tässä on kuitenkin se, että vielä viime maaliskuussa Nordea antoi Amerille (silloin Nordean seurannassa) osto-suosituksen tavoitehintaan 30 euroa.

Pankin mukaan Amer Sportsin viime vuosien kasvu etenkin Salomonin kengissä ja Arc’teryxin vaatteissa on ollut vakuuttavaa ja kannattavuus on parantunut. Myös yhtiön lähivuosien kasvunäkymät ovat lupaavat ja Nordea odottaa lähes 10 prosentin vuosittaista liikevoiton kasvua vuoteen 2020 saakka.
(Lainaus SalkunRakentajat-palvelusta: https://www.salkunrakentaja.fi/2017/03/amer-sports-analyytikoiden-suosikki-nordea-osakkeessa-yli-35-prosentin-nousuvara/)

Eli aikamoinen mielenmuutos varsin lyhyessä ajassa. Eikä siinä mitään, mielipidettä saa muuttaa, jos faktat antavat siihen aihetta. Tämä on hyvä sijoittajankin pitää mielessä, sillä tilanteet ja markkinat muuttuvat – joskus nopeastikin. Siksi salkussa olevien yritysten tilannetta on hyvä seurata tarkoin.

Ramirent

Ramirent piti pääomamarkkinapäivän perjantaina, ja päivän esityksiin voi tutustua täältä: http://www.ramirent.com/portal/fi/sijoittajat/julkaisut_/raportit_ja_esitykset/.

Ramirent pohtii siirtokelpoisten tilojen myyntiä samoin kuin Fortrent:n (Ramirentin ja Cramon yhteisyritys Ukrainassa) tilannetta (eli myyntiä). Ramirentin toimitusjohtajan mukaan toiminnan tehokkuutta voidaan edelleen parantaa ja fokus on pääomien tehokkaalla käytöllä.

Ramirent uudisti myös taloudelliset tavoitteensa vuosille 2018 – 2020.

 • EPS:n vuosikasvu ”kaksinumeroisella” tahdilla
 • ROCE 16 % vuoden 2020 loppuun mennessä
 • nettovelka/EBITDA < 2,5 x
 • Osinko yli 50 % tuloksesta (aiemmin yli 40 %)

Oheinen kuvakaappaus esityksestä kuvastaa sitä, mikä nykyhetken tilanne on suhteessa em. tavoitteisiin:

ramirent-taloudelliset-tavoitteet.png
Kuva: http://www.ramirent.com/files/attachments/cmd_2017/ramirent_cmd_2017_cfo_on_financial_targets.pdf

Ramirenttiin sijoittavan kannattaa ehdottomasti tutustua tarkemmin pääomamarkkinapäivän esityksiin.

Viikko 49

Tuleva viikko on jälleen tapahtumien suhteen varsin rauhallinen.

Fastenal:n odotetaan julkistavan marraskuun myyntitietoja ja seuraavilta yhtiöiltä odotetaan kvartaaliosingon julkistusta:

 • Deere: 0,60 USD – tai jokohan osinko nousisi, sillä 0,60 dollarin osinkoa on maksettu kesäkuusta 2014 alkaen.
 • CHRW: 0,47 USD – aiempi kvartaaliosinko oli 0,45 USD ja nyt odotetaan parin sentin korotusta
 • Edison International: 0,59 USD – aiempi osinko oli 0,5425 USD eli tässäkin nousua. Aiempina vuosina osinko on julkistettu 9. tai 10. päivä joulukuuta, joten tämä julkistus voi vierähtää sitä seuraavalla viikolle.