Kun läheinen kuolee

Läheisen kuolema on aina pysähdyttävä hetki – suru ja jaksaminen ovat päällimmäisenä mielessä. Rahasta puhuminen tällaisella hetkellä on aina hieman kornia, mutta joka tapauksessa tilanne vaikuttaa omaan talouteen. Hautaamiseen, perunkirjoitukseen ja muistotilaisuuteen kuluu helposti useita tuhansia euroja.

Tämä korostaa oman talouden puskurirahaston tärkeyttä.

Olen aiemmin blogissa kirjoittanut puskurirahastosta (esimerkiksi huhtikuussa 2016: Talouden puskurit kuntoon). Kuten kirjoituksissa todetaan, niin puskurin tulisi olla noin 3 – 4 kuukauden normaalin elämisen (vuokra, vakuutus, lainalyhennykset, yms) kulutuksen kokoinen. Ja sen tarkoituksena on juurikin tuoda sitä ensiturvaa elämää kohdanneen kriisin varalle. Ilman puskurirahastoa kriisin käsittelyyn sisältyy myös huoli omasta taloudesta.

Se antaa myös puskuria sille, ettei mahdollisiin osake- tai rahastosijoituksiin tarvitse heti ensimmäisenä turvautua. Myyntitarve voi osua juuri pahimpaan kurssinotkahdukseen ja myynneistä voi aiheutua turhia veroseuraamuksia.

Oma isäni nukkui pois elokuussa 2017, joten onneksi olin toiminut niin, kuin olin kirjoittanut ja olin saanut kerättyä itselleni puskurirahaston.

Sairasloma

Kun kriisin kohtaa ensimmäistä kertaa, niin omaa reagointia tilanteeseen ei voi oikein ennustaa. Toiset voivat lamaantua täysin ja toiset voivat jatkaa elämää ”kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan”. Toiset selviävät parin päivän hengähdystauolla ja toisille pari viikkoa tuntuu lyhyeltä ajalta.

Riippuen työstä ja työnantajasta pidemmän sairasloman pitäminen voi olla vaikeaa. Ja vaikka sairaslomaa saisikin surua varten, niin se voi olla palkatonta. Tämän takia puskurin olemassaolo on tärkeää. Silloin voi aidosti levähtää surun ollessa pahimmillaan eikä tarvitse väkisin mennä töihin itkuisena ja uupuneena.

Hautajaiset ja perunkirjoitus

Varsin nopeasti läheisen kuoleman jälkeen pitää alkaa järjestelemään hautajaisia sekä perunkirjoitusta. Hautaustoimistot hoitavat nämä monesti omaisten puolesta, mutta silti erilaista paperisotaa riittää omaisillekin.

Pitää sulkea puhelin- ja internet-liittymät, irtisanoa lehtitilaukset, vakuutukset yms. sekä hoitaa pankkiasiat. Mikäli omainen on asunut yksin, niin asunnon myynti taikka vuokrasopimuksen irtisanominen pitää hoitaa sekä asunnon tyhjennys ja loppusiivous. Eli paljon asioita, jotka pitää saada järjestykseen seuraavien parin kuukauden aikana.

Kuten todettua, niin oma isäni kuoli elokuussa 2017, eikä häneltä jäänyt perintöä, joka olisi antanut taloudellista tukea hautajaisjärjestelyihin. Isän ”eläkesuunnitelma” perustui Veikkauksen peleihin, joita hän pelasi viimeistä edelliseen päivään asti. Valitettavasti eläkesuunnitelma petti ja perikunnalle ei jäänyt jaettavaa. Aiheesta sivuten kirjoitus Kodin ja koulun sijoitusoppi.

Isän hautaamiseen liittyviä kuluja kertyi seuraavasti: kuolinilmoitus lehteen (n. 300 euroa), sairaala yms. maksut (n. 150 euroa), hautaustoimiston maksu (alkaen 850 euroa), perunkirjoitus (alkaen 650 euroa), muistokilpi (n. 200 euroa), seurakunnan hautausmaksu (alkaen 350 euroa) sekä asunnon tyhjennys ja loppusiivous (n. 2 000 euroa).

Lisäksi muistotilaisuuden kulut, jotka tietenkin riippuvat vieraiden määrästä sekä tarvittavan tilan vuokrauksesta yms.

shampanja

Ja kuten edellä mainitsinkin, niin onneksi oli saanut kerättyä itselleni puskurirahaston. Kaikenlaisia kuluja kertyi yli 4 500 euroa, vaikka pyrin pitämään ne mahdollisimman alhaisina. Puskurin avulla pystyin pitämään myös lomaa töistä, josta suurkiitos työnantajalleni (Futurice Oy), joka antoi siihen mahdollisuuden.

Yhteenveto

Oman talouden puskurirahasto antaa turvaa elämän yllättäviä tilanteita varten. Ja voi melkein sanoa, että sellainen osuu meille jokaiselle jossain vaiheessa elämää. Siksi sen kerääminen on tärkeää.

Kriisi voi olla jotain paljon pienempää, kuin kirjoituksen läheisen kuolema. Se voi olla vaikkapa vain pesukoneen hajoaminen tai auton huolto – jotka tietenkin osuvat aina pahaan aikaan. Puskurin avulla uuden pesukoneen hankintaa tai auton huoltoa ei tarvitse sen enempää miettiä, kunhan sitten myöhemmin palauttaa lainatun rahasumman. Lisäksi sen avulla ei tarvitse turvautua hirmukalliisiin kulutusluottoihin, joista hyvin helposti syntyy uusi kriisi ajan kuluessa.

Kirjoitus on omistettu rakkaalle Päivikille (joka nukkui pois 31.1.2017) sekä isälleni Veikolle (23.8.2017).

3 vastausta artikkeliin “Kun läheinen kuolee”

  1. Ajattelemisen aihetta antava kirjoitus, kiitos Jyrki. Toivotaan, että ensi vuosi on helpompi kaikin puolin. -Auli

    Tykkää

Kommentit on suljettu.