Salkkuanalyysi 2017 – osa 2 (tekninen analyysi)

Salkkuanalyysin toisessa osassa esitellään muutamia teknisen analyysin indikaattoreita, joiden avulla pyritään luomaan säännöstö paremman ostoajankohdan määrittämiselle. Lisäksi katsotaan miten säännöstö olisi toiminut Nokian, Amer Sportsin ja Orionin kohdalla.

Ensimmäisessä osassa (Salkkuanalyysi 2017 – osa 1) tulin siihen johtopäätökseen, että olin ostanut osakkeita trendistä välittämättä ihan liian aikaisin.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on teknisen analyysin avulla luoda sellainen säännöstö, jolla tätä ajoittamista voisi parantaa. Täydellistä ajoitusta en tietenkään tavoittele (sellaiseen ei voi päästäkään), mutta sellaista, joka johtaisi nykyistä parempaan lopputulokseen.

Korostetaan vielä sitäkin, että teen jatkossakin varsinaisen ostopäätöksen yrityksen taloudellisen kunnon, tunnuslukujen yms. perusteella. Eli en tukeudu ostopäätöstä tehdessäni tekniseen analyysiin.

Esittelen aluksi lyhyesti käyttämäni teknisen analyysin metodit eli liukuva eksponentiaalinen keskiarvo (EMA = Exponential Moving Average), MACD sekä Elderin Impulse System:n. Tämän jälkeen luodaan näitä käyttäen sopiva säännöstö, jota pyrin käyttämään jatkossa ostojen ajoittamisessa.

Lopuksi katsotaan miten säännöstö olisi toiminnut Nokian, Amer Sportsin ja Orionin kohdalla.

Liukuva eksponentiaalinen keskiarvo (EMA)

Liukuva eksponentiaalinen keskiarvo eli EMA on nimestään huolimatta helppo laskea. Se eroaa normaalista keskiarvosta siinä, että viimeisimmät arvot korostuvat enemmän. Näin se reagoi nopeammin osakkeen kurssiliikehdintään. Usein EMA lasketaan 9, 11 tai 22 päivälle tai tarkemmin periodille. Jos lasketaan viikkotason EMA:aa, niin silloin se lasketaan 9, 11 tai 22 viikolle. Tällöin käytetään kalenteriviikon viimeisen kaupankäyntipäivän (eli yleensä perjantain) päätösarvoa.

EMA:n kaava on ohessa

 EMA = K * Osakkeen hinta + EMAeilen * (1 - K)

missä K = 2 / (1 + jaksojen määrä). Eli jos lasketaan 9 päivän EMA:aa, niin silloin K = 0,20. Tällöin tämän päivän osakkeen hinta painottuu 20 prosenttisesti ja eilinen EMA-arvo 80 prosenttisesti.

Sijoituksen ajoittamisen säännöstössä käytän 11 ja 22 päivän EMA:a.

MACD ja MACD-Histogram

En tiedä mitä MACD on suomeksi, mutta se tulee sanoista Moving Average Convergence/Divergence. Aiheesta kiinnostuneet voivat tutustua Wikipedian (https://en.wikipedia.org/wiki/MACD) tai StockCharts:n (http://stockcharts.com/school/doku.php?id=chart_school:technical_indicators:moving_average_convergence_divergence_macd) kuvauksiin . MACD lasketaan käyttäen 3 eri EMA-arvoa.

A) 12 päivän EMA
B) 26 päivän EMA
C) Fast MACD Line = A – B eli 12 ja 26 päivän EMA:n erotus
D) Signal Line = 9 päivän EMA Fast Line:lle
E) MACD Histogram = Fast MACD Line – Signal Line

Eli tarvittaessa MACD:n ja MACD-Historgrammin laskeminen onnistuu helposti vaikkapa Excelissä, mutta melkeinpä kaikki internetin graafityökalut sisältävät tämän indikaattorin valmiina.

Elderin Impulse System

Tohtori Alexander Elder esittelee Impulse System:n mm. kirjassaan The New Trading for a Living (https://www.adlibris.com/fi/kirja/the-new-trading-for-a-living-psychology-discipline-trading-tools-and-systems-risk-control-trade-management-9781118443927).

Systeemi perustuu viikko- ja päivätason MACD:n Fast Line:n ja MACD-Histogrammin kahden perättäisen jakson arvomuutoksiin seuraavasti:

 • VIHREÄ: MACD Fast Line (tänään) – MACD Fast Line (eilen) > 0 JA
  MACD-Histogram (tänään) – MACD-Historgram (eilen) > 0
 • PUNAINEN: MACD Fast Line (tänään) – MACD Fast Line (eilen) < 0 JA
  MACD-Histogram (tänään) – MACD-Historgram (eilen) < 0
 • SININEN: Muutoin

Vihreä siis silloin, jos molemmat arvot ovat nousussa ja punainen, jos molemmat arvot ovat laskussa. Muutoin sininen.

Elderin mukaan Impulse System:ssä idea on siinä, että jos sekä viikko- että päivätason arvot ovat vihreitä tai sinisiä, niin silloin on lupa ostaa. Se ei siis käske ostoon, vaan pikemminkin kieltää shorttauksen. Vastaavasti, jos viikko- ja päivätason arvot ovat molemmat punaisia tai sinisiä, niin silloin on lupa shortata, mutta ei ostaa.

Joissakin verkkopalveluissa (esim. Yahoo Finance!) on Elderin Impulse System on valmiina. Niissä, missä se ei ole, niin silloin arvoa voi haarukoida katsomalla, onko MACD Fast Line sekä Historgram arvot nousussa.

Talousmentor-ostoajankohdan säännöt

Ja vihdoin voidaan määritellä ostoajankohdan säännöt käyttäen edellä esitettyjä teknisen analyysin indikaattoreita.

A) 11 päivän EMA on nousussa JA
B) 22 päivän EMA on nousussa JA
C) Viikkotason Elderin Impulse System on vihreä tai sininen JA
D) Päivätason Elderin Impulse System on vihreä tai sininen

Tämä voi tuntua hurjalta määrältä, mutta pitää muistaa, että ostohetki on aina osakekäyrän oikeassa laidassa, jolloin vertailua tarvitsee tehdä vain tämän päivän ja eilisen arvon välillä. Ja jos yksikin arvo on väärin, niin ostolle ei ole lupaa. Lisäksi, koska ostopäätös sinänsä oli jo tehty, niin tätä tarvitsee tehdä vain silloin tällöin ehkä muutamalle osakkeelle kerrallaan.

Lisäksi on hyvä muistaa se, että tätä säännöstöä ei ole kunnolla testattu historiallisilla aineistoilla. Ainoastaan olen silmäillyt omia sijoitusajoituksia ja todennut tämän (ehkä) tuovan parempia tuloksia. Eli se sopii itselleni – eikä välttämättä muille!

Eli ostoon voi ryhtyä, jos kaikki em. säännöt toteutuvat.

NOKIA

Nokian kurssi on ollut laskutrendissä kesäkuusta 2017 alkaen. Pohdin Nokian ostamista Talousmentor-salkkuun, kun osake romahti lokakuussa. Mutta valmistellessa ostoajankohdan sääntöjä huomasin, että oikea ostoajankohta ei olisi vielä käsillä.

Oheisissa kuvissa on esitettynä viikko- ja päivätason kurssimuutokset viimeiseltä noin neljältä kuukaudelta. Käyrän värit vastaavat Elderin Impulse System:n värejä.

Nokia-viikko-092017-122017
Nokia, viikko, 09/2017-12/2017, https://finance.yahoo.com
Nokia-paiva-092017-122017
Nokia, päivä, 09/2017-12/2017, https://finance.yahoo.com

Kuten ylemmästä viikkotason kaaviosta nähdään, niin Nokian Elder Impulse System ei ole kertaakaan ollut vihreällä syksyn aikana. Päivätasolla vihreää on ollut muutamina päivinä, mutta kuitenkin varsin harvoin.

Talousmentor-ostoajankohdan säännöstön mukaan ainoa ostoajankohta olisi ollut 20.10-25.10 aikoihin (merkitty vihreällä viivalla). Juuri sopivasti ennen Q3/2017 tulosjulkistuksen kurssipudotusta. Toki siinä kohtaa olisi ehkä halunnut katsoa tuloksen ensin – tai jakaa sijoituksen kahteen osaan: yksi osa ennen tulosjulkistusta ja toinen osa sen jälkeen.

Syyskuun puolivälin sekä joulun alusviikon vihreällä kysymysmerkillä merkityt alueet jäävät aavistuksen ostosignaalista. Näin siksi, että 22-päivän EMA (sääntö B) ei (ehkä) täyty. Lähellä se kuitenkin on…

Eli Nokian kohdalla kesälomien jälkeen säännöstö olisi antanut vain muutamalle päivälle luvan ostolle. Ja mikä tärkeintä osto olisi jäänyt tekemättä marraskuun noin 4,25 – 4,50 euron tietämillä, kun ”halvalla” olisi saanut. Ostoajankohta olisi siirtynyt näihin päiviin asti, mikä tietenkään ei tarkoita sitä, että nyt olisi optimaalinen ajankohta ostaa. Nokian kurssi voi jatkaa vielä laskuaan. Se tarkoittaa vain sitä, että nyt olisi parempi ajankohta ostaa, kuin noin kuukausi sitten.

AMER SPORTS

Ostin Amer Sports:n osakkeita Talousmentor-salkkuun 16.2.2017 hintaan 22,74 euroa. Oheisessa kuviossa ostoajankohta on merkitty nuolella. Kuviosta nähdään, että Talousmentor-ostoajankohdan säännöstön kaikki kohdat olisivat tuolloin olleet punaisella: EMA:t (11 ja 22 päivää) olivat selvässä laskussa ja samoin Elderin Impulse System:n (viikko ja päivä) arvot olivat punaisia.

Amer-paiva-022017-122017
Amer Sports, viikko, 02/2017 – 07/2017, https://finance.yahoo.com

Kuvassa maaliskuun 9. päivä olisi ollut ensimmäinen indikaatti ostolle. Mutta olisiko tämä mennyt ohi, sillä indikaattihan valmistuu päivän päätteeksi, joten varsinainen ostohan olisi mahdollisesti tehty seuraavana päivänä. Lisäksi tämä oli viimeinen osinkoon oikeuttava päivä, joten tämän päivän olisi passannut pelkästään tästä syystä (miksi ottaa verotettavaa osinkoa, kun seuraavana päivän osaketta saa todennäköisesti osinkoa alemmalla hinnalla).

Jos edellä mainitun ostosignaalin olisi missannut, niin toinen hento ostosignaali tuli huhtikuun loppupuolella, josta taas oli noin viikko tulosjulkistukseen. Eli tässäkin sama kuin edellä Nokian kohdalla eli tulosraportti olisi pitänyt huomioida. Tässä kohtaa osakkeen hinta oli noin 21,80 euroa eli noin euron vähemmän, kuin mitä itse toteutunut osto oli. Osinko (0,62 euroa) huomioiden etu oli tätä vähemmän

Selvä ostosignaali tuli sitten toukokuun lopulla eli 2,5 kuukautta varsinaista ostoa myöhemmin. Amerin osakkeen hinta tuolloin oli noin 20,75 – 21,00 euroa eli noin 2 euroa vähemmän kuin ostohetkellä. Ja osinko sekä osinkovero huomioiden etu olisi ollut noin 1,60 euroa osakkeelta.

Jos oston olisi pystynyt tekemään 21 euron hintaan, niin Amerin omistus olisi nyt noin +8,8 prosenttia plussalla (osakkeen hinta 22,84 euroa). Ameriin sijoitettiin noin 2 054 euroa, joten tämä olisi tarkoittanut noin +180 euron hyötyä. Tuotto toteutuneeseen ostohintaan on tällä hetkellä pyöreä nolla prosenttia, joten ainoa tuotto on saatu osinko 0,62/osake (minus verot).

Joka tapauksessa ostoajankohta olisi ajoittunut paremmin säännöstön avulla.

ORION

Ostin Orionia Talousmentor-salkkuun 27.10.2017 hintaan 35,75 euroa. Oheista kuviosta nähdään tässäkin, että Talousmentor-ostoajankohdan säännöstön kaikki kohdat olisivat tuolloin olleet punaisella.

Orion-paiva-102017-122017
Orion, päivä, 10/2017-12/2017, https://finance.yahoo.com

Eli systeemin kannalta aivan väärä ajankohta ostaa. Ostoajankohdan eli 27.10. jälkeen säännöstö ei olisi antanut vielä yhtään ostosignaalia, joten sitä noudattaen rahat olisivat vielä kassassa. Nyt sijoitus on tuottanut noin -515 euroa tappiota.

Yhteenveto

Kirjoituksessa tutustuttiin muutamiin teknisen analyysin indikaattoreihin, joiden avulla luotiin säännöstöt paremman ostoajankohdan löytämiseksi. Kuten kirjoituksessa totesin, niin täydellinen tämä ei ole, mutta jos se edes parantaa nykyistä ajoitusta, niin sen parempi. Ainakin se tuntuu ehkäisevän ”putoavaan puukkoon” tarttumista.

Toinen tärkeä seikka on se, että tämän avulla itse ostopäätöstä ei tehdä. Sen pitää tapahtua muilla keinoilla. Eli säännöstö ei ole ”kaupankäyntistrategia”, jolla voisi ”vuolla rahaa”.

Ja mikä tärkeintä, niin tätä säännöstöä ei ole kunnolla testattu historiallisilla aineistoilla. Ainoastaan olen silmäillyt omia sijoitusajoituksia ja todennut tämän (ehkä) tuovan parempia tuloksia. Eli se sopii itselleni – eikä välttämättä muille!

Salkkuanalyysin viimeisessä osassa kerään tiedot kaikista salkun ostotapahtumista ja katson millaisen hyödyn tämä luotu säännöstö olisi tuonut salkkuun. Tämän kirjoituksen esimerkit olisivat tuoneet noin lähes 700 euron (180 + 515) hyödyt, joten on mielenkiintoista nähdä, mikä on koko totuus.


Tradauksesta ja teknisestä analyysistä kiinnostuneille suosittelen

 • Adam Grimes:n MarketLife-sivustoa, missä on mm. rekisteröityneille käyttäjille ilmainen ja varsin kattava trading-kurssi. (https://www.marketlifetrading.com/course/index)
 • Aaron Fifield:n Chat with Traders -podcastiä (https://chatwithtraders.com/podcast-episodes/), missä hän haastattelee tradauksen ammattilaisia ympäri maailmaa. Kukin jakso kestää noin 1 – 1,5 tuntia, joten kuuntelu vaatii oikeasti aikaa. Keskusteluissa toistuu kysymykset, kuten
  • Miten päätyi osakkeiden ja tradauksen pariin
  • Mitä vaikeuksia uran alussa oli (melkein jokainen poltti alkupääomansa)
  • Mitä vaadittiin tuottoisaan toimintaan
  • Mitä ja millaisella strategialla tradaa nykyisin

2 vastausta artikkeliin “Salkkuanalyysi 2017 – osa 2 (tekninen analyysi)”

Kommentit on suljettu.