Markkinoilla rytisee – sijoituspäiväkirjaan merkintöjä

Laskumarkkinatilanteissa sijoittajan mieliin iskostuu pelko. Pelko siitä, että säästöt ja hyvät voitot sulavat pienessä hetkessä. Sijoituspäiväkirjan avulla voi kirjata omat tuntemukset ylös, joka antaa arvokasta tietoa sijoittajasta itsestään. Tätä voi sitten hyödyntää myöhemmin, kun markkinoilla rytisee ja paukkuu seuraavan kerran.

USA:n osakemarkkinat (SP500 indeksi) ovat laskeneet parissa viikossa noin -7,3 prosenttia ja laskuvauhti tuntuu kiihtyvän. Lasku on tarttunut myös kaikkiin pörsseihin ja Japanin pörssi laski noin -5 prosenttia 6.2.2018.

Lehtien otsikot huutavat paniikkia ja verilöylyä.

porssilaskee-iltalehti-06022018
Kuva: Iltalehti, 6.2.2018

Tätä kirjoitettaessa SP500-indeksi on 2649 noin pisteessä, kun 26.1.2018 huippulukema oli noin 2857 pistettä. Viimeksi tällä noin 2649 pisteen tasolla oltiin 8.12.2017 eli noin 2 kuukautta sitten.

Jos osakkeet laskevat toiset -7,3 prosenttia eli SP500 indeksin lukema olisi 2455 pisteessä, niin tämä taso oli viimeksi lokakuun puolivälissä 2017. Voi aina kysyäkin, että oliko asiat huonosti viime joulukuussa tai lokakuussa?

Kurssilaskut kuuluvat osakesijoittajan arkeen, vaikka edellisen kerran kunnon laskua taisi tulla tasan 2 vuotta sitten eli helmikuussa 2016. Sieltä ollaan noustu lähes yhtä soittoa näihin päiviin asti – ja välissä on ollut mm. Brexit- ja Trump-yllätys.

Sijoittajat reagoivat eri tavoilla

Sijoittajan menestymiseen vaikuttaa osaltaan myös se, miten hän reagoi osakkeiden laskumarkkinoihin. Toiset etsivät rohkeasti ostopaikkoja, toiset taas toivovat pientä nousua, jotta voisi myydä osakkeet pienemmällä tappiolla tai ”omillaan”. Toiset laittavat koneen kiinni eivätkä katso osakemarkkinoille pariin viikkoon. Joillakin menevät yöunet, kun säästöt sulavat silmissä.

Tällaiset markkinatilanteet muistuttavat myös siitä, että osakemarkkinoille tulee sijoittaa vain sellaista raha, jota ei tarvitse useampaan vuoteen. Elämän vararahasto, joka on sijoitettuna (tai ”sijoitettuna” lainausmerkeissä) pankkitilille, antaa lyhytaikaista turvaa ja mielenrauhaa. Mitä suurempi vararahasto on sitä levollisemmin tällaisia markkinalaskuja voi katsella sivusta.

Itse olen reagoinut yleensä niin, että ”kone kiinni ja antaa markkinoilla sattua ja tapahtua”. Sitten voi myöhemmin kiroilla, että miksi en myynyt Fordia, kun se oli vain 10 prosenttia tappiolla (nyt yli 20 %). Tiedän, että toimintani on hölmöä, ja joka kerta vannon, että toimin aktiivisemmin ensi kerralla. Toisaalta, ehkä tämä on sittenkin ihan ok tapa toimia, sillä eipähän tule tehtyä sitten mitään lyhytjänteistä veivausta tms.

Miten sinä reagoit tällaisissa tilanteissa? Tuleeko tehtyä paniikissa hätiköityjä päätöksiä, missä pitkäaikainen sijoitusstrategia lentää roskakoriin. Osakkeita myydään tunteiden vaihdellessa paniikin, epätoivon, uskon ja euforian välillä.

Sijoituspäiväkirja

Markkinoiden laskua (tai romahdusta) varten on hyvä pitää sijoituspäiväkirjaa ja kirjata ylös vaikka ihan päivä päivältä tuntemuksia ja arvioita siitä, miten omasta mielestäsi markkinoilla menee. Miten oma toimintakyky säilyy, oletko peloissasi, etsitkö hyviä yhtiöitä halpaan hintaan, vaiko miten toimit?

paivakirja

Kun nämä tuntemukset on kirjattu ylös, niin se antaa hyvää tietoa itsestäsi sijoittajana. Voit tilanteen rauhoituttua palata merkintöihisi ja katsoa oliko tunnereaktiosi taikka pelkosi aiheellisia. Teitkö oikeita toimenpiteitä – vai jäädyitkö ja et tehnyt mitään (vaikka olisi ollut aiheellista)? Ja miten pahasta markkinatilanteesta sitten aikanaan selvittiin?

Päiväkirjasta on apua sitten seuraavalla kerralla, kun markkinoilla rytisee.

Päiväkirjan ei tarvitse olla mikään romaani vaan ihan vain ranskalaisilla viivoilla tai muuten vain lyhyillä lauseilla merkittyjä ajatuksia. Liian vaikeaa tästä ei kannata tehdä, sillä silloin päiväkirjan pito jää väliin. Jo pelkästään se, että pitää pohtia tällaisessa markkinatilanteessa omia tuntoja voi olla raskasta.

Liitteeksi voi laittaa osakeindeksien kuvaajia päivä kerrallaan, jolloin merkintöjä myöhemmin lukiessa voi helpommin samaistua kunkin päivän tilanteeseen. Graafeja saa helposti esimerkiksi https://investing.com sivustolta.

SP500-2018-02-06
Kuva: https://www.investing.com/indices/us-spx-500-chart

Yhteenveto

Kuten todettua, niin markkinoilla tulee aina välillä romahduksia, korjausliikkeitä tai ihan paniikkia. Kurssit laskevat 10 – 20 prosenttia ”ilman mitään järkevää syytä”.

Tässä kohtaa on hyvä muistaa se, että

  • markkinat ovat nousseet 2 vuotta yhtä soittoa ja nousu kiihtyi parin viime kuukauden aikana, joten korjausliike oli enemmän kuin odotettu
  • nopea nousu houkuttelee sijoittajia kotiuttamaan voittojaan
  • korot ovat lähdössä USA:ssa nousuun ja sellainen raha, joka aiemmin oli korkosijoituksissa alkaa pikkuhiljaa valumaan pois osakkeista takaisin korkosijoituksiin
  • ja lopuksi voi pohtia sitä, että onko yritysten tulosnäkymissä tapahtunut oleellista muutosta vai vieläkö hyvä kasvu vaihe jatkuu

Tällaisissa laskumarkkinatilanteissa sijoittajan mieliin iskostuu pelko. Pelko siitä, että säästöt ja hyvät voitot sulavat pienessä hetkessä. Laskumarkkinat ovat yksi hyvä osoitus siitä, että osakemarkkinoille ei tulisi sijoittaa sellaisia rahoja, joita tarvitsee lyhyen ajan sisään. Osakesäästäminen on pitkäjänteistä puuhaa.

Sijoituspäiväkirjan avulla voi kirjata omat tuntemukset ylös, joka antaa arvokasta tietoa sijoittajasta itsestään. Tätä voi sitten hyödyntää myöhemmin, kun markkinoilla rytisee ja paukkuu seuraavan kerran. Ehkä silloin voi laittaa tunteita hieman syrjään ja pyrkiä toimimaan analyyttisemmin, kun tunnistaa omat pelkotilansa.

Helsingin pörssi avautui 6.2.2018 reilun -3 prosentin laskuun (klo 10:15).

Yksi ajatus artikkelista “Markkinoilla rytisee – sijoituspäiväkirjaan merkintöjä”

Kommentit on suljettu.