Buffett:n sijoittajakirje 2017

Warren Buffett julkaisi taas odotetun sijoittajakirjeen viime viikonloppuna. Tässä kirjoituksessa pohditaan kirjeessä mainittua osakkeiden ja korkosijoitusten riskisyyttä. Buffett totesi, että ”lyhyellä aikavälillä osakkeiden riskisyys on paljon korkeampi kuin korkosijoitusten. Mutta, kun sijoitushorisontti on useiden vuosien, jopa vuosikymmenten päässä, niin hyvin hajautetun osakesalkun riski on paljon alhaisempi kuin korkosijoituksen.”

Warren Buffett on ehkä yksi tunnetuimpia sijoittajia, joka yhdessä Charlie Munger:n kanssa luotsaa Berkshire Hathaway nimistä yritystä. Berkshire on pörssiyhtiö ja siitä on listattuna kaksi osakesarjaa. BRK-A osaketta ei ole koskaan splitattu ja sen hinta on 316 126 dollaria – kyllä 316 tuhatta dollaria. Lisäksi listattuna on BRK-B osake (1/1500 osa A-osakkeesta), jonka hinta 210,62 dollaria (osakkeiden hinnat 27.2.2018).

Buffett kirjoittaa vuosittain osakkeenomistajille tarkoitetun sijoittajakirjeen, joka on saatavilla Berkshiren:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Sivustolla on kirjeet vuodesta 1977 alkaen. Nämä sijoittajakirjeet ovat kaikille sijoittajille ”pakollista” luettavaa, sillä usein ne sisältävät ajatonta sijoitusviisautta.

Teksteissä viitataan usein sivunumeroihin, jotka tarkoittavat vuosikertomuksen sivunumeroita. Vuosikertomuksia on saatavilla vuodesta 1995 alkaen, joten aivan ensimmäisten kirjeiden viittauksia ei pääse sen tarkemmin lukemaan.

Materiaali kannattaa myös ladata omalle koneelle, sillä ainahan on vaarana, että kirjeiden saatavuus katoaa. Yhtiön johtohahmoilla alkaa olemaan jo varsin paljon ikää (Buffett 87v ja Munger 94v), joten kovin montaa vuotta he tuskin ovat enää yhtiön johdossa.

Sijoittajakirje 2017

Tilikauden 2017 sijoittajakirjeen (http://www.berkshirehathaway.com/letters/2017ltr.pdf) parasta antia on sivulla 13, missä esiin nostetaan osakkeiden ja korkosijoitusten riskisyys.

Buffett toteaa, että ”lyhyellä aikavälillä osakkeiden riskisyys on paljon korkeampi kuin korkosijoitusten. Mutta, kun sijoitushorisontti on useiden vuosien, jopa vuosikymmenten päässä, niin hyvin hajautetun osakesalkun riski on paljon alhaisempi kuin korkosijoituksen. Olettaen, että osakkeet on ostettu järkevillä PE-kertoimilla.”

Buffett-letters-2017
Berkshire Hathaway, 2017 Shareholder Letter, sivu 13

Tämä on yksi niitä syitä, miksi osakkeisiin (tai osakerahastoihin) ei tule sijoittaa sellaista rahaa, jota todennäköisesti tarvitsee lähitulevaisuudessa. Jos tietää, että aikoo esimerkiksi ostaa asunnon seuraavan 12 kuukauden kuluessa, niin näitä rahoja ei tule laittaa osakkeisiin. Jos osakemarkkinoilla tulee romahdus tai -15 prosentin korjausliike, niin asuntohaave voi kaatua siihen. Jos ei kokonaan, niin se voi siirtyä useilla vuosilla tulevaisuuteen.

Osakkeita pitkälle aikavälille

Pidemmällä aikavälillä tilanne muuttuu osakkeiden eduksi. Kirjoituksessa Osakkeiden tuotto-odotus todettiin, että osakkeet ovat tuottaneet keskimäärin 6,7 prosenttia reaalista (eli inflaatiokorjattua) vuosituottoa. Sen sijaan pitkien korkosijoitusten tuotto on ollut keskimäärin 3,5 prosenttia.

Osakemarkkinoilla tulee aina välillä romahduksia, joita esimerkiksi vuosituhanteen vaihteen IT-kupla sekä vuoden 2008 finanssikriisi edustavat parhaimmillaan (pahimmillaan). Suomessakin osakkeet laskivat kymmeniä prosentteja, kuten oheisesta kuvaajasta nähdään.

omx-helsinki25-99-18
Kuva: https://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/porssikurssit/indeksi.jsp?indid=OMXH25&days=max&x=22&y=8

Kuviosta nähdään myös, että jos sijoitukset on tehty aivan huipulla (2000 tai 2007-2008), niin tuotto on jäänyt varsin vaatimattomaksi. Tästä syystä Buffett huomautti myös, että osakkeen hinnan tulee olla järkevässä suhteessa yhtiön tuottoihin nähden.

Esimerkki

Tehdään laskuharjoitus. 10 000 euron sijoitus 15 vuodeksi osakkeisiin (tuotto 6,7%) ja korkopapereihin (tuotto 3,5%).

15 vuoden päästä osakkeiden arvo olisi näillä tuotto-odotuksilla noin 26 500 euroa ja korkosijoitusten 16 750 euroa. Jos osakemarkkinat kohtaavat -30 prosentin romahduksen juuri 15 vuoden säästämisajan jälkeen, niin osakesijoituksen arvo laskee 18 500 euroon. Tästä laskusta huolimatta osakkeet olisivat voittaneet korkosijoituksen.

Muutama huomio:

  • 30 prosentin kurssilasku voi tapahtua myös heti sijoituksen ensimmäisenä päivänä, silti lopputulos olisi sama 18 500 euroa. Kurssilasku voi tapahtua milloin vain ja matemaattisesti päädytään samaan loppusummaan.
  • Kurssilaskun prosentti voi tietenkin olla -40 prosenttia, jolloin korkosijoitus olisi voittanut. Toisaalta on niinkin, että keskimääräinen ja pitkän aikavälin 6,7 prosentin vuosituotto itsessään sisältää erilaisia kurssilaskuja. Näin laskelmassa olisi pitänyt käyttää isompaa vuosituottoa, jonka kurssilasku sitten korjaa ”oikealle kohdalle”.

Tulevaisuuden tuottoprosenteista voi tietenkin aina kinastella, mutta idea on tuo. Mitä pidempi sijoitusaika, niin sitä houkuttelevammaksi osakesijoitus tulee verrattuna korkosijoitukseen.

Yhteenveto

Buffett:n sijoittajakirjeisiin kannattaa tutustua ja ne kannattaa lukea läpi ajatuksella. Itse koin mielenkiintoisena nähdä sen, miten yritys on kehittynyt vuosien varrella. Ja miten erilaiset lähihistorian teemat vaihtelevat myöskin.

Ostihan Buffett esimerkiksi 90-luvulla perinteisen tietosanakirjayhtiön, joka oli menestynyt kirjasarjoillaan. Bisnekset menivät monkään tietosanakirjojen siirryttyä ensin CD-ROM:lle ja viimeinen niitti tuli internetin ja Wikipedian yleistymisen seurauksena.

Kuten Nordnetin Rahapodissa (https://www.nordnet.fi/rahapodi) usein toistetaan, niin sijoittaminen kannattaa aloittaa. Pitkäaikainen ja pitkäjänteinen kuukausisäästäminen alhaisten kulujen osakeindeksirahastoon ”osta ja unohda”-taktiikalla antaa hyvät mahdollisuudet vaurastumiselle.