LOWE’s Companies

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty Lowe’s, joka on Pohjois-Amerikan toiseksi suurin remontoinnin tavarataloketjuista. Yhtiöllä on yli 2 390 liikettä USA:ssa, Kanadassa ja Meksikossa, ja sillä on noin 310 000 työntekijää. Yhtiön markkina-arvo on noin 72 miljardia dollaria.

Lowe’s historia ulottuu vuoteen 1921, kun Lucius Smith Lowe avasi Lowe’s North Wilkesboro Hardware -nimisen myymälän. Luciuksen kuoltua liiketoiminnot siirtyivät hänen lapsilleen ja he ottivat mukaan Carl Buchan:n. Muutamia vuosia myöhemmin Carl osti liiketoiminnot kokonaan itselleen ja perusti näiden pohjalle Lowe’s Companies vuonna 1946.

Lowe’s:n Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
Lowe’s Companies sijoituskohteena.

Toisen maailmansodan päättymisen jälkeen Carl ennakoi rakennusbuumin tulon ja kävi kauppaa suoraan rakentajien kanssa. Näin hän pystyi pitämään hinnat alhaisina, kun välissä ei ollut raskasta jälleenmyyntiverkostoa.

Lowe’s:lla on toimintaa USA:n lisäksi Meksikossa (2013-) ja Kanadassa (2007-). Yhtiö kasvatti Kanadan markkinaosuutta vuonna 2016 hankkimalla kanadalaisen RONA:n. Yhtiö yritti ostaa RONA:n jo vuonna 2012, mutta tuolloin RONA:n osakkeenomistajat torppasivat ostohaaveet.

lowes-myymala
Kuva: https://newsroom.lowes.com/photo-galleries/lowes-stores/

Lowe’s:n nimekkäin kilpailija on Home Depot (NYSE: HD), jonka Talousmentor-yritysanalyysin voi tutusta tästä: Home Depot sijoituskohteena.

Taloudellinen tilanne

Lowe’s:n luvuissa näkyy USA:n kotien remontoinnin ja muu nikkaroinnin toipuminen finanssikriisistä. Kaikki luvut ovat selvässä nousussa: Liikevaihto, nettotulos, rahavirrat, osinko, ROE ja ROI. Liikevaihto on ollut noin 6 prosentin, nettotulos yli 10 prosentin ja osinko yli 20 prosentin vuotuisessa nousussa viimeisen 5 vuoden aikana. Eli samankaltaista (mutta hitusen heikompaa) kehitystä, kuin kilpailijalla Home Depot:lla.

Home Depotin tapaan Lowe:lla päänvaivaa aiheuttaa korkeaksi kohonnut velkaisuus. Velan määrä on jo noin 50 prosenttia koko taseen loppusummasta ja gearing on noussut yli 250 prosenttiin.

Lowe’s:n osinkohistoria on pitkä ja se on maksanut vuosittain nousevaa osinkoa vuodesta 1961 alkaen. Lisäksi yhtiö ostaa paljon omia osakkeitaan ja esimerkiksi viimeisen 10 vuoden aikana osakemäärä on vähentynyt -45 prosenttia.

Osinkosijoittajaa Lowe’s:n osake kiinnostaa, sillä vaikka osinkotuotto on ”vain” noin 2,1 prosenttia, niin osingon kasvuvauhti jatkunee vielä lähitulevaisuudessa vauhdikkaana. Jos ei nyt 20 prosenttia per vuosi, niin ehkä sellainen 10 prosenttia lienee seuraavan parin vuoden sopiva odotus.

Osake on laskenut tammikuun 2018 lopun noin 108 dollarista tämän hetkiselle noin 86 dollarin tasolle. Tämä raju lasku näkyy myös PE-luvussa, sillä se on laskenut 16,3x. Näin osaketta voi pitää kohdalleen tai historiaan nähden edullisesti hinnoiteltuna.

Sijoittajan on kuitenkin hyvä tiedostaa se, että Lowe’s tuo paljon tavaraa Kiinasta, joten mahdolliset Trumpin esiin nostamat suojatullit ja kauppasota voi vaikuttaa Lowe’s:n liiketoimintaan merkittävästikin.

LOWE’S COMPANIES7.3.2018 | 86,33 USD
25
★★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★★

Lowe’s Companies Talousmentor-arvoluku on 25/30. Hyviä pisteitä laskee oikeastaan vain osakkeen korkeahko hinta PE-luvuilla mitattuna. Korkeaksi noussut velkaisuus vie myös pisteitä.

Lowe’s:n Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
Lowe’s Companies sijoituskohteena.

Yksi ajatus artikkelista “LOWE’s Companies”

Kommentit on suljettu.