Bemis Company

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty yhdysvaltalainen Bemis Company, joka valmistaa erilaisia pakkausmateriaaleja elintarvikkeiden, lääkkeiden ja muiden kuluttajatuotteiden suojaamiseen. Yhtiöllä on toimipiste 12 eri maassa ja myös Suomessa, Valkeakoskella. Bemis:llä on noin 16 500 työntekijää ja sen markkina-arvo on noin 4,1 miljardia dollaria.

Bemis Company:n Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
Bemis Company sijoituskohteena.

Bemis Company:n historia ulottuu vuoteen 1858, kun Judson Moss Bemis perusti yrityksen ja alkoi valmistamaan puuvillakasseja. Nykyään yhtiö valmistaa pakkauskelmuja ja -muoveja esimerkiksi lihan, juustojen, leipien, jugurttien, pakasteiden pakkaamiseksi. Yhtiön pakkausratkaisuja käytetään myös mm. WC-paperien pakkauksissa, hammastahnatuubeissa sekä lääkkeiden pakkauksissa.

bms-packaging
Kuva: http://www.bemis.com/na/products/convenience/ez-peel ja http://www.bemis.com/na/products/secondary-packaging/titan-shrink-films

Bemis Company:n myynnistä noin 10 – 12 prosenttia menee Kraft Heinz Company:lle, joten tämä nostaa hieman Bemis Companyn riskiä. Mikäli yhtiö jostain syystä menettäisi (tai se pienenisi merkittävästi) Heinz-yhtiöiden asiakkuuden, niin se vaikuttaisi selvästi Bemis:n liiketoimintaan. Korvaavaa myyntiä voisi olla hankalaa löytää – ainakaan lyhyellä aikavälillä.

Muita yhtiön asiakkaita ovat mm. PepsiCo, CocaCola, General Mills, P&G, Colgate, Kellogs.

Yhtiöllä on toimintaa E-Amerikassa ja etenkin Brasiliassa. Brasilian poliittinen epävakaus ja talouden kehitys on tuonut paineita Bemis:n myynnille ja tuloksentekokyvylle alueella.

Muovin käyttöä pyritään globaalisti vähentämään. Tämä aiheuttaa paineita myös Bemis Companylle ja sen pakkausratkaisuille tulevaisuudessa.

Taloudellinen tilanne

Yhtiö tekee tulosta varsin ohuilla marginaaleilla, sillä ne ovat vuosien aikana olleet noin 3,5 – 6,0 prosentin haarukassa. Hyvää on kuitenkin se, että marginaalit ovat olleet hienoisessa nousussa.

Varsinainen haaste on kuitenkin liikevaihdon vuodesta 2011 alkanut laskutrendi. Yhtiöllä on käynnissä kustannussäästöohjelma, jonka pitäisi tuoda 65 miljoonan dollarin säästöt vuodesta 2019 alkaen. Liikevaihto olisi kuitenkin hyvä saada kasvuun, sillä tuloskuntoa ei voi pelkästään säästöohjelmilla kasvattaa kovinkaan pitkään. Tähän säästöohjelmaan kuuluu 4 tehtaan sulkemiset, joten ainakaan tämä ei tue liikevaihdon kasvua.

Yhtiö on varsin velkainen ja sillä on velkaa noin 1,6 miljardia dollaria. Velkaisuus näkyy heikkoina velkaisuuden tunnuslukuina: omavaraisuusaste on 33 ja nettovelkaantumisaste on noin 125 prosenttia.

Osinkosijoittajaa Bemis Company kiinnostaa, sillä yhtiö on maksanut osinkoa vuodesta 1922 ja vuosittain kasvavaa osinkoa vuodesta 1983 alkaen. Osingon suhde tulokseen on noin 45 – 50 prosentissa ja vapaaseen rahavirtaan 35 – 45 prosentissa, joten osingon kasvu jatkunee myös tulevaisuudessa.

bms-osinko-q42017

Seuraavan 12 kk:n osinkoennuste on 1,25 dollaria, joka antaisi tällä osakkeen hinnalla (44,36 USD) noin 2,8 prosentin osinkotuoton.

Tilikauden 2018 ennustetulla tuloksella PE on noin 15,7x, joten osaketta voidaan pitää kohdalleen hinnoiteltuna – tai ehkä hienoisesti edullisena, mikäli yhtiö saa hyviä tuloksia kustannussäästöohjelmastaan. Sijoittajan on kuitenkin hyvä tiedostaa liikevaihdon laskutrendi, yhtiön ohuehkot marginaalit sekä korkea velkaisuus.

BEMIS COMPANY21.3.2018 | 44,36 USD
16
★★★★★
Yritysriski ★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

Bemis Company:n Talousmentor-arvoluku on 16/30. Kohtalaisia pisteitä laskee erityisesti liikevaihdon ja tuloksen heikko kehitys. Lisäksi taseen pisteitä rasittaa korkea liikearvo sekä velkaisuus.

Bemis Company:n Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
Bemis Company sijoituskohteena.

Yksi ajatus artikkelista “Bemis Company”

Kommentit on suljettu.