Talousmentor 2v

Talousmentor-blogi aloitti toimintansa tasan 2 vuotta sitten eli 22.3.2016. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus katsoa, että mitä kaikkea on parissa vuodessa ehtinyt tapahtua.

Ja paljon on tapahtunutkin!

320 kirjoitusta ja 56 yritysanalyysiä

Ensimmäisenä vuotena julkaistiin 166 ja toisena vuotena 154 kirjoitusta (tämä mukaan lukien). Eli postauksia on tullut kiitettävällä noin 3 per viikko tahdilla. Näin siitäkin huolimatta, että vuosi sitten arvelin tahdin vähän hidastuvan. Kaikki kirjoitukset on listattuna Arkisto-sivulle. Siirry sivun loppuun ja aloita lukeminen juttu kerrallaan…

Vuoden aikana on tehty 17 yritysanalyysiä lisää ja nyt niitä on 56 yrityksestä. Kaikki nämä yritykset on listattuna Yrityslista-sivulla. Tähän mennessä kaikki yritykset on päivitetty jokaisen kvartaalituloksen jälkeen, mutta jatkossa pitää miettiä toisenlainen päivitystahti. Q1-tuloskierros alkaa todenteolla viikolla 16 ja ruuhkahuippu näyttäisi osuvan viikoille 17 ja 18, jolloin peräti 35 yritystä julkistaa tuloksensa. Kalenteri tarkentuu vielä, kun USA-yhtiöiden julkistusaikataulut selviävät.

Yksi vaihtoehto voisi olla se, että ruuhkaviikoille osuvien USA-yhtiöiden analyysit päivitetään vasta tuloskierroksen jälkeen.

ilmapalloja

25 000 euron Talousmentor-salkku aloitti 3.4.2016. Salkun arvo nousi ensimmäisen vuoden aikana noin 28 000 euroon, mutta toisena vuotena tuotto on jäänyt plusmiinus nollaan. Salkun arvo oli 16.3.2018 päätöskursseilla 28 066 euroa.

Sen sijaan Seligsonin rahastoista luotu virtuaalinen seurantasalkku on noussut vuoden aikana 30 770 eurosta 32 208 euroon. Eroa salkkujen välillä on siis noin 4 142 euroa vertailusalkun hyväksi. Tämä vain osoittaa karulla tavalla sen, kuinka vaikeaa osakepoiminta on. Indeksiä on vaikea voittaa, mutta kilpailu jatkuu…

Talousmentor-blogin tuleva kolmas vuosi

Toisen vuoden aikana kirjoitusten pääpaino siirtyi yhä enemmän yritysanalyyseihin. Tämä siirtymä jatkunee myös tulevalla kaudella. Tarkoitus on lisätä uusia yrityksiä yrityslistalle niin, että vuoden lopussa analyysit olisi tehty noin 65 yrityksestä. Kuten edellä totesin, niin yritysanalyysien päivitystahtia pitää pohtia uudelleen, mutta vielä en ole keksinyt sopivaa tapaa.

Lähiviikkojen tai -kuukausien aikana on tarkoitus katsastaa sitä, mihin asioihin itse kiinnitän yritysanalyyseissä huomiota. Lisäksi kerrataan tuloslaskelman, taseen ja rahavirtalaskelman tietoja sekä tunnuslukujen laskentaa ja niiden tulkintaa.

Monesti kysytty asia on ollut, että mitä PE7 tai PE3 -luvut oikein ovat? Ne ovat 7 tai 3 vuoden keskiarvotuloksilla lasketut PE:t. Näiden on tarkoitus tasoittaa suhdannevaihteluja ja tuoda myös esiin pidemmän aikavälin tuloksentekokykyä. Yhden vuoden PE-luku voi olla erinomaisen hyvä (tai huono) satunnaisten heilahtelujen takia, jolloin joskus voi olla myös hyvä katsoa tuloksen kehitystä pidemmällä aikavälillä.

hunaja-lusikka

Blogissa on tarkoitus aloittaa kuukausittainen Luetaan Buffett:n sijoittajakirjeitä -sarja. Sarjassa tutustutaan Buffett:n sijoittajaviisauksiin kirje kerrallaan vuodesta 1977 alkaen. Kirjeethän on saatavilla Berkshire Hathawayn sivuilta, ja jokaisen sijoittajan kannattaa lukea ne läpi. http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html

Talousmentor muissa medioissa:

Suurkiitokset kaikille lukijoille ja kommentoijille!

Tästä käynnistyy Talousmentor-blogin kolmas vuosi…

3 vastausta artikkeliin “Talousmentor 2v”

 1. Onnea ja kiitoksia mielenkiintoisista analyyseistä. Mielenkiintoista luettavaa on ollut. Olisi jatkossa kiva saada näkemystä esim. Nordeasta ,
  Exxon Mobil tai vaikka Omega healtcaresta.

  Tykkää

  1. Kiitoksia!

   Exxon Mobil on mulla listalla ehdokkaana, mutta pitää vähän katsastaa, ettei se ole liian iso ja vaikea yritys analysoitavaksi. Mutta, sen rinnalle voisi sitten ottaa Nesteen, Statoilin sekä Chevronin, jolloin kasassa olisi aika hyvä kattaus öljy-yhtiöitä.

   Nordean suhteen oikeastaan sama haaste kuin Exxon Mobilessakin, eli on varsin haastava yritys. Tässäkin verrokkeja saisi sitten helposti ison läjän, joten laitetaan mietintämyssyyn!

   Omega Healthacare on mulle entuudestaan tuntematon, mutta laitan listalle mahdollisten yritysten joukkoon.

   Ennen kuin Q1-tuloskierros varsinaisesti alkaa, niin olisi tarkoitus katsoa Kraft Heinz Companyä, Tele2:sta ja Huhtamäkeä.

   Tykkää

 2. Hyvä ajatus käydä nuo Warren buffetin sijoittaja kirjeet läpi. Itsellä ei niin hyvä kielitaito että ymmärtäisin kunnolla sanoman. 😁

  Liked by 1 henkilö

Kommentit on suljettu.