Kraft Heinz Company

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty yhdysvaltalainen Kraft Heinz Company, joka on maailman viidenneksi suurin elintarvikeyritys. Yhtiön tuotteita myydään yli 200 maassa ja sillä on 8 brändiä, joiden brändiarvo ylittää brändiarvo ylittää miljardin dollarin rajan. Kraft Heinz:lla on noin 39 000 työntekijää ja yhtiön markkina-arvo on noin 74 miljardia dollaria.

Kraft Heinz Company:n Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
Kraft Heinz Company sijoituskohteena.

Kraft Heinz on käynyt läpi historiansa aikana useita yritysjärjestelyitä, joista viimeisin oli fuusio H.J. Heinz Company:n ja Kraft Foods:n kanssa vuonna 2015.

Historia

Kraft

Kraft:n historia alkaa vuodesta 1909, kun James L. Kraft perusti veljiensä kanssa yhtiön, joka myi aluksi juustoja. Yhtiö myös patentoi pastörointimetodin, jolla juustojen säilyvyyttä pystyttiin parantamaan.

Ensimmäinen isompi yritysjärjestely tapahtui vuonna 1930, kun National Dairy Products Corporation osti Kraft:n. Vuonna 1988 paremmin tupakkatuotteistaan tunnettu Philip Morris Companies osti Kraft:n National Dairy:ltä ja yhdisti sen omistamaansa elintarvikeyksikköönsä. Vuonna 2007 Philip Morris (nykyään Altria) listasi Kraft Foods:n pörssiin.

Kraft Foods taasen jakautui kahdeksi eri yhtiöksi vuonna 2011. Välipalatuotteita myyvästä Mondelez International:sta tuli laillinen perijä Kraft Foods:lle, kun taas uusi Kraft Foods jatkoi elintarvikekaupan saralla.

Heinz

Heinz:n historia ulottuu vuoteen 1876, jolloin Henry John Heinz perusti elintarvikeyrityksen vuonna 1876. Heinz:n ketsuppi oli yksi yhtiön ensimmäisiä tuotteita, jolla on nykyään yli 50 prosentin markkinaosuus USA:n ketsuppimyynnistä.

Fuusio

Kraft Foods ja H.J. Heinz Company fuusioituivat vuonna 2015 muodostaen Kraft Heinz Company:n. Yhtiö on maailman viidenneksi ja USA:n kolmanneksi suurin elintarvikeyritys PepsiCo:n ja Nestlé:n jälkeen.

Kuten todettua, niin yhtiöllä on 8 tuotemerkkiä, joiden brändiarvo on yli miljardi dollaria. Tunnetuin tuote on Heinz-ketsuppi, mutta esimerkiksi HP-kastikkeet tai Philadephia-juustot ovat suomalaisille tuttuja.

heinzkraftbrands
Kuva: http://time.com/money/3757991/kraft-heinz-merger-brands/

Toimintaympäristö

Yhtiön liikevaihdosta peräti 20 prosenttia tulee Wal-Mart:n myymälöiden kautta. Toisaalta Kraft Heinz:n tuotevalikoima on laaja, joten myynti ei ole yksittäisen nimikkeen varassa. Viisi suurinta asiakasta vastaa

  • noin 30 prosenttia yhtiön Euroopan myynnistä
  • vajaata 50 prosenttia yhtiön USA:n myynnistä
  • yli 70 prosenttia yhtiön Kanadan myynnistä.

Kraft Heinz:n kokema kilpailutilanne on kireää ympäri maailmaa, ja etenkin kauppaketjujen omat merkit eli ns. private label -tuotteet valtaavat kuluttajien sydämiä ja kauppojen hyllyjä.

Myös Trumpin esiin nostamat mahdolliset tuontitullit tai muut ongelmat NAFTA:n (P-Amerikan vapaakauppa-alue) sopimuksissa voivat vaikuttaa yhtiön toimintaan.

Taloudellinen tilanne

Fuusion jälkeen yhtiöllä on ollut käynnissä integraatio- ja uudelleenjärjestelyohjelma, jolla se on hakenut säästökohteita ja pyrkinyt purkamaan päällekkäisyyksiä. Tästä ohjelmasta on alkuun kertynyt kuluja vuosille 2015 – 2017, joten yhtiön todellisen tuloksentekokyvyn selvittäminen vaatii runsaasti tuloksen oikaisuja.

Kraft Heinz:n liikevaihto on ollut hienoisessa laskutrendissä, joka oikeastaan kuvastaa koko toimialan viime vuosien haasteita. Vastaavanlaista kehitystä on näkynyt myös Campbell:llä sekä General Mills:llä.

Oheisen kaavion nettotuloksiin on tehty oikaisuja. Lisäksi vuosien 2011 – 2014 luvut on koostettu Kraft:n ja Heinz:n ennen fuusiota olevista tiedoista ja vuoden 2015 luvut ovat yhtiön julkaisemia pro-forma -lukuja.

khc-tuloslaskelma-q42017

Sijoittajan on myös hyvä tiedostaa, että yhtiön suurimpia omistajia ovat 3G Global Food Holdings (24,1 %) ja Warren Buffett:n luotsaama Berkshire Hathaway (26,7 %). Nämä kaksi omistavat siis yli 50 prosenttia Kraft Heinz:n osakkeista ja siten päättävät, mitä yhtiössä tapahtuu. Näiden yhtiöiden suuri omistusosuus selittyy sillä, että ne olivat järjestelemässä fuusiota.

Osinkosijoittajaa yhtiön osake kiinnostaa – varauksella. Osinko on ollut nousussa vuodesta 2015 alkaen, mutta osinkohistoria on vielä lyhyenlainen. Näin pitkälle vieviä johtopäätöksiä osingon kehityksestä on vaikea tehdä.

Osinkosijoittajaa mietityttää myös se, että yhtiöllä on velkaa noin 31,5 miljardia dollaria ja korkokulut olivat vuonna 2017 noin 1,2 miljardia dollaria. Korkokulut ovat korkeita, sillä oikaistut tulokset ovat olleet noin 3,6 – 4,0 miljardin dollarin tasolla parina viime vuotena. Lisäksi korkotason odotetaan nousevan lähitulevaisuudessa, joten se osaltaan painaa yhtiön tuloksentekokykyä.

Tilikauden 2018 ennustetulla tuloksella laskettu PE on 16,0x, joten yhtiön osake on kohdalleen hinnoiteltu.

KRAFT HEINZ COMPANY29.3.2018 | 61,40 USD
16
★★★★★
Yritysriski ★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

Kraft Heinz Company:n Talousmentor-arvoluku on 16/30. Kohtalaisia pisteitä laskee erityisesti korkea liikearvo sekä pääomien heikot tuotot. Lisäksi pisteitä lähtee yhtiön lyhyestä osinkohistoriasta.

Kraft Heinz Company:n Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
Kraft Heinz Company sijoituskohteena.

Talousmentor-yritysanalyyseissä on myös muita USA:n isoja elintarvikeyhtiöitä:

Yksi ajatus artikkelista “Kraft Heinz Company”

Kommentit on suljettu.