Talousmentor-salkku: Metsä Board (myynti)

Talousmentor-salkusta myytiin Metsä Board:n osakkeet. Nopean kurssinousun johdosta päätin kotiuttaa voitot ennen Q1/2018 tuloskierroksen alkamista.

Tänään (11.4.2018) Talousmentor-salkusta myytiin Metsä Board:n osakkeita seuraavasti:

MYYNTI: Metsä Board: 450 kpl hintaan 8,49 EUR

Kuten viikkokatsauksessa (Viikkokatsaus 15/2018) jo pohdin, niin suunnittelin laittavani stop-loss tasoja salkussa oleville yhtiöille. Näin siksi, että markkinat ovat tällä hetkellä varsin hermostuneessa tilassa kauppasodan ja USA:n koronnostojen seurauksena.

Tuloskauden alkaessa se voi tarkoittaa sitä, että osakekurssit voivat heilahtaa voimakkaasti pienistäkin tulos- tai näkymäpettymyksistä. Lisäksi voi olla niin, että päähuomio on pelkästään huonoissa (tai sellaiseksi tulkittavissa) asioissa, jolloin kurssit voivat ylireagoida vahvastikin.

Myyntiin vaikutti myös se, että osakkeen osinkotuotto oli kovan kurssinousun jäljiltä laskenut noin 2,7 prosenttiin. Yhtiössähän sinänsä ei ole mitään vikaa – päin vastoin. Viimeisen puolen vuoden aikana yhtiö on pariin otteeseen korjannut tulosarvioitaan ylöspäin sellumarkkinoiden vahvan kehityksen seurauksena. Mutta, jos yhtiön Q1/2018 tuloksessa on jotain heikkoa, niin osakekurssi voi lähteä roimaan laskuun sijoittajien kotiuttaessa voittojaan.

Eli tietyllä tapaa myynti tehtiin spekuloiden tulevaa, kurssien kovan nousun seurauksena ja osinkotuoton laskun perusteella.

Stop-loss arvontaa

Tänään aamulla osake oli noin 8,60 – 8,64 euron pinnassa ja pohdin sopivaa stop-loss tasoa. Salkussa oli 450 osaketta, joten 0,10 euroa osakkeen hinnassa tarkoittaa 45 euroa, joten kovin kauas en arvannut rajaa asettaa.

Mielessä kävin keskustelua

  • ”Myy heti”.
    – Mutta, jos osake nousee 8,70 tai 8,80 tai… jäisin tästä noususta paitsi
  • ”No, laita stop-loss raja 8,00 euroon ja hilaa sitä ylemmäksi, jos osake jatkaa nousuaan”.
    -Mutta, jos osake laskee 8,00 euroon, niin silloin harmittaa etten myynyt heti. Se tekisi 0,60 * 450 = 270 euroa laskennallista tappiota.

Tappion pelko oli suurempi, joten laitoin rajan varsin lähelle nykyistä tasoa. Ja koska aamu näytti hyvältä, niin asetin stop-loss tason 8,475 euroon ja myyntihinnaksi 8,49 euroa. Osake kävi tätä kirjoittaessa päivän aikana 8,43 eurossa ja stop-loss toimeksianto laukesi. Sain osakkeista kuitenkin 8,49 euroa.

Tuottoa +87 prosenttia

Ostin Metsä Board:ia kahdessa erässä noin kaksi vuotta sitten

  • 4.5.2016: 450 kpl hintaan 5,125 euroa
  • 13.5.2016: 450 kpl hintaan 4,73 euroa

Näistä ensimmäinen 450 erä myytiin viime kesäkuussa 19.6.2017 hintaan 7,015 euroa.

FIFO-periaatteen mukaan tämän päiväinen myynti ostettiin hintaan 4,73 euroa. Kuluineen ostohinta oli 2 135,50 euroa ja vastaavasti myyntihinta on alustavasti 3 813,50 euroa.

Myyntivoittoa tuli siis +1 678 euroa. Osinkoja omistukselle kertyi yhteensä 180 euroa, joten kokonaistuotto sijoitukselle oli +1 858 euroa. Prosenteissa huimat +87 prosenttia eli karkeasti laskien kahden vuoden omistukselle noin 36,7 prosentin vuotuisena tuottona (korkoa korolle periaatteella).

Oheiseen kuvaan on merkittynä osto- ja myyntiajankohdat:

myynti-2018-04-11-metsb
Kuva: investing.com

Kuten kuvasta nähdään, niin Metsä Board:n osake on noussut viime syyskuun noin 5,50 eurosta nykyiselle noin 8,50 euron tasolle. Se tekee noin +55 prosentin nousua, jonka päälle vielä 0,21 euron osingot.

Oliko myynnissä järkeä?

Heh… hetikö alkoi kaduttamaan? 🙂

Puhdasta myyntivoittoa tuli siis +1 678 euroa, josta veroa menee 25,5 prosenttia eli noin 428 euroa. Sain kaupasta kulujen jälkeen 3 813 euroa, ja jos tuosta lasketaan verot pois, niin vapaasti sijoitettavaa rahaa jäi 3 385 euroa.

Jotta pääsisin samalle tasolle, missä sijoitus oli ennen myyntiä, niin tämän 3 385 euron tulisi tuottaa +12,6 prosenttia.

Lisäksi, jos olisin pitänyt Metsä Boardin osakkeet, niin nykyinen omistus olisi voinut laskea -11 prosenttia, jolloin osakkeiden arvo olisi pudonnut verojen verran 3 385 euroon. Osakkeen hinta olisi tuolloin pudonnut 8,50 eurosta noin 7,55 euroon.

Nämä antavat suuntaviivoja sille, millaisen laskennallisen vaikutuksen myynti aiheutti. No, myynnin jälkeen nämä ovat vain spekulaatioita ja kuluneen sanonnan mukaisesti ”näillä mennään”.

Tapahtuma

MYYNTI: Metsä Board B

Määrä: 450 kpl
Hinta: 8,49 EUR
Kulut: 7 EUR
Yhteensä: 3 813,50 EUR (arvio)

Tarkemmat summat selviävät huomenna, kun Nordnetin myyntilaskelma on käytettävissä. Päivitän tuolloin myös Talousmentor-salkun tiedot.

Kassassa on tämän myynnin jälkeen noin 4 064 euroa, jolle katson sopivaa sijoituskohdetta todennäköisesti Q1/2018-tuloskierroksen jälkeen.

2 vastausta artikkeliin “Talousmentor-salkku: Metsä Board (myynti)”

Kommentit on suljettu.