Talousmentor-salkku: Kraft Heinz Company (osto)

Talousmentor-salkkuun ostettiin Kraft Heinz:n osakkeita. Osake on laskenut vuodessa noin -40 prosenttia, mutta osake hieman toipui Q1-tuloksen jälkeen. Tunnuslukujen valossa (osinkotuotto 4,4%, PE=15x ja PB=1,0x) osake tuntui houkuttelevalta ja siksi ostin sitä salkkuun. Näin siitäkin huolimatta, että olin päättänyt olla koskematta ns. ”putoavaan puukkoon”.

Eilen (9.5.2018) Talousmentor-salkkuun ostettiin amerikkalaisen elintarvikejätin Kraft Heinz Companyn osakkeita seuraavasti:

 • OSTO: Kraft Heinz Company: 60 kpl hintaan 58,55 USD

Kraft Heinz Company on maailman 5. suurin elintarvikeyritys, jonka tuotteita myydään yli 200 maassa. Yhtiöllä on 8 brändiä, joiden brändiarvo ylittää miljardin dollarin rajan. Näistä tunnetuin on Heinz-ketsuppi.

Kraft Heinz julkaisi Q1/2018 tuloksensa viikko sitten ja liikevaihto oli hienoisessa laskussa (-0,3 %). Tulos kasvoi yli +10 prosenttia, mutta suurin osa siitä USA:n verouudistuksen tuomaa hyötyä. Myynti laski etenkin USA:ssa, mutta muualla maailmassa kehitys oli positiivista.

Ostoon vaikutti mm. seuraavat tekijät

 • Tuloskunto on parantunut sitä mukaa kuin yrityksen integraatio- ja uudelleenjärjestelykulut ovat pienentyneet. Lisäksi aiemmin tulosta rasitti etuoikeutettujen osakkeiden (preferred stock) osingot, mutta nyt näitäkään ei enää ole.
 • Yhtiön johto antaman näkymäarvion mukaan kannattavuus paranee vuoden loppua kohden, kun aiemmin tehdyt investoinnit ja innovaatiot alkavat kantaa hedelmää. Lisäksi yhtiö odottaa kansainvälisen kasvun kiihtyvän.
 • Seuraavan 12 kk:n osinkotuotto on noussut houkuttelevalle noin 4,4 prosentin tasolle.
 • Tilikauden 2018 tulosennusteenmukainen PE on noin 14,8x – 15,0x, joten osakkeen hinta on kohdillaan. Myös PB-luku on alhaisella tasolla eli noin 1,0x – 1,1x.

Korollisia velkoja yhtiöllä on noin 31,4 miljardia dollaria ja vuoden 2017 korkokulut olivat 1,2 miljardia dollaria. Mikäli korkoaste nousee 1 prosenttiyksikön, niin korkokulut nousevat +0,3 miljardilla noin 1,5 miljardiin dollariin. Kun yhtiö tekee noin 7,0 miljardin dollarin EBIT-tulosta, niin korkokulut haukkaavat tästä jo varsin ison siivun. Siksi kannattavuuden parantuminen ja velkaisuuden taittuminen laskuun olisi erityisen tärkeää.

KHC-052015-052018
Kuva: https://www.investing.com/equities/kraft-foods-inc-chart

Oheisessa kuvassa on Kraft Heinz:n osakkeen kehitys viimeiseltä kolmelta vuodelta, missä oranssi kuvaaja on 50 päivän liukuva keskiarvo (exponential moving average, EMA).

Osake on ollut voimakkaassa laskussa noin vuoden verran. Osake oli vuosi sitten 94 dollarissa, josta se on nyt laskenut vajaat -40 prosenttia. Viime tammikuusta laskua on tullut -27 prosenttia, joten kyyti on ollut kovaa. Orionin kurssilaskun jäljiltä totesin, että en enää koske ns. putoavaan puukkoon. Ja tässä sitä taas ollaan…

Toki osake hieman toipui (+8 %) Q1/2018 tuloksen jälkeen, mutta isossa kuvassa käänteestä ei voi vielä puhua.

Huomio- ja tavoitehintajärjestelmä antaa tavoitehinnaksi noin 81 – 83 dollaria – jolla tasolla osake siis oli loka-marraskuussa 2017. Tämä lienee sopiva tavoitehintataso, mikä tarkoittaisi noin +40 prosentin arvonnousua sekä tämän päälle noin 4,4 prosentin vuotuista osinkoa. Jos tavoitehintaan päästään esimerkiksi 2 (tai 3) vuodessa, niin vuotuiseksi tuotoksi tulee noin 18,3 (tai 11,9) prosenttia (+4,4 % osinko/vuosi). Eli siinä mielessä tuota voi rauhassa odotella.

STOP-LOSS: Ei käytössä, sillä lähikuukausien aikana osakkeen heilunta voi olla voimakasta.

Tapahtuma

OSTO: Kraft Heinz Company

Määrä: 60 kpl
Hinta: 58,55 USD
Valuuttakurssi: 1 EUR = 0,8452 USD
Kulut: 15 EUR
Yhteensä: 2 984,26 EUR

Kassaan jäi oston jälkeen käteistä noin 143 euroa. Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

4 vastausta artikkeliin “Talousmentor-salkku: Kraft Heinz Company (osto)”

  1. Heinz Kraft:lla itsellään ei ole, sillä sehän syntyi fuusion tuloksena vuonna 2015. Ellei se ole sitten perinyt sitä edeltäjiltään.

   Fuusiota ennen Heinz oli aristokraatti vuoteen 2003 saakka, kunnes se leikkasi osinkoaan silloin. Tämän jälkeen osinko oli jälleen nousussa. Kraft:n puolelta osinko oli kasvussa, kunnes finanssikriisin aikoihin se pysyi paikallaan muutaman vuoden. Sen jälkeen se lähti taas nousuun. https://www.fool.com/investing/2017/03/09/kraft-heinz-dividend-history-can-the-food-giant-ke.aspx

   Voidaan siis todeta, että yritysten historian puolelta tahtotila hyvään osinkokehitykseen on siis olemassa.

   Tykkää

Kommentit on suljettu.