Huhtamäki Oyj

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty suomalainen elintarvikepakkauksiin erikoistunut yritys Huhtamäki. Yhtiö valmistaa mm. kartonkisia kuppeja, kertakäyttöisiä aterimia, take-away -pakkauksia, kanamunakennoja, yms. Huhtamäellä on yli 70 tuotantolaitosta ympäri maailmaa ja sillä on noin 17 645 työntekijää (Q1/2018).

Huhtamäen Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
Huhtamäki sijoituskohteena.

Huhtamäen historia ulottuu vuoteen 1920, kun Heikki Huhtamäki perusti Oy Huhtamäen Tehtaat -nimisen makeistehtaan. Yhtiön rönsyili mm. elintarvikkeisiin (Jalostaja), lääketeollisuuteen (Leiras) ja alkoholijuomiin (Marli). Rönsyjä purettiin 1980 ja -90 -luvuilla, jolloin yhtiön toiminta keskittyi pakkausmateriaalien valmistamiseen (https://fi.wikipedia.org/wiki/Huhtamäki).

Toimintaympäristö

Huhtamäki arvioi, että väestönkasvun lisäksi kaupungistuminen, keskiluokan kasvu sekä kulutustottumusten muutokset (etenkin Intiassa ja Kiinassa) luovat kysyntää pakatuille elintarvikkeille ja erilaisille take-away -pakkauksille.

huhtamaki-tuotteita
Kuva: http://www.huhtamaki.com/fi/web/foodservice/product-categories

Huhtamäen asiakkaita ovat isot kansainväliset elintarvikejätit mm. McDonalds, Burger King, Subway, Chipotle, Coca Cola, PepsiCo, Unilever, Nestle… Nämä tunnetut jätit ovat sekä uhka että mahdollisuus. Ison asiakkaan menetys on vaikea paikata, sillä pakkausvalmistajien välinen kilpailu pitää huolen siitä, ettei asiakasta ole helppo ”varastaa” kilpailijalta.

Kilpailijoikseen Huhtamäki nimeää mm. International Paper, Gen Pak, Bemis sekä monet paikalliset toimijat.

Huhtamäen toimiessa globaalisti, niin se altistuu valuuttakurssiriskeille. Kuten muutkin kansainvälistä toimintaa tekevät yritykset, niin yhtiö käyttää valuuttajohdannaisia sekä sopimusteknisiä keinoja suojautuakseen valuuttakurssien muutoksia vastaan.

Muovin käyttöä pyritään globaalisti vähentämään. Tämä aiheuttaa paineita myös Huhtamäelle ja sen pakkausratkaisuille tulevaisuudessa.

Taloudellinen tilanne

Huhtamäki arvioi, että kehittyvien markkinoiden kasvumahdollisuudet ovat noin kaksi kertaa nopeampaa kuin alueen BKT:n kasvuvauhti on. Kehittyneiden maiden kasvumahdollisuudet ovat noin BKT+2 %.

Huhtamäen liikevaihto ja tulos ovat olleet tasaisessa kasvutrendissä vuodesta 2010 alkaen. Samalla yhtiön tulosmarginaali on noussut 6,5 prosenttiin, kun se vajaat 10 vuotta sitten oli 4,5 – 5,5 prosentissa. Tämä kertonee toiminnan tehostumisesta, mutta myös hyvästä suhdannetilanteesta.

huhtamaki-osinko-q12018

Korollisia velkoja on 830 miljoonaa euroa, mutta tunnuslukujen valossa velkaisuus on hyvällä tasolla. Omavaraisuusaste on 40 – 45 prosentissa ja nettovelkaantumisaste on 40 – 60 prosentissa. Ja ovat olleet sitä kohta 10 vuotta.

Myös pääomien tuotot ovat olleet noin 15 prosentissa noin 10 vuoden ajan. Huhtamäen johto näyttää pitävän yhtiön taloustilanteen tunnuslukujen valossa tiukasti ruodussa.

Osinko on noussut kohta 10 vuotta peräjälkeen, joten tämä kiinnostaa osinkosijoittajaa. Osakkeen hinta on vain noussut niin, että osinkotuotto on 2,5 prosentissa, joten tämä mietityttää. Lisäksi osingon nousukehitystä varjostaa vapaan rahavirran jääminen useana vuotena alle osinkotason. Jotta osinko voi jatkaa nousukehitystä, niin rahavirtojen olisi hyvä kääntyä selvään nousuun.

HUHTAMÄKI24.5.2018 | 34,70 EUR
25
★★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★
Osakkeen hinta ★★★★★

Huhtamäen Talousmentor-arvoluku on 25/30. Erinomaisia pisteitä laskee oikeastaan vain osakkeen korkea hinta PE-luvuilla ja osinkotuotolla mitattuna. Lisäksi osakemäärän kasvu vie yhden pisteen. Tuloskehitys ollut hyvää ja tase on vahvassa kunnossa.

Huhtamäen Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
Huhtamäki sijoituskohteena.