Trelleborg

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty ruotsalainen Trelleborg, joka on yksi maailman johtavista kumi- ja polymeerituotteiden valmistajista. Yhtiön ratkaisuja käytetään mm. tiivisteinä (ikkuna, nesteet, putket, laivat, lentokoneet, yms.), äänieristeinä, tärinän vaimentamiseen, ajoneuvojen renkaissa, päällystetyissä kankaissa jne. Yhtiö toimii 50 maassa ja sillä on noin 23 150 työntekijää. Trelleborgin markkina-arvo on noin 55 miljardia SEK.

Trelleborgin Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
Trelleborg sijoituskohteena

Trelleborgin historia ulottuu vuoteen 1905, kun Henry Dunker ja Johan Kock perustivat Trelleborgs Gummifabriks AB:n. Yhtiö valmisti kumista mm. kalosseja ja polkupyörien renkaita. 1930-luvulla mukaan tulivat autojen ja moottoripyörien renkaat sekä erilaiset vapaa-ajan tuotteet (kumiveneet, uimarenkaat, ilmapatjat yms.).

1980-luvulla yhtiö laajeni nopeasti Trelleborgista tuli globaali teollisuusyhtiö. 2000-luvun taitteeseen tullessa yhtiö kävi jälleen muodonmuutoksen, missä aikaisempia syntyneitä rönsyjä karsittiin. Trelleborgista alkoi muotoutua nykyisenlainen erilaisiin kumi- ja polymeerituotteisiin keskittynyt teollisuusyritys.

Toimintaympäristö

Kuten edellä jo todettiin, niin Trelleborgin tuotteita ja ratkaisuja käytetään tiivisteinä, äänieristeinä, tärinän vaimentamiseen, ajoneuvojen renkaissa, päällystetyissä kankaissa jne. Tuotteita käytetään kirjaimellisesti maasta taivaisiin eli mm. sukellusveneissä ja porauslautoilla, laivoissa, maatalouskoneissa, rautateillä, lentokoneissa ja avaruudessa.

Oheinen kuvakaappaus kuvaa käyttökohteiden monimuotoisuutta.

trelleborg-solutions
Kuva: http://www.trelleborg.com/en/our–solutions

Globaalit megatrendit, kuten kaupungistuminen ja väestönkasvu sekä lisääntyvä tavaroiden kuljetus ja siirto lisäävät tarvetta Trelleborgin erilaisille ratkaisuille.

Globaalisti toimivana yrityksenä Trelleborg altistuu valuuttakurssimuutoksille. Yhtiö arvioi, että kruunun 5 prosentin muutos keskeisiin valuuttoihin (EUR, GBP, USD) nähden toisi noin 110 miljoonan kruunun vaikutuksen liiketulokseen (2017).

Yhtiö nimeää keskeisimmiksi kilpailijoikseen mm. Freudenberg sekä rengasvalmistajat Bridgestonen, Continentalin ja Hutchinsonin.

Taloudellinen tilanne

Trelleborgin liikevaihto on ollut hyvässä kasvussa vuodesta 2013 alkaen, jolloin liikevaihto oli 21,5 miljardia kruunua. Tilikauden 2018 ennusteena (Talousmentor) on 33,2 – 33,8 miljardin kruunun liikevaihto eli kasvua yli +50 prosenttia viimeisen 5 vuoden ajalta. Samassa ajassa nettotulos on yli tuplaantunut noin 1,4 miljardista ennustettuun 3,1 – 3,4 miljardiin kruunuun.

Hyvään kehitykseen on vaikuttanut osaltaan yhtiön lukuisat yritysjärjestelyt, minkä johdosta taseessa on liikearvoa noin 35 prosenttia. Samalla velkaisuus on noussut 12,8 miljardiin kruunuun. Velkaisuus on kuitenkin tunnuslukujen valossa vielä hyvällä tasolla, sillä omavaraisuusaste on noin 55 – 60 prosentissa ja nettovelkaantumisaste on noin 40 prosentissa.

trelleborg-osinko-q12018

Osinkosijoittajaa Trelleborgin osinko kiinnostaa, mutta osinkotuotto jää ennustetulla osingolla (4,75 SEK) vain 2,4 prosentin tasolle. Osingon suhde nettotulokseen sekä vapaisiin rahavirtoihin on ollut viimeisen 4 vuoden ajalta noin 45 – 50 prosentin tasolla. Joten siinä mielessä nouseva osinkotrendi saanee jatkoa. Mutta muistutetaan vielä, että yhtiön osingonmaksustrategiana on maksaa osinkoa, joka on noin 30 – 50 prosenttia nettotuloksesta. Nykyinen osinko on siten tämän haarukan yläreunassa.

Tällä osakkeen hinnalla (200 SEK) ja tulosennusteisiin (Talousmentor: 3,2 Mrd SEK) perustuen PE-luku on 16,6x, joten osaketta voi pitää suhteellisen kohdalleen hinnoiteltuna. Pääomien tuottoluvut (ROE ja ROI) ovat pitkään olleet noin 10 – 11 prosentissa. Yhtiön taloudellisena tavoitteena on nostaa tämä yli 12 prosentin, joten rajan ylitys on ollut pitkään lähellä.

TRELLEBORG4.6.2018 | 200,00 SEK
23
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★
Osakkeen hinta ★★★★★

Trelleborgin Talousmentor-arvoluku on 23/30. Hyvällä tasolla olevia arvoluvun pisteitä laskee erityisesti liikearvon määrä sekä vaatimattomaksi jäävä osinkotuotto. Yhtiön liikevaihto ja tulos ovat kehittyneet vahvasti.

Trelleborgin Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
Trelleborg sijoituskohteena