Nokian Renkaat Oyj

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty suomalainen Nokian Renkaat, joka valmistaa ja kehittää renkaita henkilö-, paketti- ja kuorma-autoihin. Yhtiö on myös maailman johtava raskaiden erikoisrenkaiden (mm. kaivos-, metsä- ja maatalouskoneet), valmistaja. Konserniin kuuluu myös auton huoltoon ja rengaspalveluihin erikoistunut Vianor. Yhtiöllä on noin 4 750 työntekijää.

Nokian Renkaiden Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
Nokian Renkaat sijoituskohteena

Nokian Renkaiden historia ulottuu vuoteen 1898, kun Suomen Gummitehdas Oy perustettiin. Alkuun yhtiö valmisti kalosseja sekä teknisiä kumituotteita teollisuuden tarpeisiin. Vuonna 1934 yhtiö lanseerasi maailman ensimmäisen talvirenkaan ”Kelirengas”.

Yhtiöllä on nykyisin kaksi tehdasta: toinen Nokialla ja toinen Vsevolozhskissa Venäjällä. Lisäksi yhtiö on aloittanut kolmannen tehtaan rakentamisen USA:n Daytoniin ja sen pitäisi olla toiminnassa vuonna 2020.

Suomen Kumitehdas Oy (nimi muuttui 1959), puunjalostaja Nokia Oy ja Suomen kaapelitehdas Oy fuusioituivat Nokia-yhtymäksi vuonna 1967. Nokian purkaessa rönsyjään 1990-luvulla, se irrotti Nokian Renkaat Oyj:n itsenäiseksi yhtiöksi ja listasi sen Helsingin pörssiin vuonna 1995.

Toimintaympäristö

Yhtiö arvioi, että renkaiden myynnin vuotuinen arvo globaalisti on noin 190 miljardia dollaria. Yhtiön osuus tästä on noin parisen miljardia eli 1 prosenttia, joten yhtiö on markkinoihin nähden varsin pieni toimija. Vahvimmin ovat kasvaneet talvirenkaiden ja SUV-renkaiden markkinat, joten kasvumielessä Nokian Renkaat on hyvin asemoitunut.

Henkilöautorenkaiden myyntiin vaikuttaa pitkälti uusien autojen myynti, kuluttajien ostovoiman kehitys sekä luottamus talouteen. Myynti on myös sesonkiluonteista, sillä kesärenkaiden myynti painottuu pääsiäisen tienoille ja vastaavasti talvirenkaiden myynti Q4:lle ensilumen satamisen yhteyteen.

Nokian_Tyres_Test_Center_in_Ivalo_018
Kuva: https://nokiantyres.studio.crasman.fi/bank/public_press_room/testing/winter_tyres/nokian_tyres_testing

Venäjään liittyy myös yhtiön maariski. Mahdolliset talouspakotteet sekä siitä aiheutuva taantuma voi vaikuttaa merkittävästikin Nokian Renkaiden tuloksentekokykyyn alueella. Myös ruplan arvo voi kärsiä, mikä näkyisi euroksi muutetuissa raportointiluvuissa.

Veroriskinä yhtiö mainitsee Suomen verottajan, joka on käynyt pitkää vääntöä Nokian Renkaiden kanssa vuosien 2007 – 2011 verotuksesta. Viimeisin käänne kiistassa on se, että hallinto-oikeus totesi, että verottaja on hävinnyt kiistan ja sen tulee palauttaa kaikki kiistan aikana perityt summat (noin 90 M EUR). Verottajalla on vielä 3.8.2018 mennessä aikaa valittaa päätöksestä, joten kiistely voi vielä jatkua.

Taloudellinen tilanne

Liikevaihto on kehittynyt varsin heikosti kuluneella vuosikymmenellä. Se on aaltoillut noin 1,35 – 1,65 miljardin euron välimaastossa ilman selkeää trendiä. Mistä siis kasvua?

Tilikauden 2018 tulosennusteella (n. 295 M EUR, Talousmentor) PE-luvuksi tulisi 16,1x, joten osaketta voi pitää kohdalleen hinnoiteltuna. Varsinkin, kun liikevaihdon kautta näkyvä kasvu on ollut tiukassa. Kuluja leikkaamalla ja toimintaa tehostamalla tuloksentekokykyä ei voi loputtomiin parantaa.

nokianrenkaat-tuloslaskelma-q12018

Pääomat tuottavat kuitenkin hyvin, sillä oman pääoman tuotto (ROE) on ollut pitkään noin 15 – 20 prosentin välillä. Yhtiö on käytännössä nettovelaton, joten tätä taustaa vasten tuotto on ollut vahvaa.

Osinkosijoittajaa Nokian Renkaiden noin 4,6 prosentin osinkotuotto kiinnostaa. Sijoittajaa mietityttää kuitenkin alhainen, noin 2 prosentin, osingon kasvuvauhti. Ehkä yritys on varautunut verotuskiistassa epäedulliseen ratkaisuun. Mikäli hallinto-oikeuden päätös jää lainvoimaiseksi, niin se voisi antaa lisäpuhtia yhtiön osingon suhteen. Ainakin kassaan tulisi käteistä jo maksetuista lisäveroista ja veronkorotuksista johtuen.

NOKIAN RENKAAT27.6.2018 | 34,60 EUR
21
★★★★
Yritysriski ★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★
Osakkeen hinta ★★★★★

Nokian Renkaiden Talousmentor-arvoluku on 21/30. Hyviä pisteitä laskee osingon heikko kehitys sekä pitkän aikavälin liikevaihdon ja tuloksen hitaahko kasvuvauhti. Tase on vahvassa kunnossa.

Nokian Renkaiden Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
Nokian Renkaat sijoituskohteena

 

2 vastausta artikkeliin “Nokian Renkaat Oyj”

  1. Kiitoksia kommentista!

   4,6 prosentin osinkotuotto on tosiaan hyvä, joten kysymys on aiheellinen ja vaatii tarkempaa tarkastelua.

   Korostetaan heti alkuun, että Talousmentor-arvoluku on eräänlainen yritysanalyysin tarkistuslista, joka on hyvä käydä läpi jokaisen yrityksen kohdalla. Se myös tarkoittaa sitä, että sijoittajalla voi olla oma lista, joka eroaa seuraavassa esitetystä. Myös painotuksissa voi olla eroja.

   Talousmentor-arvoluvun kysymyksistä voi saada 0 tai 1 pistettä sen mukaan täyttyykö kriteerin ehdot. Monessa kohtaa vastaukset eivät ole mustavalkoisesti kyllä tai ei, silloin sijoittajan omat mieltymykset ratkaisevat yhtiön saamat pisteet. Tärkeää ei ole pisteiden antaminen (tai niiden antamatta jättäminen), vaan se, että tarkistuslista on käyty ajatuksella läpi.

   Mutta miksi vain 1 piste?

   Voitonjaon kriteereissä pyritään katsomaan, sopisiko osake osinkosijoittajalle. Eli olisiko yhtiö sellainen, jolla on pitkä osinkohistoria, jonka osinko nousee hyvällä tahdilla ja onko osingonmaksusuhde kestävällä tasolla. Tämän valossa Nokian Renkaat ei ole saanut kuin yhden pisteen. Kategoriassa on 5 kohtaa, joista neljästä ei tullut pistettä.

   Näistä ei tullut pistettä, sillä
   * Osakkeiden lukumäärä on kasvussa
   * Osinko pysyi 1,45 eurossa vuodet 2013-2015
   * Osinko on nousi vain 2,0% keväällä 2018
   * 4 vuoden osinkosumma 6,19 euroa, nettotulossumma 7,41 euroa eli osingonmaksusuhde on 83,5 %

   Tuo 4,6 prosentin tuotto menee itseasiassa osakkeen hinnan kategoriaan 🙂 josta siis piste tuli sille puolelle.

   Tarkempi pistejaottelu on nähtävissä täältä ja siellä on linkki myös PDF-tiedostoon, missä olen kuvannut arvoluvun pistekategorioita kohta kohdalta:
   https://talousmentor.com/yrityslista/nokian-renkaat/arvoluku/

   Tykkää

Kommentit on suljettu.