Tulosennusteet Q2/2018

Aloitin toukokuun lopussa urakan, missä tarkoituksena oli lisätä jokaiseen Talousmentor-yritysanalyysiin arvio kuluvan vuoden tuloskehityksestä. Nyt tämä urakka on tehty!

Koska samalla tuli tehtyä Q2:n tulosennusteet, niin kokosin kaikkien Talousmentor-yritysanalyysien 61 yrityksen luvut yhteen Exceliin (linkki kirjoituksen lopussa)

Toukokuun kirjoitukseen voi tutustua täältä: Talousmentor-yritysanalyysit ja tulosennusteet

Aikaa myöten analyysien Ennusteet-kappaleen rakenne varmasti hieman muotoutuu ja ehkä myöhemmin ennusteisiin lisätään kuluvaa tilikautta seuraavan vuoden ennuste. Tai osio eriytetään omaksi alasivukseen, sillä nyt analyysikirjoitukset alkavat olla aika raskaita paketteja. Yritykset on listattuna Yrityslista-sivulle.

Yrityksen liiketoiminnan ymmärrys lisääntyy

Ja korostetaan vielä heti alkuun, että ennusteiden tarkoituksena ei ole antaa ”millimetrin tarkkaa” nettotulosarviota, jota voisi sitten käyttää arvonmäärityksen pohjalla. Sen sijaan tarkoituksena on lisätä ymmärrystä yhtiön tuloksentekokyvyn kehityksestä.

Ja totta tosiaan, tämä ymmärrys on monissa yrityksissä lisääntynyt huomattavasti. Eli suosittelen kaikkia kokeilemaan jonkin omistamansa yrityksen lukujen keräämistä segmenteittäin ja kvartaaleittain parin vuoden ajalta sekä tekemään oman ennusteen seuraaville kvartaaleille.

kasa-dokumentteja

Tämä on hieman työlästä, mutta siinä paljastuu helposti se, mitkä tekijät vaikuttavat yhtiön lukuihin. Itse ainakin kaipaan lukujen pyörittelyä Excelissä, sillä niiden lukeminen raportista muuttuu herkästi selaamiseksi, eikä siitä jää lopulta mitään mieleen.

Lukuja kerätessä tulee helposti näkyviin se, onko jokin kvartaali ollut erityisen huono (tai hyvä), minkä johdosta jokin muutosprosentti on ollut suuri.

Helpostihan käy niin, että yritys hehkuttaa tulosraportissa, että segmentin A tulos kehittyi +20 prosenttia, jonka johdosta sijoittaja voi ajatella tämän merkitsevän hyvää koko konsernin tuloskehitystä. Mutta näin ei välttämättä ole, jos esimerkiksi 1) segmentti vastaa vain pientä osaa koko konsernin tuloksesta tai 2) jos vertailukauden luku oli erityisen huono, ja nyt palattiin vain normaalille tulostasolle.

Ennusteet ovat aina arvoväli

Ja vaikka ennusteet tehdään kvartaalikohtaisesti, niin päähuomion tulisi olla tilikauden luvuissa. Kvartaalikohtaiset ennustelukujen tarkoituksena on varmistua siitä, että liiketulosmarginaalit ja kasvuluvut ovat järkevissä mittasuhteissa.

Lisäksi, vaikka ennustelaskemissa on käytetty ”tarkkoja lukuja”, niin lopulta ennuste on aina jokin arvoväli.

yksinainen-pallo

Tästäkin huolimatta olen koonnut Q2-tuloskierrosta varten ennuste-excelin (jonka voi ladata täältä), missä on liikevaihto-, liiketulos- (tai tulos ennen veroja) sekä nettotulosennusteet. Korostetaan vielä, että ennusteet ovat omiani, eikä näitä tietoja tule käyttää omien ostojen taikka myyntien perustana!

Mikäli jokin tulosennuste mietityttää, niin silloin kannattaa katsoa kyseisen yrityksen Talousmentor-yritysanalyysi, missä olen pyöritellyt lukuja enemmän ja koittanut avata omaa katsantokantaani.

Kuinka hyvin ennusteet osuvat?

Kokoan Q2-tuloskierroksen edetessä toteumaluvut exceliin ja koitan jollain tavalla arvioida sitä, kuinka hyvin arviot osuivat.

Liikevaihdon kohdalla +/-2,5 prosenttia lienee sopiva haarukka eli 1 000 miljoonan euron ennustehaarukka voisi olla 975 – 1 025 miljoonaa euroa. Jos liikevaihto osuu tähän väliin, niin ennuste oli varsin kohdillaan.

Tulosennusteissa prosenttijako ei oikein toimi.

Esimerkiksi, jos yritys tekee normaalisti 500 miljoonan euron kvartaalituloksen, mutta olen arvioinut kvartaalitulokseksi vain 50 miljoonaa euroa. Aavistelen esimerkiksi kulujen nousun sekä valuuttakurssimuutosten painavan tuloksen selvästi alhaiseksi. Jos tulos onkin 75 miljoonaa euroa, niin oliko ennusteeni huono? Prosenteissa mitattuna kyllä, sillä eroa oli 50 prosenttia. Ennusteeni heikosta tuloksesta olisi kuitenkin osunut kohdalleen.

Ehkä tuossa pitäisi laskea tulosheilahtelujen keskiarvoa ja keskihajontaa ja suhteuttaa sitä jollain tavalla ennusteen osuvuuteen… Mutta ei tehdä tästä liian tieteellistä.

Ehkä osuvuuskategoriat voisivat olla

 • A) Ennuste osui kohdalleen (+/- sopiva skaala)
 • Ennuste erosi toteutumasta, mutta
  • B) ennuste oli ”hehtaarilla”
  • C) yllättävä tuloserä veti maton alta tai yrityksellä menee ennakoitua paremmin/huonommin
  • D) ennuste oli täysin pielessä, eikä mitään yllättävää tapahtunut. Tämä olisi pitänyt ennakkoon huomata.

Näistä tuo D-kohta on se, mikä paljastaa analyysintekijän virheet. Ja onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon tällaisia kohtia tulee.

Monilla yrityksillä tulokseen vaikuttaa mm. laskennalliset sijoitusten tuotot tai tappiot. Nämä erät voivat olla todella merkittäviä, joten tämä on hyvä pitää mielessä. Lisäksi USA-yhtiöillä veronalennukset voivat tuoda merkittävää lisää tulokseen. Siksi liiketulos voi olla parempi mittari yrityksen tuloksentekokyvyn kehityksestä.

Oheisessa taulukossa on ennusteet vain Suomi-yhtiöistä, mutta ennusteet kaikista Talousmentor-yrityslista 61 yrityksestä voi ladata oheisesta linkistä ja sen jälkeen valitsemalla valikosta ”Tiedosto > Lataa tiedostona > Excel

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1zIZuaKuXs6d8jcz0_88NYSKKrVC9NeTDwiNYmKQ58Uw/edit?usp=sharing

Ja korostetaan vielä sitä, että lyhyen aikavälin kvartaalituloksille ja niiden ennusteille ei pidä antaa liian suurta painoarvoa. Tärkeää on ymmärtää se, miten yrityksellä menee ja onko sen tuloksentekokyvyssä tapahtunut oleellista muutosta. Siksi lähestyisin näitäkin ennusteita enempi viihdetarkoituksella ja sellaisena ”pubi-veikkauksena”.

ENNUSTE LIIKEVAIHTO LIIKETULOS NETTOTULOS
Q2/18e Toteutuma Q2/18e Toteutuma Q2/18e Toteutuma
Aktia 54 18,5 15,0
Amer Sports 480 -15,0 -17,0
Cramo 193 30,0 21,0
Elisa 470 96,0 90,0
F-Secure 45 2,8 2,4
Huhtamäki 778 74,0 52,5
Kemira 625 37,5 21,0
Lassila-Tikanoja 200 15,0 11,5
Metsä Board B 500 58,0 42,0
Nokian Renkaat 410 96,5 74,0
Olvi 105 17,0 13,5
Orion B 247 67,5 57,1
Ponsse 140 15,0 10,0
Raisio 78 10,0 7,0
Ramirent 185 26,5 19,0
Sampo 2 000 433,0 350,0
Stora Enso 2 575 315,0 225,0
Technopolis 44 23,4 15,5
Tieto 408 37,0 28,5
UPM 2 485 330,0 250,0

Mikäli jokin tulosennuste mietityttää, niin silloin kannattaa katsoa kyseisen yrityksen Talousmentor-yritysanalyysi, missä olen pyöritellyt lukuja enemmän ja koittanut avata omaa katsantokantaani. 

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus

5 vastausta artikkeliin “Tulosennusteet Q2/2018”

 1. Hei!i

  Todella hienot sijoittajasivut. Oletko ajatellut analysoida Nordeaa jota kaipaisin? Nordea on sentään ehkä paras osingon maksaja lähivuosina.

  Tykkää

  1. Kiitoksia! 🙂

   Norjalaisen pankin DNB:n jälkeen tarkoituksena on ottaa käsittelyyn enempi pankkeja. Olin jo valmistautunut tekemään analyysin Ålandsbankenista, mutta sen osake on ihan liian epälikvidi, joten se jäi välistä.

   Nyt Q2-tuloskierros alkaa, mutta sen jälkeen olisi tarkoitus juurikin katsastaa Nordeaa, mutta myöskin muita Ruotsalaisia pankkeja: SEB, Swedbanken, Handlesbanken ja mitä niitä onkaan 🙂

   Pankit ovat varsin monimutkaisia ja työläitä analysoitavia ja niiden raportit ovat helposti 100-200 sivuisia järkäleitä, joten käsittelyjärjestystä en arvaa tässä vaiheessa luvata.

   Tykkää

Kommentit on suljettu.