Talousmentor-salkku: Orion (myynti)

Talousmentor-salkusta myytiin Orionin osakkeet. Yhtiön osakkeen kurssi nousi tulosjulkistuksen jälkeen parissa päivässä noin 4 euroa eli yli +15 prosenttia, joten päätin hyödyntää tämän kurssinousun. Kokonaisuudessaan sijoitus oli kuitenkin selvästi tappiollinen ja hyödynsin samalla tappioista tulevaa verohyötyä.

Tänään (19.7.2018) Talousmentor-salkusta myytiin Orionin osakkeita seuraavasti:

MYYNTI: Orion B: 95 kpl hintaan 27,33 EUR

Kuten jo Q1-tuloskierroksen jälkeen salkkukatsauksessa totesin, niin

periaatepäätös Orionin myynnistä on tehty, mutta viime viikkojen selvä kurssikorjaus on pitänyt osakkeen vielä salkussa.

Tuolloin osake nousikin lähelle 28 euroa, kunnes joku pankki laski Orionin suositusta ja osake laski 23 euron tuntumaan. Jäin silloin odottelemaan, että josko Q2-tulos antaisi jotain parempaa. Ja antoihan se, kun kurssi nousi parissa päivässä reilu +15 prosenttia. Päätin, että nyt en päästä tilaisuutta karkaamaan ja siksi laitoin osakkeet myyntiin.

Myyntipäätöstä tuki vielä tappioiden verotuksellinen hyödyntäminen. Kokonaisuudessa tappiota tulee noin -814 euroa, josta verohyöty on 30 prosenttia eli 244 euroa. Tämä tekee osaketta kohden noin 2,57 euroa. Eli sain myyntihintaani suhteutettuna vielä noin +9,4 prosentin hyödyn yhdessä hetkessä.

Orionin alkuvuoden 2018 liikevaihto on ollut noin -6,2 prosentin ja liiketulos (ebit) noin -12 prosentin laskussa verrattuna H1/2017. Jos verrataan Q2:sta Q1:een niin nähdään, että itseasiassa liikevaihto, liiketulos ja nettotulos olivat lähes identtiset. Tähän nähden nyt nähty kurssinousu tuntui varsin hurjalta – varsinkin, kun yhtiö piti näkymäarvionsa ennallaan. Omasta mielestäni Orion liiketoiminnan huolet (mm. Suomen hintaputken kavennus, koventuva kilpailu, geneeristen lääkkeiden vahvempi markkinoille tulo) ovat edelleen olemassa. Orionin Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä: Orion sijoituskohteena.

Tappiota -20 %

Ostin Orionit salkkuun 26.10.2017 hintaan 35,75 euroa eli yhteensä kuluineen noin 3 403 euroa. Nyt saan kulujen jälkeen noin 2 589 euroa eli takkiin tulee edellä mainitut -814 euroa.

Omistukselle tuli kevään 2018 osingot eli 137,75 euroa ennen veroja. Näin kokonaistappio oli noin –676 euroa eli sijoitettuun pääomaan nähden noin -19,9 prosenttia. Vuotuiseksi prosenttilukemaksi tuota ei edes viitsi laskea 🙂

Tässä ei tosiaankaan ”ota tappiot nopeasti, ja anna voittojen juosta” -sanonnasta ollut tietoakaan. Paremminkin kyseessä oli sijoittajan perisynti, missä ”toivotaan toivotaan” -asenteella laitetaan pää pensaaseen ja odotetaan, josko osake sitten jossain vaiheessa kääntyisi. Mutta se ei käänny.

Parempi olisi aina tunnustaa virhe, ottaa tappiot nopeasti ja katsoa tilanteen kehittymistä sivusta ja palata omistajaksi sitten, kun tilanne on selkiytynyt. 10-20 euron kaupankäyntipalkkiot tällaisessa tilanteessa ovat kuitenkin pieniä verrattuna useiden satojen eurojen tappioihin.

Oheiseen kuvaan on merkittynä osakkeen osto- ja myyntiajankohdat:

myynti-orion-072017-072018
Kuva: https://investing.com

Tämä myynti huomioiden vuoden 2018 myyntivoitot ovat nyt yhteensä +1 156 euroa ja osinkoja on kertynyt tähän mennessä saman verran eli noin +1 156 euroa. Näin realisoituneet ja verotettavat tuotot ovat nyt +2 312 euroa tai huomioiden osinkojen verovapaa osuus niin +2 138 euroa.

Tapahtuma

MYYNTI: Orion B

Määrä: 95 kpl
Hinta: 27,33 EUR
Kulut: 7 EUR
Yhteensä: 2 589,35 EUR (arvio)

Tarkemmat summat selviävät huomenna, kun Nordnetin myyntilaskelma on käytettävissä.

Kassassa on tämän myynnin jälkeen noin 2 940 euroa, jolle katson sopivaa sijoituskohdetta todennäköisesti Q2/2018-tuloskierroksen jälkeen.

Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

2 vastausta artikkeliin “Talousmentor-salkku: Orion (myynti)”

Kommentit on suljettu.