Talousmentor-yritysanalyysien uudistuksia

Jatkan viime toukokuussa aloittamaani Talousmentor-yritysanalyysien uudistamista syksyn aikana. Nyt olen tuomassa yritystietoihin mm.
– osinkohistorian vuodesta 2000 alkaen,
– laajennan ennusteita koskemaan myös vuosia 2019 ja 2020 sekä
– lisään uuden kvartaalikohtaisen tunnuslukutaulukon.
Lisäksi
– lisään taulukoihin uuden tunnusluvun (EV/EBIT) ja
– tuon uuden valikkorakenteen.

Samalla kerään kvartaalikohtaisia liikevaihdon ja taseen lukuja, joiden avulla analyysiä voi jatkossa laajentaa kvartaalikohtaisiin taulukoihin ja kuvaajiin. Syksyn aikana tarkoitus on lisätä analyysilistalle pankkeja (Nordea, SEB, Svenska Handelsbanken ja Swedbank).

Analysoitavia yrityksiä

Talousmentor-yritysanalyysit on nyt tehty 61 eri yrityksestä, jotka on listattu Yrityslista -sivulta. Maittain yritykset jakautuvat seuraavasti:

 • Suomi: 20
 • Ruotsi: 9
 • Norja: 8
 • USA: 24

USA-yritysten lukumäärä putoaa yhdellä, jos ja kun Bemis Company:n fuusio australialaisen Amcor:n kanssa toteutuu.

Syksyn aikana on tarkoitus pureutua pankkeihin eli Nordea, Svenska Handelsbanken, SEB ja Swedbank. Eli ruotsalaispainotteista tämän osalta, vaikka Nordea muuttuu suomalaiseksi kohtapuoliin.

Uutta yritysanalyyseissä

Teen syksyn aikana rakenteellisia muutoksia sekä tuon uutta sisältöä Talousmentor-yritysanalyyseihin. Muutosprosessi on nyt käynnissä ja katsotaan ehdinkö tehdä kaikki ennen Q3-tuloskierrosta, mutta viimeistään vuoden loppuun mennessä urakan pitäisi olla ohi.

Lyhyesti:

 • Lisään osinkohistoria-sivun, missä on esitettynä yhtiön osingot vuodesta 2000 alkaen
 • Lisään ennusteet-sivun, minne siirrän analyysissä olevat ennusteiden perustelut. Tilikauden 2018 lisäksi sivulla on vuosien 2019 ja 2020 (karkeat) ennusteet.
 • Lisään analyysien taulukot-osion kvartaalikohtaiset tunnusluvut
 • Lisään tunnuslukuihin uuden tunnusluvun EV/EBIT
 • Muokkaan analyysisivujen yläosien välilehdistä uudenlaisen valikkorakenteen.

Uusi valikkorakenne

Oheisessa kuvassa on esimerkkinä Elisalle tehty uusi valikkorakenne. Toin mukaan yhtiön logon ja lisäsin uudet ennusteet- ja osinkohistoria-alasivut. Käytettyihin Font Awesome -kuvakkeisiin liittyvä lisenssimaininta on tämän kirjoituksen alaosassa sekä Tietoja-sivulla.

yritysanalyysi-uusi-valikko

Varasin tuohon uuteen valikkorakenteeseen tilaa mahdollisia tulevaisuuden uudistuksia varten. Näitä voisi olla mm.

 • Taulukoiden siirto omalle sivulle (sis. kvartaalitaulukot)
 • Arvonmääritykseen liittyvät tiedot
 • Kalenteri (osingot ja tulosjulkistukset)
 • Uutiset taikka tiedotteet (Twitter, Facebook ja/tai RSS)
 • Jotain muuta, mitä?

Ennusteet-sivu

Viime touko-kesäkuun aikana lisäsin Talousmentor-yritysanalyyseihin Ennusteet-kappaleen. Tästä tarkemmin kirjoituksessa (Talousmentor-yritysanalyysit ja tulosennusteet).

Kuten jo silloin vähän ounastelin, niin päätin siirtää analyysin seassa olleen Ennusteet-kappaleen omalle alasivulleen.

Kvartaaligraafi

Ennusteet-sivulla on näkyvissä kvartaalikohtaiset liikevaihdot ja nettotulokset sekä näiden perusteella lasketut 12 kuukauden liukuvat lukemat. Esimerkkinä tästä on oheisen kuvan Deere & Company:n kaavio. Kaavion avulla on ehkä helpompi nähdä liiketoiminnan käänne, kuin vuotuisia taikka taulukkomaisia lukuja käyttämällä. Ainakin Deeren kohdalla käänne näkyy hyvin.

de-kvartaalituloslaskelma-q32018

Nyt kaavioissa on 3 toteutunutta tilikautta sekä 1 kuluva tilikausi. Tarkoitus on ajan mittaan laajentaa se 4 toteutunutta + 1 kuluva tilikausi. Sinisellä palkilla on merkitty tekemäni kvartaaliennuste.

Ennusteet tilikausi 2018

Kuluvan tilikauden ennusteiden sisältö ja rakenne on ennallaan uudella alasivullakin. Eli lähtökohtaisesti liikevaihto- ja liiketulosennusteet on tehty segmenttitietojen pohjalta ja tämän jälkeen on saatu nettotulosennuste rahoituskulujen ja verojen jälkeen.

Ennusteet tilikausi 2019 ja 2020

Lisäsin myös kahden seuraavan tilikauden liikevaihto-, liiketulos- ja nettotulosennusteet. Nämä ovat varsin karkeita hahmotelmia tulevaisuuden liiketoiminnan kehityksestä. Olen tekstissä tuonut esiin yhtiön liiketoimintaan vaikuttavia tekijöitä yleisellä tasolla.

Tilikauden 2019 ennuste on tehty kvartaalikohtaisesti, kun taas tilikauden 2020 ennuste on esitetty vain vuositasolla. Oheisessa kuvassa on esitetty UPM:lle tehty vuosien 2019-2020 ennuste.

yritysanalyysi-upm-ennusteet-2019-2020

Jatkossa näitä tietoja voisi hyödyntää esimerkiksi (käänteisen) arvonmäärityksen tekemisessä…

Osinkohistoria

Lisään yrityksille osinkohistoria-sivun, mihin kokoan yrityksen osingot pääasiassa vuodesta 2000 alkaen. Pyrin huomioimaan osingoissa oleelliset osakeannit yms. ja pitämään osingot vertailukelpoisena nykyhetkeen nähden.

Ohessa on Home Depot:n osinkohistoria graafina vuodesta 2000 alkaen. Sinisellä palkilla on tilikauden osinkoennuste.

hd-osinkohistoria

Graafin lisäksi sivulla on osingot esitettynä taulukkomuodossa ja ohessa Home Depot:n kvartaaliosingot.

yritysanalyysi-hd-osinkotaulukko

Yritysanalyysi

Tunnusluvut kvartaaleittain

Kerään kvartaalikohtaisia tietoja, joiden perusteella pystyn esittämään kvartaalikohtaisia tunnuslukuja. Lisään yritysanalyysi-sivun lopun Taulukot-osioon uuden taulukon, missä kvartaalikohtaiset tunnusluvut on esitettynä. Ohessa esimerkkinä Olvin taulukko (selaa ihan sivun loppuun).

yritysanalyysi-olvi-kvartaali-tunnusluvut

Osakkeen hintana on kvartaalin viimeisen kaupankäyntipäivän kurssinoteeraus. Osinkoennusteena on tekemäni ennuste tulevalle 12 kuukaudelle – paitsi, että nyt alkuun vanhemmissa tiedoissa on julkistettu todellinen osinko. Tämä päivittyy ajan mittaan niin, että taulukkoon jäljelle jää osinkoennusteeni.

Muut taulukon tunnusluvut on laskettu käyttäen liukuvaa 12 kuukauden tuloslaskelman ja taseen tietoja sekä osakkeen kvartaalin päätöskurssia.

Viimeisimmän kvartaalin tunnusluvut eroavat ”vuotuisesta” Tunnusluku-taulukosta, sillä siinä osakkeen hintana on yleensä analyysipäivän kurssi ja tuloslaskelman luvun ovat ennusteitani ja tasetta on oikaistu tämän ennusteen perusteella.

Aluksi taulukko on ehkä hieman ”piilossa”, mutta pitää jatkossa katsoa, josko luon taulukoille täysin oman sivun, mihin toisin myös kaikki kvartaalikohtaiset luvut, samaan tapaan kuin ”vuotuiset” taulukot on esitettynä (tuloslaskelma ja tase sekä segmentit).

Uusi tunnusluku EV/EBIT

Lasken yrityksille myös uuden tunnusluvun eli EV/EBIT tai vaihtoehtoisesti EV/EBITDA niille yrityksille, joille EBIT-lukua ei ole tarjolla.

Tämä uusi tunnusluku näkyy sekä yritysanalyysi alun yhteenveto-taulukossa sekä vuotuisessa ja kvartaaleittaisessa tunnuslukutaulukossa. Oheisessa kuvassa on Olville laskettu EV/EBIT vuosilta 2011 – 2018e.

olvi-uusi-tunnusluku-evebit

Tunnusluvun osoittaja EV on Enterprise Value eli yhtiön arvo, jos sen lunastaisi kokonaan omakseen ja maksaisi kaikki velat pois. Kaavana

EV = osakkeiden lkm * osakkeen hinta 
   + korolliset velat 
   - käteinen

Tunnusluvun tulkinnasta on tietoa mm. Salkunrakentajat-sivustolla
https://www.salkunrakentaja.fi/2012/10/evebit-arvostuskertoin-sijoittajan-apuvalineena/

Yhteenveto

Teen kirjoituksessa mainittuja uudistuksia pikkuhiljaa syksyn mittaan. Katsotaan ehdinkö tehdä kaikki valmiiksi ennen Q3-tuloskierroksen alkua, mutta viimeistään vuoden loppuun mennessä tämän urakan pitäisi olla valmis.

Tätä kirjoitettaessa olen ehtinyt päivittää seuraavat yritysanalyysit:

Päivitystahtia voi seurata sivuston oikeassa reunassa olevaa ”Päivitetyt yritysanalyysit” listaa.

paivitetyt-yritysanalyysit-syksy-2018


Sivustolla on käytetty Font Awesome kirjaisimia kuvien muodossa.

Font Awesome Free 5.2.0 by @fontawesome – https://fontawesome.com
License – https://fontawesome.com/license
(Icons: CC BY 4.0, Fonts: SIL OFL 1.1, Code: MIT License)

2 vastausta artikkeliin “Talousmentor-yritysanalyysien uudistuksia”

 1. Hei,

  Kiitos hienoista analyyseistäsi.

  Olvin analyysiä läpikäydessäni huomasin, että rahoituslaskelmassa kassa ja kassan muutos eivät täsmää vuoden 2018 luvuissa. En tiedä oletko tarkoituksella näin tehnyt, mutta tiedoksesi kuitenkin.

  Terv. Jari Kemppainen

  Tykkää

  1. Hei. Kiitoksia palautteesta ja tarkasta huomiosta.

   Tuota eroa selittää mm. se, että kuluvan vuoden luvut (tuloslaskelma ja rahavirtalaskelma) ovat ennusteitani. Lisäksi taseen käteistä ja opoa on oikaistu loppuvuoden ennusteiden ja osingon perusteella.

   Eli kaikki sinisellä olevat taulukon arvot on enempi tai vähempi ennusteita ja siksi aina luvut eivät ihan täsmää.

   Tykkää

Kommentit on suljettu.