Q2/2018-tulosennusteiden osuvuus

Kuukausi sitten kirjoitin alustavasti tulosennusteiden osuvuudesta. Nyt kaikki Talousmentor-yrityslistan yritykset ovat raportoineet tuloksensa, niin on hyvä katsoa se, miten hyvin ennusteet osuivat.

Listalla on 61 yritystä, joista 59 sain ennusteiden tulokset. Muutama yritys ehti aloittaa Q2-tuloskierroksen niin ajoissa, että ne eivät ehtineet ennustelistalle mukaan.

Kirjoituksessa Tulosennusteet Q2/2018 julkistin Q2-tuloskierrokselle tekemäni ennusteet. Kuten tässä kirjoituksessa totesin, niin ennuste on aina arvoväli, vaikka se esitetään pistemäisenä ”tarkkana” lukuna.

Tarkempi analyysi osumisista ja hudeista on kirjoituksessa Q2/2018-tulosennusteiden osuvuus (alustava) ja tämän kirjoituksen tarkoituksena on päivittää osuvuusanalyysiä. Toistetaan vielä edellisestä kirjoituksesta:

Tässä kohtaa onkin hyvä muistuttaa, että toteutuneisiin lukuihin ei ole tehty oikaisuja. Kertaluontoisten erien oikaisut olisivat varmasti paikallaan, sillä tarkoitushan varmistua siitä, että onko yrityksen tuloksentekokyvyssä varsinaisesti tapahtunut selvää muutosta. Jos yritys kirjaa 100 miljoonan sopimussakon tulokseen, niin ennustehan menee pieleen juuri siinä kohtaa, vaikka se muuten olisikin voinut olla kohdallaan.

Liikevaihtoennusteet

Liikevaihtoennusteet osuivat parhaiten ja erinomaisen (+/- 2,5%) sisällä oli 24/59 yritystä ja hyvän (+/-5 %) 40/59 ja vielä ”hehtaarilla” (+/-7,5%) 48/59 yritystä.

Oheisesta kuvaajasta nähdään, että pääsääntöisesti yritysten liikevaihdot ylittivät tekemäni ennustearviot. Joko olen ollut varovainen ennusteissa tai yritysten liikevaihdot ovat kehittyneet hyvin Q2:lla (tai molemmat).

Q22018-ennusteanalyysi-liikevaihto-ver2

Alkujaan ajattelin, että jako ennusteiden onnistumisten kohdalla olisi

  • A: Ennuste osui kohdalleen (+/- sopiva skaala)
  • B: Ennuste oli ”hehtaarilla”
  • C: Ennuste ei osunut yllättävän kertaluontoisen erän johdosta
  • D: Ennuste oli täysin pielessä ja tilanne olisi pitänyt huomata jo ennakkoon

missä C ja varsinkin D luokitukset kertoisivat selvästä ennusteen virheestä.

Oma-arvioni mukaan liikevaihtoennusteissa D-luokkaan osui 3 yritystä. Näistä Fastenalin luvuissa oli käynyt laskuvirhe ja Betssonin kohdalla jalkapallon MM-kisat vaikuttivat ennakoitua enemmän liikevaihtoon. Sammon kohdalla liikevaihtoennuste meni pahiten pieleen eli noin +17 prosenttia.

C-luokkaan sisältyi 11-yritystä, jotka pääsääntöisesti olivat yrityksiä, joiden ennuste oli yli 7,5 prosenttia pielessä.

Liiketulos- (ebit) ennusteet

Jos liikevaihtoennusteet osuivat hyvin, niin liiketulosennusteissa osumatarkkuus heikkeni selvästi. Erinomaisen (+/- 2,5%) sisällä oli 14/58 yritystä ja hyvän (+/-5 %) 22/58 ja vielä ”hehtaarilla” (+/-7,5%) 27/58 yritystä. Yhdeltä yritykseltä ei voitu laskea järkevää ebit:iä.

Q22018-ennusteanalyysi-liiketulos-ver2

Vastaavasti D-luokkaan eli virheelliseen ennusteeseen sisältyi 10 yritystä. C-luokkaan eli jokin yllättävä alaskirjaus tai muu kertaluontoinen erä selitti (omasta mielestäni) eroa kuului 15 yritystä. Eli C ja D kategoriassa oli yhteensä 25 yritystä mikä yo. kaaviossa olisi kohdasta 43 alaspäin. Kaaviota katsomalla ehkä pari yhtiötä voisi vielä lisätä tähän yhteissummaan.

Kuukausi sitten tehdyn alustavan analyysin mukaan näytti siltä, että toteutuneet liiketulokset olisivat pääsääntöisesti ylittäneet ennusteet. Tämä tasoittui kuitenkin tuloskierroksen loppua kohden ja toteutuneet luvut olivat aika tasan yli tai alle tekemieni ennusteiden. Ja sitten, kun meni pieleen, niin se meni varsin reippaasti.

Nettotulosennusteet

Kuten arvata saattaa, niin nettotulosennusteissa prosenttimuotoiset erot ovat jo varsin isoja. Varsinkin, kun vertaa sitä liikevaihdon onnistumiseen. Nyt erinomaiseen eli 2,5 prosentin marginaaliin osui vain 9/59 yritystä ja ”hehtaarillekin” (7,5 %) vain 24/59 yritystä.

Q22018-ennusteanalyysi-nettotulos-ver2

D-luokkaan sisältyi 15 yritystä ja C-luokkaan 17 eli yhteensä 32 yritystä. Tämä on yli puolet kokonaismäärästä. Toteutuneet tulokset olivat hienoisesti painottuneet omia ennusteita paremmalle puolelle eli siinä mielessä osasin olla varovaisella linjalla.

Tässä vielä kokonaistaulukko ABCD oma-arvioinnista.

Luokka Liike­vaihto Ebit Netto­tulos
A 28 18 13
B 16 14 13
C 11 15 17
D 3 10 15

Parhaiten ennusteet osuivat

Mille yrityksille ennusteet osuivat parhaiten? Laskin tämän laskemalla ennusteiden prosentuaaliset erot (itseisarvot) yhteen ja sen perusteella parhaiten osuivat:

Yritys Yhteensä Liike­vaihto Ebit Netto­tulos
ITW 3,88% 0,81% 2,47% 0,60%
Orion 4,44% 0,41% 3,16% 0,87%
Ramirent 4,61% 0,80% 0,75% 3,06%
Harley-Davidson 4,70% 1,58% 1,88% 1,24%

Näillä 4 yrityksellä ennusteiden virhemarginaalien summa oli alle 5 prosenttia.

Olinko hyvä vaiko huono?

Absoluuttisessa mielessä parannettavaa varmasti löytyy. Ehkä sitten, kun näitä ennusteita on tehty parisen vuotta, niin jonkinlaista silmää ennusteiden suhteen varmasti alkaa syntymään.

Mutta, entä suhteellisesti muihin analyytikoihin tai konsensusennusteisiin nähden? Kuinka hyvin näiden ennusteet osuivat? Ja olivatko analyytikot paremmin kartalla ennusteiden suhteen?

Itsellä ei ole aineistoa tämän suhteen, mutta pitää ensi kerralla Q3- tai viimeistään Q4-tuloskaudella tehdä pieni epävirallinen vertailu. Näin saa ainakin itselle sopivan vertailukohdan, johon verrata omaa suoritusta.

Yhtiö ei yltänyt ennusteisiin, kurssi laskee

Ennusteiden tekemisen paras hyöty tulee pitkälti siitä, että se pakottaa sijoittajaa pohtimaan yhtiön tulevaisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Tämä taasen pakottaa sijoittajaa tutustumaan yhtiöön pintaraapaisua syvemmälle. Tämän jälkeen tulee se tyydytys ja hyvän olon tunne, kun ennuste osuu kohdilleen.

Mutta se ei takaa sitä, että – ainakaan lyhyellä tähtäimellä – osake reagoisi sijoittajan näkökulmasta ”oikein”. Voi olla, että yritys ylitti omat ennusteet, mutta kurssi laskee silti, jos tulos ei miellyttänyt markkinoita.

Siksi edellä mainittu pienimuotoinen tutkimus onkin mielenkiintoinen, sillä hypoteesi on, että myös analyytikoiden ennusteet ovat isolla prosentilla pielessä. Silloinhan yhtiön tuloksen ennustealituksen (tai -ylityksen) aiheuttama kymmenen prosentin kurssimuutos tuntuu hullulta. Varsinkin, jos selitykseksi tarjotaan ”yhtiö ei ylittänytennusteisiin, siksi kurssi laskee”.

Kurssilaskuun tai -nousuun vaikuttaa toki muutkin tekijät eli esimerkiksi yhtiön positiiviset ennusteet taikka pelkästään se, että osake oli aiemmin noussut (tai laskenut) ihan liian korkealle (alhaiselle) tasolle. Joka sitten houkutteli sijoittajia myynti- taikka ostolaidalle.

Stora Enso lienee tästä hyvä esimerkki. Yhtiö raportoi varsin vahvan Q2 tuloksen, mutta siitä huolimatta osake laski lähes -15 prosenttia tulosjulkistuspäivänä. Reilussa kuukaudessa kurssi on noussut +13 prosenttia eli jo varsin lähelle ennen tulosjulkistusta olevaa tasoa.

sterv-06-082018
Kuva: https://investing.com

Toinen merkittävä tekijä kurssimuutokseen on se, että analyytikko päivittää oman Excelinsä ja julkistaa uuden tavoitehinnan laskelmiensa pohjalta.

Paljonkohan tässä on myös tunnetta ja psykologiaa pelissä. Analyytikko on aluksi tehnyt kovasti töitä ja julkistanut ennusteensa. Kun tämä ennuste menee (analyytikon mielestä yhtiöstä johtuvista syistä) pieleen ja ”yleisö nauraa”, niin tuleekohan päivitetystä ennusteesta itseasiassa hieman normaalia heikompi? Tulee ”kostoennuste” – tosin en tiedä, kenelle kostetaan, mutta noin niin kuin kuvainnollisesti.

Bloggaja ”Rahamies” on tehnyt tavoitehinnoista hyvän kirjoituksen, johon kannattaa tutustua: ”Näin analyytikot ennustivat tasan vuosi sitten – yli puolet ennusteista meni pieleen”.

Samoin kuin Aki Pyysing, joka on kirjoittanut Sijoitustiedossa ”Tavoitehinnat ovat hyvää ja vaikuttavaa viihdettä”.

Itse kirjoitin aiemmin:

Ja korostetaan vielä sitä, että lyhyen aikavälin kvartaalituloksille ja niiden ennusteille ei pidä antaa liian suurta painoarvoa. Tärkeää on ymmärtää se, miten yrityksellä menee ja onko sen tuloksentekokyvyssä tapahtunut oleellista muutosta. Siksi lähestyisin näitäkin ennusteita enempi viihdetarkoituksella ja sellaisena ”pubi-veikkauksena”.

 

2 vastausta artikkeliin “Q2/2018-tulosennusteiden osuvuus”

Kommentit on suljettu.