Osakkeiden tärkeät päivämäärät (päivitys)

Milloin minun pitää ostaa osakkeet, jotta saisin siitä osingon itselleni? Tällaisia kysymyksiä kuulee usein, joten valaisen asiaa tässä kirjoituksessa. Lyhyesti voidaan sanoa, että osingon saa, jos osakkeet omistaa osingon täsmäytyspäivänä. Täsmäytyspäivä? Mikäs se sitten on?

Katsotaanpas. Aloitetaan kuitenkin ensin selvityspäivästä ja selvitysajasta.

Tämä kirjoitus on päivitetty versio reilu pari vuotta sitten postatusta ”Osakkeiden tärkeät päivämäärät” -kirjoituksesta. Näin sivuston statistiikasta, että tätä sivua luetaan edelleen, mutta koska kirjoitus on osittain vanhentunut, niin päätin päivittää tiedot ajan tasalle.

Selvityspäivä ja selvitysaika

Selvityspäivänä osakkeiden omistukset päivitetään osakasluetteloihin sekä raha vaihtaa omistajaa ostajan ja myyjän välillä.

Osakkeiden ostojen ja myyntien selvitysaika on 2 pankkipäivää useilla markkinoilla. Aiemmin selvitysaika oli Euroopassa ja USA:ssa 3 päivää, mutta tämä on muuttunut niin, että selvitysaika on 2 päivää. Yleensä puhutaan T-2 selvityksestä.

Sijoittajan on kuitenkin hyvä tarkistaa kunkin kaupankäyntimaan käytännöt.

Esimerkkejä

Jos ostat Nokian osakkeita Helsingin pörssistä maanantaina, niin ne kirjataan arvo-osuustilillesi 2 pankkipäivää myöhemmin eli keskiviikkona. Selvityspäivästä eli tässä esimerkissä keskiviikosta alkaen olet oikeutettu osakkeen tuomiin etuihin.

kello-1200

Jos myyt Orionin osakkeita Helsingin pörssissä maanantaina, niin ne poistetaan arvo-osuustililtäsi 2 pankkipäivää myöhemmin eli tässäkin tapauksessa keskiviikkona. Olet oikeutettu osakkeen tuomiin etuihin aina selvityspäivää edeltävään päivään asti eli tässä esimerkissä tiistaihin asti.

Voidaan ajatella, että selvitys tapahtuu selvityspäivän yönä eli edellisissä esimerkeissä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä klo 00:00. Se, milloin tietokoneajot oikeasti ajetaan, niin siitä minulla ei ole tietoa.

Raha vaihtaa omistajaa selvityspäivänä

On hyvä huomata, että varsinaiset rahasiirrot tehdään selvityspäivänä. Tämä kannattaa tarkistaa palveluntarjoajaltasi, jottei tule tehtyä tilisiirtoja liian aikaisin. Esimerkiksi Nordnetissä rahasumma näkyy heti tilisi saldossa, mutta jos nostat rahoja tililtä liian aikaisin ja saldo ylittyy, niin joudut maksamaan tilinylityskorkoa.

Vahingossa tämä tilinylitys on helppo tehdä. Jos esimerkiksi myyt maanantaina sellaisen pörssin osakkeita, missä selvitysaika on 3 päivää ja vielä saman päivän aikana ostat Suomi-osakkeita, niin tilinylitys voi tapahtua. Näin siksi, että myynnistä saadut rahat saat tilillesi torstaina, mutta Suomi-osakkeiden ostot maksetaan jo keskiviikkona. Jos tilillä ei ole ennestään riittävää katetta, niin tili ylittyy.

Yhtiökokous

Jotta voisit osallistua yhtiökokoukseen, niin sinun tulee omistaa osakkeet yhtiökokouskutsussa ilmoitettuna päivänä.

Esimerkki Orion yhtiökokouskutsusta:
Oikeus osallistua yhtiökokoukseen on osakkeenomistajalla, joka on 8.3.2018 rekisteröity Euroclear Finland Oy:n pitämään yhtiön osakasluetteloon. Osakkeenomistaja, jonka osakkeet on merkitty hänen henkilökohtaiselle suomalaiselle arvo-osuustililleen, on rekisteröity yhtiön osakasluetteloon.

8.3.2018 oli torstai, joten osake olisi pitänyt olla omistuksessasi tiistaina eli 6.3.2018. Jos ostit osakkeet tiistaina, niin tämän oston selvityspäivä oli torstai, jolloin olisit oikeutettu osallistumaan yhtiökokoukseen.

Osingon täsmäytyspäivä

Kuten jo kirjoituksen alussa totesin, niin

osingon saa, jos osakkeet omistaa osingon täsmäytyspäivänä

Suomalaisilla osakkeilla osingon täsmäytyspäivä on yleensä 2 päivää yhtiökokouksesta. Eli jos yhtiökokous on maanantaina, niin osingon täsmäytyspäivä on keskiviikkona. Eli jos omistat osakkeen yhtiökokouspäivän päätteeksi, niin olet oikeutettu osinkoon. Nyrkkisääntönä tuo toimii hyvin, mutta sijoittajan tulee aina tarkistaa se, mikä on osingon täsmäytyspäivä, jottei tule tehtyä väärää osto- tai myyntipäätöstä.

Esimerkki Orionin yhtiökokouskutsusta:
Orion Oyj:n osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään tiistaina maaliskuun 20. päivänä 2018…
….jaetaan osinkoa 1,45 euroa osaketta kohden. Ehdotuksen mukaan osinko maksetaan sille, joka osingonjaon täsmäytyspäivänä 22.3.2018 on merkittynä osakkeenomistajaksi Euroclear Finland Oy:n pitämään yhtiön osakasluetteloon. Osingon maksupäivä on 29.3.2018.

Orionin yhtiökokous pidettiin siis tiistaina, ja osingon täsmäytyspäivä oli 2 pankkipäivää myöhemmin eli torstaina 22.3.2018. Näin ostamalla osakkeen yhtiökokouspäivänä eli tiistaina, ostaja olisi oikeutettu Orionin osinkoon.

Mikä on osingon irtoamispäivä?

Irtoamispäivä (eli ex-päivä) on se päivä, jolloin osake ei enää oikeuta osinkoon tai muihin etuihin.

Omistamalla Orionin osakkeen vielä tiistaina 22.3.2018, niin omistaja saisi osingon, mutta keskiviikkona ostettu osake ei enää oikeuttaisikaan osinkoon. Näin osingon irtoamispäivä olisi keskiviikko 23.3.2018.

Yhteenveto

Osingon siis saa, jos omistaa osakkeen täsmäytyspäivänä (T). Koska kauppojen selvitysaika on 2 pankkipäivää, niin osake tulee omistaa T-2 päivää aikaisemmin, jotta ne ehtii kirjautua omistusluetteloihin.

Yksi ajatus artikkelista “Osakkeiden tärkeät päivämäärät (päivitys)”

Kommentit on suljettu.