Talouden hoitopäivä 2018

Talouden hoitopäivän ideana on aika ajoin käydä läpi oman talouden turhia rahareikiä. Kuluja, jotka livahtavat läpi sormien ihan huomaamattaan, mutta joista voi kertyä vuositasolla usean satasen ylimääräiset kulut.

Siksi on hyvä pysähtyä katsomaan omaa tilannettaan ja ryhtyä päättäväisesti tarvittaviin toimenpiteisiin. Tee kaikki toimenpiteet saman päivän aikana, sillä ”kilpailutan sähköyhtiön huomenna” tarkoittaa usein sitä, että kilpailutus unohtuu.

Kirjoituksessa Lattemiljonääri kerroin, kuinka päivän pikku ekstroista voi syntyä ajan kanssa iso summa. Kaikesta ei tarvitse luopua, mutta jos hieman katsoo mihin rahaa kuluu, niin jo se monessa tilanteessa auttaisi säästämisen tavoitteisiin pääsemisessä.

Talouden hoitopäivän ideana on ottaa selvää omista pienistä kuluista, vaikkakin säästösumma ei todennäköisesti ole samalla tasolla, kuin elämän pikku ekstroista kertyvä summa. Mutta se on kuitenkin sellainen, joka kannattaa tarkistaa ehkä parin vuoden välein.

Olen aiemmin kirjoittanut talouden hoitopäivästä vuosina 2017 ja 2016.

Pankien palvelumaksut

Itselläni oli Nordeassa asiakkuus, mutta irtisanoin sen kesällä. Nordea nosti palvelumaksujani aiemmasta 2,75 eurosta 7,50 euroon kuukaudessa. Tämä olisi tehnyt 90 euroa vuodessa ja se oli liikaa. Joten palasin 90-luvulle ja jonotin pankkikonttorissa reilun tunnin, mutta sain asiani hoidettua. Kaveri totesi, että ihan puhelinsoittokin olisi riittänyt…

Itselläni oli Nordeassa vain tili + luottokortti. Samat palvelut saan tällä hetkellä S-Pankissa ja vuosimaksuni on noin 10 euron luokkaa riippuen luottokortin käytöstä. Vuosisäästöä tulee siis noin 80 euroa.

Itselläni vaihto oli helppoa, sillä olen hajauttanut asiointini eri yhtiöihin. Vakuutukseni on If:ssä, rahastot Seligsonilla, osakesijoitukset Nordnetissa ja asuntolainaa ei ole. Jos kaikki nämä olisivat olleet Nordeassa, niin vaihto toiseen pankkiin olisi todennäköisesti jäänyt tekemättä. Esimerkiksi rahastojen myynti olisi tarkoittanut tuottojen realisoitumista ja siten verojen maksua. Ja veroja olisi kertynyt paljon enemmän kuin 80 euron säästösumma.

Joka tapauksessa kannattaa pysähtyä ja katsoa, millaisia erilaisia palvelumaksuja pankkisi ottaa. Usein maksut on pilkottu vielä pienempiin eriin (korttimaksu, tilinhoitomaksu, lainanhoitomaksu jne), joten ne jäävät helposti arjen tohinassa huomaamatta. Kuukausittaisista pienistä summista kertyy vuositasolla jo merkittäviä summia.

Tarkista pankkien perimät maksut ja lopeta tarpeettomat palvelut

Sähkösopimus

Sähköyhtiön kilpailuttamisen huuma on kadonnut, ja nyt siihen suhtaudutaan yleisesti varsin penseästi. Mutta kilpailuttaminen on helppoa ja se käy Energiaviraston palvelussa (http://www.sahkonhinta.fi/) hetkessä.

Itse kilpailutin sähkösopimukseni noin pari vuotta sitten. Kerrostaloasunnon sähkönkulutus omalta osaltani on noin 2500 kWh vuodessa. Aiemmin sähköyhtiönäni oli Fortum, mutta vaihdoin sen Seinäjoen Energiaan. Jos nyt tekisi hintavertailun, niin Fortumin vuosimaksu olisi 2500 kWh kulutuksella

12*4,02e + 2500 * 0,0848e = 260,24e

ja Seinäjoen Energian

12*2,00e + 2500 * 0,0440e = 134,00e

Tosin Seinäjoen Energian sivuilla (https://www.seinajoenenergia.fi/Sahkon_hinnat) kerrotaan, että he tekevät uusia sähkösopimuksia ainoastaan Etelä-Pohjanmaan alueelle. Ehkä se tarkoittaa sitä, että yhtiö on nostamassa hintoja, sillä sähkön hinta on yleisestikin ollut nousussa.

sahko-electricity

Joka tapauksessa tällä hetkellä eroa Fortumin ja Seinäjoen Energian välillä on noin 126 euroa per vuosi. Ja tämä siis varsin vaatimattomalla kWh-lukemalla, joten jos asuu omakotitalossa tai muutoin sähköä kuluu paljon, niin kilpailutus kannattaa todennäköisesti vielä enemmän.

Tarkista sähkön vuosikulutuksesi ja tee vertailu Energiaviraston sivustolla

Spotify, Netflix, HBO, Viasat, C-More…

Netin striimauspalvelut ovat helppo tapa kuluttaa musiikkia ja muuta viihdettä.

Mutta, onko erilaisia TV-viihdepalveluja kertynyt jo kyllästymiseen asti? Palveluiden kuukausimaksut ovat helposti kymmeniä euroja kuukaudessa ja jos käyttö jää vähälle, niin maksut ovat turhia. Pääset kyllä takaisin asiakkaaksi, mikäli tilauspalveluun tulee jotain kiinnostavaa sisältöä. Palveluntarjoajat lähettävät erilaisia ”palaa asiakkaaksi” -erikoistarjouksia, joten paluu asiakkaaksi käy kyllä helposti, jos tarvetta ilmenee.

Tilauspalvelujen suosio ja maksamisen tuska

Kirjoitin kesällä kirjoituksen Imaisen hinta, missä yhtenä aihealueena oli mikromaksaminen sekä tilauspalvelujen suosio.

Internet-aikakauden aikana on haaveena ollut se, että käyttäjät voisivat maksaa erikseen jonkin pienen summan esimerkiksi jokaisesta lukemasta uutisesta, kuuntelemasta musiikkikappaleesta taikka katsotusta elokuvasta.

Mikromaksamisesta ei kuitenkaan ole tullut suosittua, vaan sen sijaan erilaiset kuukausimaksupohjaiset tilauspalvelut ovat yleistyneet. Kuten kirjoituksesta selviää, niin selittävänä tekijänä on päätöksenteon vaikeus sekä maksamisen tuska. Jokaisen ostettavan uutisen, musiikkikappaleen taikka elokuvan kohdalla alitajunta joutuu miettimään, että ”onkohan tämä nyt käytetyn summan arvoinen” tai ”mitä, jos ostettava tuote on ihan höpöhöpöä?”.

Tällainen päätöksenteko monta kertaa päivässä on rasittavaa, joten tästä syystä tilauspohjainen palvelu on palveluntarjoajalle tuottavin ratkaisu. Ja lopulta se on myös asiakkaallekin, sillä näin hän pääsee irti loputtomasta päätöksenteon tuskasta. Tämä on yksi syy sille, miksi esimerkiksi Spotify tai Netflix ovat kuukausimaksupohjaisia palveluita.

Siksi talouden hoitopäivänä on hyvä pysähtyä katsomaan, että paljonko erilaisia tilauspalveuita tai muita kuukausimaksullisia palveluita on oikein kerääntynyt. Listaa ne kaikki ja muuta summat vuositasolle, jotta niiden oikea suuruus tulisi ilmi. Kysy lopulta itseltäsi, että onko 100 euroa (tai enemmän) vuodessa esimerkiksi musiikista, elokuvista taikka sarjoista sen arvoista?

Ja paljon muuta…

Nämä kirjoituksen esimerkit antavat myös syyn sille, miksi tätä kutsutaan ”Talouden hoitopäiväksi”. Näiden kanssa painiessa menee helposti päivä. Rahaa säästyisi vuositasolla isoja summia, ja silti sähköä tulisi pistokkeesta ja visa vinkuisi entiseen malliin.

Itselläni vuosisäästö on noin 200 euroa (pankki + sähkö) tilanteeseen, missä en olisi tehnyt mitään. Mielelläni laitan tämän 200 euroa säästöön tai käytän sen johonkin muuhun järkevään.

Pidä siis talouden hoitopäivä nyt, ennen kuin loppuvuoden kiireet alkavat painaa toden teolla päälle.

Tarkista:

  • lehtitilauksesi ja pohdi, mitä lehtitilaukset maksavat ja mitä aidosti tarvitset.
  • sähkön vuosikulutuksesi ja tee vertailu Energiaviraston sivustolla
  • pankkien perimät palvelumaksut ja lopeta tarpeettomat palvelut
  • rahastojesi kulurakenne

Edellä mainittujen lisäksi kannattaa tarkistaa erilaiset vakuutukset, jäsenmaksut, teleoperaattorien puhelin- ja nettiliittymät jne.

Todetaan vielä, että en saa mainos- tms. tuloja kirjoituksessa mainituilta yrityksiltä.