Talousmentor-salkku: Nordea (osto)

Ostin Talousmentor-salkkuun lisää Nordeaa alkuviikon salkkumyllerryksestä jääneillä rahoilla. Nordean osakemäärä salkussa lähes 3-kertaistui tämän viikon aikana.

Tänään (26.10.2018) Talousmentor-salkkuun ostettiin jälleen Nordean osakkeita seuraavasti:

OSTO: Nordea: 400 kpl hintaan 7,622 EUR

Aiemmin tällä viikolla mylläsin salkkua ja myin IBM:n ja Fordin osakkeet pois. Samalla ostin hieman lisää Nordeaa (Talousmentor-salkku: IBM (myynti), Ford (myynti) ja Nordea (osto)).

Tästä myllerryksestä salkkuun jäi käteistä noin 3 140 euroa. Koska en heti keksinyt uutta yritystä ostettavaksi, niin laitoin Nordealle uuden ostotoimeksiannon 7,62 euron tuntumaan, joka alittui tänään. Tällä kertaa ostettiin ”koko rahalla” eli 400 osaketta noin 3 050 eurolla.

Salkussa on nyt oston jäljiltä yhteensä 850 Nordean osaketta eli se on selvässä ylipainossa. Lisäksi salkussa on 80 Sammon osaketta ja koska Sampo omistaa reilun siivun Nordeaa, niin yksi Sammon osake sisältää 1,5 kpl Nordeaa. Eli salkun Nordea-riski on yhteensä 970 osaketta, jos Sammon osuus lasketaan mukaan.

Osinko

Ostopäätökseen vaikuttavin tekijä oli Nordean korkea osinkotuotto. Ensi kevään ennustetulla osingolla (0,69 euroa) osinkotuotoksi tulee noin 9,0 prosenttia suhteutettuna ostohintaan. Tämä antaa hyvää selkänojaa, mikäli markkinoilla vähän ryskyisikin

Ja vaikka osinko jäisikin jostain syystä ennustetusta vaikkapa vain 0,40 euroon, niin silti osinkotuotto olisi yli 5 prosenttia.

Tietyllä tapaa tässä pitää vain odotella ja katsoa mikä tilanne on parin kolmen vuoden kulutta ja samalla kerätä mukavia osinkoja.

Tulos

Q3-raportissa yhtiön johto ei ollut tyytyväinen liikevaihdon kehitykseen, joka laski -14 prosenttia. Sekä korko- että palkkiotuotot olivat laskussa. Tähän vaikutti asuntolainojen marginaalipaineet sekä yritysten neuvonta- ja rahoituspalveluiden kysynnän hiipuminen, joka näkyy palkkiotuottojen laskuna. Myös korttimaksuista saadut tuotot olivat laskussa.

Kulupuolella yhtiöllä on käynnissä tehokkuusohjelma, jonka johdosta kulut laskivat Q3:lla -5,7 prosenttia. Yhtiö arvioi, että toiminnan kulut olisivat alle 4,8 miljardia euroa vuonna 2018, kun edellisvuonna ne olivat 5,1 miljardia euroa.

Kulukuri saanee jatkoa myös tulevina vuosina, mikä pitänee tuloskuntoa hyvänä – tai ainakin jarruttaa kovinta laskua, mikäli korko- ja palkkiotuotot vielä jatkaisivat heikkenemistään.

Luottotappioiden yhtiö arvioi olevan alle pitkän aikavälin keskiarvon.

PE ja PB-kertoimet ovat Nordealla alhaisella tasolla. Tilikauden 2018 ennustamani EPS on noin 0,80 eurossa, joten tämä tarkoittaisi PE:tä 9,5x. Osakekohtaista omaa pääomaa yhtiöllä on 8,24 euroa eli selvästi yli osakkeen tämänhetkisen hinnan. PB:ksi tulisi näillä luvuilla 0,93x.

Kuvaaja

Nordean osaketta painaa tällä hetkellä useat tekijät. Näitä ovat

  • markkinoiden Italia-hermoilu, joka heijastuu pankkisektorille yleisesti.
  • markkinoiden lokakuun yleinen osakehermoilu
  • rahapesuepäilyt
  • Nordean liikevaihdon heikko kehitys

Oheisessa kuvaajassa on Nordean viikkomuutokset vuoden 2016 alusta alkaen. Olen merkinnyt siihen ostot sinisillä nuolilla. Ensimmäinen Nordean osto oli 7.4.2016, jolloin ostin 300 kpl hintaan 7,88 euroa. Toinen oli 23.10.2018, 150 kpl hintaan 7,992 euroa.

nordea-ostot-102018
Kuva: Nordea viikkomuutos 01/2016-10/2018. investing.com

TAPAHTUMA

OSTO: Nordea

Määrä: 400 kpl
Hinta: 7,622 EUR
Kulut: 7 EUR
Yhteensä: 3 055,80 EUR (arvio)

Tarkemmat summat selviävät huomenna, kun Nordnetin myyntilaskelma on käytettävissä. Päivitän tuolloin myös Talousmentor-salkun tiedot. Kassaan jäi oston jälkeen käteistä noin 80 euroa.

2 vastausta artikkeliin “Talousmentor-salkku: Nordea (osto)”

Kommentit on suljettu.