Tuloskierroksen eteneminen

Tässä kirjoituksessa kerron siitä, miten toimin tuloskierroksen aikana. Tuloskierrokseen valmistautuminen alkaa jo noin kuukautta ennen, jolloin kirjoitan tulosennakoita. Tuloskierroksen aikana yhden yrityksen analysointiin menee aikaa noin 3-4 tuntia ja päivän aikana pystyn käsittelemään 3 yritystä. Jotta tähän vauhtiin pystyy, niin katson raportista 1) miten meni ja 2) miksi meni, niin kuin meni. Lisäksi tarkistan, tapahtuiko jotain yllättävää tai erikoista.

Analyysin kannalta pahimpia ovat tilanteet, missä yhtiö vaihtaa raportointisegmenttejä taikka muuten vain uudistaa raportointiaan. Silloin lukujen tarkistamiseen ja etsimiseen kuluu paljon aikaa ja energiaa.

Talousmentor-yrityslistalla on nyt 62 yritystä, kun Technopolis ja Bemis Company on poistettu. Kaikki yritykset on listattu Yrityslista -sivulla.

Valmistautuminen alkaa kuukautta aikaisemmin

Tuloskierrokseen valmistautuminen alkaa jo reilua kuukautta aikaisemmin, jolloin alan kirjoittamaan lyhyitä tulosennakoita. Kirjoitan niitä pienissä erissä varastoon, jottei niitä tarvitse tehdä tuloskierroksen ollessa täydessä vauhdissa.

Esimerkiksi Q4/2018 tuloskierros alkaa viikolla 4 eli tammikuun 21 päivästä alkaen ja kestää täydellä painolla viikon 7 loppuun eli helmikuun 17 päivään asti. Tällä hetkellä näyttää siltä, että aloittaisin ennakoiden kirjoittamiset heti joulun jälkeen, jolloin ehtisin kirjoittaa niitä 4 – 5 viikon ajan. Tämä tarkoittaisi noin 15 yritystä per viikko.

Mikäli yritys julkistaa tämän jälkeen jotain uutta tietoa (esimerkiksi tulosvaroitus), niin silloin pyrin huomioimaan sen ennen ennakon julkistamista. Mutta pääsääntöisesti noilla varastoon kirjoitetuilla teksteillä mennään.

tuloskierros-email-folder

Olen myös tilannut yritysten tiedotteet omaan sähköpostiini, jotta pysyisin paremmin kärryillä yritysten tilanteista. Osa tiedottaa sähköpostitse ja osa ei. Esimerkiksi IBM:n kohdalla sijoittajasivuilla ei edes ole mahdollisuutta tilata tiedotteita. Tai ainakaan en löytänyt tällaista toimintoa, mikä ei sinänsä olisi mikään ihme, sillä yhtiön sivusto on varsin sekava. RSS-feed on tarjolla, mutta olen jättänyt tämän väliin.

Tuloskierroksen hulabaloo

Tuloskierrosten aikatauluissa on eroja. Pahin tuntuu olevan Q3:n, missä yritykset raportoivat tuloksensa varsin lyhyessä ajassa. Tänä vuonna suurin osa yrityksistä raportoi tuloksensa alle 3 viikon aikana. Helpoimmalta tuntuu Q2:n tuloskierros, jolloin Pohjoismaiden kesälomakausi leventää raportointi-ikkunaa. Viime kesänä tuloskierros kesti 4 – 5 viikkoa.

Kummassakin on puolensa. Lyhyt tuloskierros on siitä hyvä, että se on nopeasti ohi ja sitten voi tehdä taas jotain muuta. Pidemmässä tuloskierroksessa päivisin jää aikaa tehdä jotain pienimuotoista, mutta tätä kestää sitten pidempään, ennen kuin täysi ”vapaus” koittaa.

mies-auringonlaskussa

Olen tässä jonkin aikaa miettinyt sitä ratkaisua, että päivittäisin yrityksen tiedot vain 3 kertaa vuodessa nykyisen kvartaalijaksotuksen sijaan. Tämän voisi toteuttaa niin, että Ruotsi/Norja -yhtiöt jäisi väliin Q1:llä ja USA-yhtiöt Q3 tai Q4:lla. USA-yhtiöt julkaisevat vuosiraporttinsa myöhemmin keväällä, joten voisi olla ihan hyvä odotella niitä ihan rauhassa. Lisäksi Ruotsi/Norja-yhtiöissä Q1:n merkitys on kokonaisuuden kannalta pieni. Suomi-yhtiöt päivittäisin kuitenkin joka kvartaali.

Mutta, nämä ovat vain hahmotelmia ja pitää katsoa tuloskierros kerrallaan. Olen tähän mennessä pystynyt järjestämään omat työt niin, että analyyseille on jäänyt aikaa.

Tulosraportista analyysiin

Kun yhtiö raportoi tuloksensa, niin luen tietenkin tulosraportin sekä käyn läpi mahdollisen tulosesityksen, mikäli sellainen on julkaistu. USA-yhtiöillä luen sekä 8K- että 10Q raportit ja mahdollisesti analyytikkokonferenssin transkriptit. Niiden kuunteluun ei valitettavasti jää aikaa.

Pyrin löytämään raporteista vastauksia kysymyksiin:

  • Miten yrityksellä meni?
  • Miksi meni, niin kuin meni?
  • Mitä toimitusjohtaja sanoo ja tukeeko raportoidut luvut sanomisia?
  • Minkälaiset näkymäarviot yhtiö antaa ja mitkä ovat niiden perustelut?
  • Julkistiko yhtiö osingon tai osinkoon liittyviä tietoja?
  • Mitä muuta yllättävää tai erikoista tapahtui?

Lisäksi katson vielä segmenttikohtaisesti sen, miten segmentillä meni.

Kun käyn materiaalia läpi, niin kerään tekstieditoriin mielestäni tärkeitä lauseita. Kun raportti on kokonaisuudessaan käyty läpi, niin kertaan kootut lauseet ja korostan niistä kaikista tärkeimmät, jotta muistan mainita niistä analyysissäni.

Jaarittelua ja epäloogisuutta

Haasteena on yritykset, jotka kirjoittavat sivukaupalla ja eivät sano juurikaan mitään. ”Jatkamme strategian toteuttamista ja myynnin kasvattamista”. Justiinsa… Näinhän ei tee kukaan muu yritys…

Jos toimitusjohtaja on tyytyväinen johonkin, niin se ei vielä tarkoita mitään. Lukujen pitää tukea tätä tyytyväisyyttä. Samoin erilaisten positiivisten asioiden vaikutus taikka näkyminen olisi hyvä saada tukea luvuista.

sammakot-ei-kuule-ei-nae

Välillä raporteissa selitellään heikkoa tulosta selityksillä, joiden kohdalla voi jo vähän ihmetellä. Esimerkiksi Orkla (NOR) kertoi Q1:n raportissa pääsiäisen vaikuttaneen negatiivisesti odotettuun tulokseen. En tiedä, mutta oiskohan kalenterista kannattanut tarkistaa pääsiäisen sijainti ja tehdä vasta sen jälkeen ennusteet?

Nevertheless, a number of factors led to results below expectations for the first quarter of 2018: the timing of Easter meant fewer sales days in the Scandinavian countries,

Lassila-Tikanojan Q1-raportissa luki:

(Ympäristöpalveluiden) Tulosta rasittivat korkeammat tuotantokustannukset sekä kausiluonteisten palveluiden ajankohdan lykkääntyminen toiselle vuosineljännekselle.

L&T:n Ympäristöpalveluiden Q1:n tulos oli 4,4 miljoonaa euroa eli -2 miljoonaa euroa alhaisempi kuin edellisenä vuotena. Eli ihan selvä lasku ja selitys tuntui uskottavalta. Tätä taustaa vasten voisi olettaa, että Q2:n tulos olisi sitten vastaavasti selvästi korkeampi, kuin edellisenä vuotena, jolloin se oli 8,3 miljoonaa euroa.

Ei ollut. Se oli 8,4 miljoonaa euroa eli vain +0,1 miljoonaa euroa parempi.

L&T:n Q2-raportissa luki Ympäristöpalveluiden kohdalla:

Uudet asiakkuudet kaupan ja teollisuuden segmenteissä kompensoivat kunnallistamisten vaikutusta liikevoittoon. Ensimmäisellä neljänneksellä aloitetut, kannattavuuden parantamiseen tähtäävät toimenpiteet vaikuttivat tulokseen myönteisesti.

Ei sanaakaan siitä, että Q1:n töitä olisi siirtynyt Q2:lle, minkä olisi pitänyt näkyä tulosta parantavana tekijänä. Eli, kun menee huonosti se on muiden syy ja kun tulos paranee (edes 100 000 euroa), niin se on omaa ansiota…

Jätetään nariseminen tähän ja jatketaan eteenpäin.

Yhteen raporttiin kuluu 3-4 tuntia

Kun olen käynyt raportin läpi, niin kerään numerotiedot omiin taulukoihini. Ne ovat pitkälti samat, mitkä ovat näkyvissä yritysanalyysien taulukoissa. Lopuksi päivitän ennusteluvut ja tarkistan, etten ole vahingossa kirjannut virheellisiä lukuja.

Sitten päivitän analyysit ja koitan pukea sanoiksi sen, mitä olen saanut yrityksen raporteista selville. Pyrin kiteyttämään edellisessä kappaleessa listaamani kysymysten vastaukset teksteissäni. Joskus se onnistuu paremmin ja joskus huonommin.

esimerkiki-metsa-board-taulukko

Kun analyysit on päivitetty, niin sitten vielä päivitän omat taulukot ja kirjaan arvioidun seuraavan tulosraportin päivämäärän ylös ja julkistan raportin Sharevillessä. Tämän jälkeen vielä kirjoitan muutaman lauseen lyhennelmän, jonka laitan Twitteriin.

Raportin luvusta sen julkaisuun menee aikaa noin kolmesta neljään tuntia. Q3:n pahin raportti oli tällä kertaa Gjensidige Forsikring (NOR), jonka parissa vierähti reilu 5 tuntia. Yhtiö oli muuttanut segmenttirakennetta siirtämällä myydyt pankkitoiminnot ”myytävissä oleviin” tietoihin. Yhtiö kuitenkin julkaisi vain osittaiset vertailutiedot, ja puuttuvien tietojen päättely söi aikaa. Onneksi ne pystyi päättelemään suhteellisen suoraviivaisesti vähentämällä pankkitoimintojen tuotoista 25 prosentin verot.

Päivässä 3 raporttia

Päivän aikana pystyn tekemään 3 raporttia, vaikka muutamana tuloskierroksen alkupäivänä pystyin tekemään 4 raporttia. Jokaisen raportin välissä pidän tauon. Käyn lenkillä tai syön ja löhöilen hetken sohvalla. Joka tapauksessa työpäivälle kertyy mittaa helposti yli 12 tuntia.

Miten tuota jaksaa?

Reilun viikon jälkeen sitä alkaa jo huomata erilaisia stressin oireita. Väsymys on yksi, mutta myös luetun ymmärtämisestä tulee vaikeampaa. Samoin kirjoittamisesta. Jos ei muista, mitä lauseen alussa on sanonut, niin se hieman hidastaa kirjoittamista 🙂

Mutta, kuten sanoin, niin ehkä kuitenkin pidän tällaisista lyhyistä tuloskierroksista, vaikka paine on silloin kovempi. Mutta se kestää lyhyemmän aikaa, ja sitten voi palata täysin arkiaskareihin.

analyytikko-meme

Väsymys näkyy kirjoitusvirheiden selvänä lisääntymisenä. Vaikka niitä kuinka yrittäisi kitkeä oikoluvun yms. avulla, niin silti niitä sinne jää. Pahimmat, mutta toisaalta helpoimmat löytää ovat selvät aivopierut, missä tekstin editointi on jäänyt puolitiehen. Inhottavimmat ovat pienet, mutta silti tyhmät virheet. Menee miljoonat ja miljardit sekaisin. Samoin valuutat vaihtuvat sujuvasti euroista dollareihin. Juuri sellaisia virheitä, joiden takia irtisanoin aikaan erään lehden tilauksen. Kirosin siinä kirjoittajan, toimituksen ja lehden laaduntarkkailun samalla. Nyt itse teen samoja virheitä samalla mitalla.

Eli pahoittelut kaikista analyysien virheistä!

Ennusteiden pitävyys

Palaan Q3-ennusteisiin ja niiden pitävyyteen muutaman viikon kuluttua. Nyt keräsin konsensusennusteita ennen Q3-tuloskierrosta, joten pystyn vertailemaan ammattilaisten ja omia arvioita keskenään.

Muistaakseni Inderes totesi, että analyytikolla on tusinan verran yrityksiä, joita hän aktiivisesti seuraa ja tekee analyysit. Se tarkoittaa, että kvartaalin aikana ammattianalyytikolla on käytettävissä noin 5 työpäivää eli noin 40 tuntia yritystä kohden.

sanomalehti-business

Ammattianalyytikko voi tämän viikon aikana tutustua yritykseen tarkemmin, lukea tulosraportin ja käydä kuuntelemassa analyytikkoesityksen ja kirjoittaa analyysin. Lisäksi hän voi tutustua kilpailijoiden tilanteeseen ja selvittää tulosajurien tietoja. Esimerkiksi hän voi mallintaa metsäyhtiöissä sellun markkinahinnan vaikutusta seuraavan kvartaalin lukuihin yms.

Itse käytän tähän sen 3 – 4 tuntia eli puolikkaan työpäivän 🙂 eli häviän ammattianalyytikolle jo tässä kohtaa. Tämän takia omat ennusteeni eivät voi olla yhtä hyviä kuin ammattianalyytikoiden. Toisaalta, juuri tämän takia onkin mielenkiintoista nähdä se, miten hyvin ennusteeni osuvat suhteessa konsensusennusteisiin.

Jatkuva kehittäminen

Olen pyrkinyt kehittämään Talousmentor-blogin yritysanalyysejä pienin ja joskus isoin askelin. Isompi kehityskierros alkoi jo toukokuussa, kun toin mukaan ennusteet ja sen jälkeen osinkohistorian. Lisäksi toin mukaan uusia tunnuslukuja sekä kvartaalikohtaisen taulukon.

Loppuvuoden aikana ajattelin vetää hieman henkeä ja pohtia seuraavaa uudistusta taikka parannusta analyysien suhteen. Uusien tunnuslukujen lisääminen on helppoa, mikäli ne voidaan laskea nykyisistä tiedoista. Esimerkiksi nyt taulukoissa on EV/EBIT-lukema, niin tähän voisi EV-luvun tuoda rinnalle. Näin EV/EBIT-tunnusluvun laskemisessa käytetyt tiedot olisivat näkyvissä ja niiden oikeellisuuden arviointi olisi hieman helpompaa.

Se, mikä houkuttelisi tehdä, olisi (käänteinen) arvonmääritysmallinnus yrityksille. Nythän yrityksille on tehty tulosennusteet sekä kuluvalle vuodelle että kahdelle seuraavalle vuodelle. Näitä tietoja voisi sitten hyödyntää arvonmäärityksessä.

nopat

Toinen uudistus voisi olla se, että toisin uusia yrityksiä toiset 60 lisää. Mutta ilman tekstejä. Vain taulukot, arvoluku, osinkohistoria, ennusteet. Jotta tämä onnistuisi, niin se pitäisi automatisoida hyvin pitkälle. Ehkä ennusteissa taikka osinkohistoriassa manuaalinen ylläpito olisi tarpeen.

Myös sivuston WordPress-teeman vaihtaminen toisenlaiseen on käynyt mielessä. Sellaiseen, joka tukisi leveämpää sivuasettelua, joka antaisi mahdollisuuden tuoda leveämpiä taulukoita. Samalla voisi uudistaa hieman sivuston ilmettä. Vaarana on, että homma lähtee ns. lapasesta ja sitten uudistukset eivät valmistu koskaan 🙂

Mutta, kuten kulunut sanonta kuuluu, niin ”näillä mennään” ainakin tämä syksy…

Suurkiitokset vielä kerran kaikille lukijoille ja palautetta antaneille!

Yksi ajatus artikkelista “Tuloskierroksen eteneminen”

Kommentit on suljettu.