Talousmentor-salkku: Vuoden lopun siivous – Cramo, Trelleborg ja Kraft Heinz myytiin

Myllersin salkkua ja myin siitä heikosti kehittyneet Cramon, Trelleborgin ja Kraft Heinzin osakkeet. Myynneistä tuli ”kivasti” tappiota eli noin 1600 euroa – hyödynsin tappioista tulevaa verohyötyä.

Mutta, mitä myytyjen osakkeiden tilalle? Siinäpä pohdittavaa tähän markkinatilanteeseen…

Tänään (19.12.2018) Talousmentor-salkusta myytiin osakkeita seuraavasti:

  • Cramo: 150 kpl hintaan 16,48 EUR
  • Trelleborg: 170 kpl hintaan 138,00 SEK
  • Kraft Heinz Company: 60 kpl hintaan 46,55 USD

Kipeetä tekee…

Tappioita myynneistä realisoitui yhteensä noin -1 600 euroa. Tähän samaan ei varmaan pääsisi vaikka oikein yrittäisi.

Myyntien pääasiallinen syy oli tappioiden rajaus sekä tietenkin verovuoden päättyminen ja salkun siivoaminen tätä silmällä pitäen.

Cramo

Cramoa ostettiin vuosi sitten marraskuussa 19,05 eurolla eli laskua tuli noin -13 prosenttia (-399,50 EUR). Kevään osinko (0,85 eur eli 127,50 eur) huomioiden tappiota tuli -9,1 prosenttia (-272 EUR).

Lokakuun alussa osake oli 19,40 euron tuntumassa, joten tuolloin tästä olisi saanut omat pois tai jopa hieman voittoa, mutta syksyn osakesynkkyys veti omistuksen nopeasti tappiolle.

Trelleborg

Trelleborgista tuli rumempaa jälkeä. Ostin sitä 30.8.2018 eli vajaat 4 kuukautta sitten 181 kruunulla. Nyt osakkeet meni myyntiin 138 kruunulla eli takkiin tuli -23,8 prosenttia. Tappiota muutamassa kuukaudessa tuli arviolta noin -645 euroa. Auts.

Ostohetki sattui oikeastaan juuri laskutrendin pieneen ”pull-back”iin ja hetken näytti jopa siltä, että osake kääntyisi nousuun. Mutta ei – lokakuun vaihteen jälkeen ollaan lasketeltu koko syksy.

trelleborg-042018-122018
Kuva: https://investing.com

Kirjoitin Trelleborgista Viikkokautsaus 50/2018 seuraavasti:

Talousmentor-salkusta löytyvän Trelleborgin kurssi on laskenut noin 3 vuoden takaiselle tasolleen (11/2015 – 02/2016). Teknisen analyysin taitaja löytäisi Trelleborgin kurssista mielenkiintoisia liikkeitä. Osake kolkutteli 6 kertaa 212 – 216 kruunun tukitasoaan, mutta ei pystynyt murtamaan sitä. Lopulta ”selkäranka murtui” ja osake lähti selvään laskuun.

Ilmeisesti markkinat odottavat yhtiön tuloskunnon rapisevan eskaloituvan kauppasodan seurauksena? Toisaalta, kun katsoo yhtiön viimeisen 13 vuoden tuloskehitystä, niin yhtiö on tehnyt voitollista tulosta joka vuosi. Myös finanssikriisin aikoina 2008 – 2009. Vuosina 2007/2008/2009 tuloskehitys oli 821 / 740 / 399 miljoonaa kruunua. Eli tulos laski noin -50 prosenttia edellisestä huipusta. Myös vapaat rahavirrat pysyivät positiivisina tuona aikana. Ohessa vielä viime vuosien osinko, EPS ja osakekohtainen vapaa rahavirta:

trelleborg-rahavirta-q32018

Eli, jos tulos vaikkapa puolittuisi ennustetusta noin 12 kruunusta 5-6 kruunuun, niin silti se ylittäisi osingon tason.

Näistä ajatuksista huolimatta laitoin osakkeen myyntiin, sillä tappioiden määrä oli noussut korkeaksi ja halusin hyödyntää näitä tappioita omassa verotuksessani.

Kraft Heinz Company

Kraft Heinzia ostin toukokuussa 2018 hintaan 58,55 dollaria ja nyt osuudet menivät myyntiin 46,55 dollarilla. Selkään tuli -20,5 prosenttia eli arviolta noin -540 euroa. Osinkoja kertyi +98 euroa, joten kokonaistappiota tuli noin -440 euroa.

Yhtiöllä on ollut varsin nihkeä kulunut vuosi 2018 ja Q1-Q3/2018 aikana nettotulos on laskenut -20 prosenttia. Q3:lla liiketulos (ebit) laski tai suorastaan romahti -30 prosenttia. Tähän vaikutti em. promokampanjoiden johdosta lasketut hinnat, kohonneet toiminnan sekä logistiikan kulut, myynnin painottuminen heikompikatteisiin tuotteisiin, sekä investoinnit kapasiteetin parantamiseen. Myös valuuttakursseilla oli negatiivinen vaikutus tuloskehitykseen.

Tämä heikko tuloskehitys on näkynyt myös yhtiön osakkeen kurssissa, joka on nyt alimmilla tasollaan sitten vuoden 2012 eli listautumisen omaksi yhtiökseen. Vielä 1,5 vuotta sitten eli toukokuussa 2017 osake oli 93 dollarissa, josta ollaan siis tultu alas -50 prosenttia.

Yhteenveto

Myynneistä kertyi tappioita siis noin -1 600 euroa, jonka johdosta Talousmentor-salkun vuoden 2018 realisoituneet tuotot laskivat noin 30 – 50 euron tuntumaan. Tappioiden realisoinnit toivat siis noin +480 euron verohyödyt.

Kassassa on näiden myyntien jälkeen noin 10 900 euroa, joten tälle summalle pitää keksiä uusi sijoituskohde. Summa tarkentuu huomenna, kun Nordetin myyntilaskelmat ovat käytettävissä. Päivitän tuolloin myös Talousmentor-salkun tiedot.

Mitä siis tilalle? koska markkinat ovat olleet varsin turbulentit viimeisten kuukausien aikana, niin pitää katsoa josko Buffett:n Berkshire Hathaway olisi sopiva turvasatama tässä kohtaa. Yhtiö ei maksa osinkoa, joten siinä mielessä se ei vastaa salkun tavoitteita, mutta ”poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia” 🙂

Tai… Jotkut sanovat, ettei ajoissa ole mitään poikkeuksellista. Tällaista osakesijoittaminen on aina ollut, mutta isot osakeheilahtelut ovat päässeet unohtumaan viime vuosien vakaan nousutrendin myötä.

Osakevalinnan kriteerinä voisi olla

  • Ei-syklinen yritys (esim. juoma tai lääketeollisuus)
  • korkea tulosmarginaali
  • korkea ROE
  • hyvää ja nousevaa tulosta sekä vapaata rahavirtaa tuottava yhtiö
  • hyvä osinko, jonka suhde tulokseen ja vapaisiin rahavirtoihin on alhainen
  • suhteellisen alhainen velkaisuus

 

 

Yksi ajatus artikkelista “Talousmentor-salkku: Vuoden lopun siivous – Cramo, Trelleborg ja Kraft Heinz myytiin”

Kommentit on suljettu.