Uutta blogissa: Talousmentor-SNAPSHOT

Talousmentor-yritysanalyysin sisältää kaikki samat yrityksen tulostiedot, kuin mitä Talousmentor-yritysanalyyseissäkin on, mutta kommentteja on niukasti. Mahdolliset tuloskommentit on poimittu tulosraportista tai -esityksestä. Alkuun olen tehnyt 6 yrityksestä SNAPSHOT-versiot, mutta tarkoitus on laajentaa joukkoa vielä noin 10 yrityksellä.

Alasivujen rakenne on sama otsikkotasoa myöten ja sivuilla on samat kaaviot ja taulukot. Yrityksen segmentit on esitelty normaaliin tapaan Ennusteet-sivulla.

Sanakirja antaa snapshot-sanalle suomennoksi mm. tilannekatsaus, joka kuvaa aika hyvin näiden analyysien luonnetta.

vesipisara-drop

Miten SNAPSHOT eroaa Talousmentor-analyyseistä?

SNAPSHOT-versiossa omien kommenttieni määrä on vähäisempää. Tämä näkyy etenkin Sijoituskohteena-sivun Yhteenveto- ja Kvartaalitulos-osiossa sekä Ennusteet-sivulla. Sen sijaan näissä on käytetty tulosraporteista ja/tai -esityksistä löytyviä yrityksen omia kommentteja. Ne ovat joko sellaisenaan tai niitä on muokattu tiiviimpään esitysmuotoon.

Olen kommentoinut lyhyesti Sijoituskohteena-sivun Tuloslaskelma, Tase, Rahavirta ja Osinko -osioita. Kuluvan tilikauden ja kahden seuraavan vuoden ennusteet on tehty, mutta ennusteita ei perustella.

Kommenttien määrän lisäksi toinen suuri ero on tulospäivitysten teko. Tiedot päivitetään vasta varsinaisen tulosruuhkan jälkeen, joka voi olla useita päiviä tai jopa viikkoja varsinaisesta tulosjulkistuksesta. Eli käsittelen ensin Talousmentor-yrityslistan yritykset ja vasta tämän jälkeen pureudun SNAPSHOT-yhtiöiden lukuihin.

Lisäksi SNAPSHOT-yhtiöistä ei tehdä tulosennakoita eikä yhtiöiden tiedotteita välttämättä huomioida viikkokatsauksissa. Osinko- ja tunnuslukuvertailuissa ne ovat kuitenkin mukana.

Miksi?

Pystyn laajentamaan yrityslistaa nykyistä suuremmaksi, jolloin lista palvelee suurempaa lukijakuntaa. Samalla itsellenikin syntyy parempi kuva näiden yritysten liiketoiminnasta ja tuloksentekokyvystä.

SNAPSHOT-analyysi on minulle kevyempi ratkaisu, sillä analyysiä ei tarvitse päivittää heti tulosraportin ilmestyttyä. Lisäksi voin käyttää tulosraportin tekstiä sellaisenaan. Varsinainen analyysi jää lukijalle – nostan omasta mielestäni mielenkiintoisia tai merkittäviä asioita vain esiin.

kelloja

SNAPSHOT-version päivittäminen on myös nopeampaa. Oma arvioni (tai toiveeni) on, että aikaa kuluu puolet vähemmän kuin normaalisti.

Nyt voin siirtää tai kierrättää yhtiöitä Talousmentor-yritysanalyysin ja SNAPSHOT:n välillä. Esimerkiksi Raisio on ollut isossa muutostilanteessa, että sen pudottaminen pois analyyseistä on käynyt mielessä. Mutta, nyt voisinkin poistamisen sijaan, siirtää yhtiön SNAPSHOT:ksi ja seurata sen kehittymistä ”sivusilmällä”.

Lisäksi, mikäli norjalaisten yhtiöiden kiinnostus laantuu suomalaisten sijoittajien silmissä (Norjan verottajan uusi osinkoverokohtelu), niin näiden yhtiöiden siirto SNAPSHOT-versioiksi voisi olla paikallaan.

Tilanne nyt

Olen tehnyt SNAPSHOT-versiot nyt 6 yrityksestä, jotka ovat

Tarkoitus on tehdä Talousmentor-SNAPSHOT vielä reilusta 10 Suomi-yhtiöstä tammikuun loppuun mennessä. Muun muassa seuraavia yrityksiä on listalla Citycon, Finnair, Fiskars, Fortum, Kesko, Konecranes, Nokia, Outokumpu, Sanoma, Wärtsilä… Lista voi vielä muuttua, mikäli jokin yritys on aivan ylivoimaisen hankala analysoitavaksi. Nokia tulee noista ensimmäisenä mieleen.

Yhteenveto

Talousmentor-yritysanalyysin SNAPSHOT-versiot eroavat normaaleista Talousmentor-analyyseistä seuraavasti:

  • kommenttieni määrä on vähäisempää
  • ennusteita ei perustella
  • tiedot päivitetään vasta varsinaisen tulosruuhkan jälkeen

SNAPSHOT tarjoaa mahdollisuuden kierrättää yhtiöitä eri versioiden välillä, minkä lisäksi analyysin päivittäminen on minulle kevyempää ja nopeampaa.

2 vastausta artikkeliin “Uutta blogissa: Talousmentor-SNAPSHOT”

Kommentit on suljettu.