Viikkokatsaus 3/2019

  • Q4/2018 tuloskierros alkaa ja kirjoituksessa CSX:n ja Fastenal:n tulosennakot
  • Sellun hinnat jatkoivat laskuaan Kiinassa
  • Finnair raportoi joulukuun liikennemääriä ja Nordea laski yhtiön suositusta
  • Ericssonilta yli -6 miljardin kruunun kirjaus Q4-tulokseen
  • Telenorin tytäryhtiö (dtac) -2,4 miljardin kruunun sopimuskorvauksiin
  • Ford aloittaa suuret järjestelyt Euroopan toimintojen kannattavuuden parantamiseksi

Talousmentor-salkku

Viikon 2/2019 lopussa:

SALKKU Arvo 1 vko 3 kk Vuoden alusta 12 kk
Talousmentor 26 634 € 0,6% -3,5% 3,6% -8,0%
Seligson-vertailusalkku 31 052 € 3,0% -1,4% 3,9% -5,4%

Kuten jo viikko sitten jo ounastelin, niin tällä viikolla Seligsonin vertailusalkku otti takaisin sen, minkä se edellisellä viikolla jäi jälkeen.

Edelleen katselen sopivaa kohdetta salkussa olevalle käteismäärälle, mutta sopivaa tilaisuutta ei ole vielä tullut esiin. Pitää varmaan katsella Q4-tuloskierroksen etenemistä ja vähän ottaa tuntumaa siitä, millaisia ennakkotietoja yritykset antavat vuodesta 2019.

Salkkujen ero on nyt -4 419 euroa Seligsonin vertailusalkun hyväksi. Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

Huomiohinnat

Tammikuun osakekurssien toipuminen näkyy myös huomiohintalistalla, jossa on nyt vain 3 yritystä (katso koko lista Yrityslista: Huomiohinnat):

YRITYS Osake Huomio-hinta %
Ocean Yield 57,80 kr 57,31 kr -0,8%
Dominion Energy 69,85 $ 68,01 $ -2,6%
PepsiCo 108,16 $ 103,88 $ -4,0%

Ocean Yield

Ocean Yieldin haasteena on mm. löytää FPSO Dhirubhai-1-alukselle uusi projekti taikka ostaja. Vielä keväällä 2018 yhtiö oli toiveikas projektitilanteen ratkeamisesta jo H2/2018 aikana, mutta näin ei käynytkään. Lisäksi aluksen edelliseen projektiin liittyy epäselviä ja kiistanalaisia maksuja, joita sovitellaan parhaillaan. On myös mahdollista, että yhtiö tekee 0 – 50 miljoonan dollarin alaskirjauksen aluksesta johtuen. Merkittävää on sekin, että tämä alus tuo noin 40 prosenttia koko yrityksen liikevaihdosta ja noin 25 prosenttia tuloksesta.

Myös Connector-aluksen projekti päättyi vuoden 2018 lopussa. Tässäkin alukselle etsitään projektijatkoa, mutta on mahdollista, että talvikausi on ”normaalia hiljaisempi”.

Ocean Yield tiedotti myös, että yhdellä sen asiakkaista (Solstad Offshore) on maksuvaikeuksia ja että osapuolet ovat päässeet sopimukseen korkojen ja lainalyhennysten keskeyttämisestä 6 kuukauden ajaksi. Tästä voi tulla myös alaskirjauksia ja muita tappioita Ocean Yieldin Q4/2018 tai vuoden 2019 tulokseen. Ocean Yieldin tiedote.

Kokonaisuutena siis haasteellinen tilanne ja tästä syystä yhtiö on päätynyt myös listalle. Ocean Yield raportoi Q4-tuloksensa 12.2.2019.

Tunnusluvut

Oheisessa taulukossa on huomiolistan osakkeiden tunnusluvut tilikauden 2018 ennusteilla. Ja muistutetaan vielä, että lista ei ole ostosuosituslista, vaan pikemminkin lista yrityksistä, joiden osakkeiden hinnat ovat laskeneet huomioita herättävälle tasolle (kurssihistoriaan nähden). Siksi tarkempi tutustuminen yritykseen on tarpeen – voihan olla, että yritys kuuluu listalle huonojen tulevaisuudennäkymien yms. ansiosta.

YRITYS Osake PE ROE 12 kk osinko osinko% Arvo­luku
Ocean Yield 6,83 $ 8,9x 13,9% 0,764 $ 11,2% 19
Dominion Energy 69,85 $ 18,3x 12,5% 3,670 $ 5,3% 17
PepsiCo 108,16 $ 19,9x 69,5% 3,883 $ 3,6% 22

Viikko 2

Viikon aikana julkistettiin Tulosennusteet 2018 -listaus, johon on koottu yhteistyössä seuraavilta osakeanalyysejä julkaisevilta sivustoilta:

exclamationMikäli sinulla on tämän tyyppisiä ennusteita ja haluat osallistua listan tuottamiseen, niin ota yhteyttä Piksun toimitukseen (toimitus@piksu.fi).

Sellu

Nordean aamuraportissa kerrottiin, että sellun hinta Kiinassa on jatkanut laskuaan ja hinta on nyt noin -20 prosenttia alempi kuin kesällä 2018. Euroopassa sellun hinta on pitänyt paremmin tasonsa ja on laskenut alle prosentin verran. Linkki Nordean aamuraporttiin.

Joulukuussa Metsä Board varoitteli, että hinnan laskun lisäksi sellun kysyntä oli laskussa.

Suomen Hoivatilat

Suomen Hoivatilat pitivät pääomamarkkinapäivän, jonka materiaaliin voi tutustua täältä: https://hoivatilat.fi/sijoittajille/sijoittajapalvelu/paaomamarkkinapaiva/

Lisäksi Tomi Lahti (Twitterissä @zijoittaja) oli paikalla tilaisuudessa ja twiittasi päivän kulkua. Twiitit on koottu Sijoittajatiedon palveluun.

Finnair

Finnair tiedotti joulukuun matkustajamääristään (https://company.finnair.com/fi/media/kaikki-tiedotteet/tiedote?id=3172978).

Yhtiön matkustajamäärät nousivat +8,6 prosenttia, mutta tästä oikeastaan merkittävämpää oli Aasian liikenteen -0,1 prosentin vähennys. Aasian matkustajamäärien käänne on ollut voimakas, sillä vuoden 2018 aikana määrät kuitenkin lisääntyivät +13,3 prosentilla.

Matkustajakäyttöaste laski -4 prosenttiyksikköä 76,4 prosenttiin joulukuun aikana. Käyttöasteen laskua selittää osittain kapasiteetin lisäys, joten mielenkiintoista on, miten käyttöaste kasvaa tulevien kuukausien aikana. Jos kapasiteetti jää alhaiselle tasolle, niin ”puolityhjien” koneiden lennättäminen laskee yhtiön tuloksentekokykyä.

Nordea laski tämän jälkeen Finnairin suosituksen PIDÄ-tasolle ja laski vuoden 2019 liikevaihtoennustetta -2 prosentilla. Toisaalta Nordea nosti liiketulosarviota +2 prosenttia lentopetrolin reippaan hintatason laskun seurauksena. https://www.nordea.fi/Images/58-297392/

Ericsson (SWE)

Ericsson tiedotti, että se tekee noin -6,1 miljardin kruunun alaskirjauksen Q4/2018 tulokseensa. Taustalla on Business Support System liiketoiminta-alueen heikko tilanne sekä se, että tehostustoimenpiteet eivät ole edenneet toivotulla tavalla. Yhtiö arvioi, että tämä saattaa jopa vaarantaa Digital Services -segmentin vuoden 2020 tulostavoitteet.

Lisäksi Ericsson arvioi, että se tekee -1,5 miljardin kruunun alaskirjaukset vuoden 2019 tulokseensa tehostustoimenpiteiden johdosta.

Telenor (NOR)

Telenorin tytäryhtiö Thaimaassa (dtac) on päässyt sopimukseen CAT-teleyhtiön kanssa. Sopimuksen mukaan dtac maksaa noin 2,5 miljardin kruunun sopimusmaksun CAT:lle. Sopimus edellyttää vielä dtac:n osakkeenomistajien hyväksynnän vuoden 2019 yhtiökokouksessa.

Yhtiöiden välinen kiista on kestänyt pitkään (27 vuotta) ja haasteita ja vaatimuksia on esitetty puolin ja toisin. Tämä sopimus päättää kaikki, paitsi 2 avoimeksi jäävää kohtaa.

Telenor kirjaa Q4-tulokseensa -2,1 miljardin kruunun kulun, sillä yhtiö oli jo aiemmin tehnyt -0,4 miljardin kruunun varauksen.

Aiempi ennusteeni Q4-tuloksesta oli noin 2,4 miljardin kruunun tuntumassa, joten tämä vetää tuloksen lähelle nollaa.

https://newsweb.oslobors.no/message/467278

Ford Motor Company (USA)

Ford ilmoitti, että se aikoo tehdä järjestelyitä ja kustannussäästötoimenpiteitä Euroopan toimintojen suhteen. Näitä on heikosti kannattavien mallien vähentäminen ja keskittyminen parhaiten tuottaviin malleihin. Lisäksi heikosti kannattavia maiden suhteen tehdään omia järjestelyitä.

Ford on jo ottanut erilaisiin viranomaistahoihin ympäri Eurooppaa, jolla työntekijävähennysten vaikutusta voidaan minimoida.

Fordin pitkän aikavälin tavoite on 6 prosentin liiketulosmarginaali. Q1-Q3/2018 aikana Euroopan toiminnot ovat tuoneet -199 miljoonan dollarin tappiot, missä Q3:lla tappiota tuli peräti -245 miljoonaa dollaria.

Viikko 3

Q4-tuloskierros käynnistyy hiljalleen ja tulevalla viikolla CSX ja Fastenal raportoivat tuloksensa. Tässä lyhyet ennakot siitä, mitä tuloksista voidaan odottaa ja mihin ehkä raportissa tulee kiinnittää huomiota.

Tuloskierroksella on mielenkiintoista nähdä se, miten Q4-yrityksillä meni, sillä maailmantalouden kehityksestä saatiin heikkoja signaaleja pitkin viimeistä kvartaalia. Ja ehkä vielä tärkeämpää on kuitenkin se, että miten yhtiöt arvioivat vuoden 2019 tilannetta.

CSX Corporation (USA)

Raportointipäivä 16.1.2019 ja ennuste:

M USD Q4/18e Q4/17 2018e 2017
Liikevaihto 3 143 2 863 9,8% 12 250 11 408 7,4%
Liiketulos (ebit) 1 205 1 121 7,5% 4 825 3 716 29,8%
Nettotulos (omistajille) 814 563 44,6% 3 280 1 894 73,2%

CSX:n liikevaihto on vuoden edetessä kasvanut nousutrendissä. Yhtenä selittävänä tekijänä on annettu kauppasodan ja tullimaksujen pelkoa, jolloin USA-yhtiöt olisivat tilanneet varastonsa täyteen välttyäkseen ylimääräisiltä kuluilta. Tukeeko Q4:n liikevaihdon kehitys tätä skenaariota?

Lisäksi Q4:n aikana pörssikurssit kehittyivät negatiivisesti erilaisten talouspelkojen johdosta. Miltä CSX:n rahtimäärät suhteutuvat näihin pelkoihin?

Alkuvuoden tuloskehitys on ollut vahvaa yrityksen liikevaihdon kasvun sekä tehokkuustoimenpiteiden seurauksena. Miten Q4:n tulos on kehittynyt ja vieläkö tehokkuustoimenpiteistä on saatu lisää irti? Miten kustannusinflaatio on vaikuttanut yhtiön tuloksentekokykyyn?

Ja ehkä mielenkiintoista antia on se, millaisen arvion yhtiö antaa tulevaisuuden näkymistään. Keskeisenä rahtitoimijana se antaa jonkinlaisen kuvan siitä, mihin suuntaan USA:n talous on menossa.

Fastenal Company (USA)

Raportointipäivä 17.1.2019 ja ennuste:

M USD Q4/18e Q4/17 2018e 2017
Liikevaihto 1 167 1 089 7,2% 4 900 4 391 11,6%
Liiketulos (ebit) 219 203 7,8% 985 882 11,7%
Nettotulos (omistajille) 162 121 33,4% 745 548 35,9%

Fastenalin liikevaihto on kasvanut yli 10 prosenttia kuuden kvartaalia peräkkäin. Jatkuuko hyvä kehitys edelleen? Ainakin yhtiön raportoima loka-marraskuun kehitys on ollut yli tämän 10 prosentin rajan (+17,5 ja +12,3 %).

Hyvää kasvua on tukenut myyntihintojen korotukset sekä raskaiden koneiden, teollisuuden sekä rakentamisen hyvä veto. On tämä hyvä veto jatkunut myös vuoden loppua kohden?

Myyntikate on ollut hienoisessa laskussa hankintahintojen nousun seurauksena. Katetta laski myös logistiikkakulujen nousu, missä USA:n rekkakuljettajien pula näkyy. Onko yhtiö saanut korjattua tämän tilanteen?