Tulosennusteet Q4/2018

Q4-tuloskierros alkaa toden teolla ensi viikolla. Tähän kirjoitukseen olen koonnut tekemäni ennusteet Talousmentor-yrityslistan 75 yrityksille.

Viime viikon kirjoituksessa (2018 Tulosennusteita) oli Piksun, Sergien ja Talousmentorin yhteistyössä kootut luvut valikoiduille Helsingin pörssin yhtiöille. Tutustu myös tähän listaan! Tämä kirjoitus eroaa edellä mainitusta siinä, että tässä on (lähes) kaikki Talousmentor-yrityslistan 75 yritystä mukaan lukien listan ulkomaalaiset yhtiöt.

Ja korostetaan heti alkuun sitä, että lyhyen aikavälin kvartaalituloksille ja niiden ennusteille ei pidä antaa liian suurta painoarvoa. Vaikka nyt kyseessä on koko vuoden tulosennusteista, niin silti kyse on loppujen lopuksi kvartaalituloksista, sillä 9 kk:n tulokset ovat jo tiedossa.

Tärkeää on ymmärtää se, miten yrityksellä menee ja onko sen tuloksentekokyvyssä tapahtunut oleellista muutosta. Mikäli ennuste eroaa paljonkin tuloksesta, niin on hyvä katsoa, onko kyse yllättävästä kertaluontoisesta erästä (alaskirjaus yms.), johon ei ole voinut ennustetta tehdessä oikeastaan mitenkään varautua.

Varsinainen analyysivirhe tapahtuukin mielestäni silloin, jos jotain oleellista tiedossa olevaa on jäänyt huomioimatta tai sen vaikutusta on aliarvioitu.

Joka tapauksessa lähestyisin näitäkin ennusteita enempi viihdetarkoituksella ja sellaisena ”pubi-veikkauksena”. Lisäksi, vaikka ennustelaskemissa on käytetty ”tarkkoja lukuja”, niin lopulta ennuste on aina jokin arvoväli.

Tästäkin huolimatta olen koonnut vuoden 2018 tuloskierrosta varten ennuste-excelin (jonka voi ladata täältä), missä on tulosennusteiden lisäksi osinkoennusteet seuraavalle 12 kuukaudelle.

Kuinka hyvin ennusteet osuvat?

Edellisen Q3-tuloskierroksen ennusteiden osuvuudesta voi lukea tästä (Q3/2018-tulosennusteiden osuvuus). Lyhyesti voi todeta, että liikevaihdon kohdalla osuvuus oli ihan kohtalaista, mutta nettotulosta kohden osuvuus heikkeni varsin paljon.

Viimeksi kirjoitinkin, että

Noin puolet (24/46) analyytikon ennustetta oli alle 12 prosentin marginaalin, kun loput oli yli tämän. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos analyytikko ennustaa 200 miljoonan euron tulosta, niin karkeasti laskien puolet tuloksista osuu 175 – 225 miljoonan euron haarukkaan. Toinen puolikas on näiden rajojen ulkopuolella.

Lisäksi 16/46 eli noin 35 prosenttia ennusteista meni yli 20 prosentilla pieleen.

Itse onnistuin suurin piirtein yhtä hyvin – tai huonosti.

Edellä siis kvartaalituloksista. Koska nyt on kyse vuosituloksista ja tiedossa on 3 edellisen kvartaalin tulokset, niin Q4:n virheet laimentuu pienempään osaan. Jos yhtiö on 3 kvartaalin aikana tehnyt 600 miljoonan tuloksen ja Q4:lle odotetaan edelleen 200 miljoonan tulosta. Näin ennuste on 800 miljoonaa ja jos virhe on edellä mainittu 25 miljoonaa (eli noin 12 % 200 miljoonasta), niin se laimentuu vuositason ennusteessa noin 3 prosenttiin (25/800).

Ennusteet

Tällä tuloskierroksella on mielenkiintoista nähdä, että onko loppuvuoden 2018 negatiiviset talousuutiset vaikuttaneet merkittävästi Q4:n lukuihin. Jos ovat, niin silloin ennusteet ovat ehkä liiankin positiivisia. Mielenkiintoisempaa antia on kuitenkin se, millaisia ennusteita yhtiöt antavat vuodelle 2019. Korostetaan vielä, että ennusteet ovat omiani, eikä näitä tietoja tule käyttää omien ostojen taikka myyntien perustana!

Listaa kootessa on voinut tullut virheitä, joten kaikkien yritysten ennusteisiin pääsee Yrityslistan kautta.

Oheisessa taulukossa on ennusteet vain Suomi-yhtiöistä, mutta ennusteet (lähes) kaikista Talousmentor-yrityslistan yrityksistä voi ladata oheisesta linkistä ja sen jälkeen valitsemalla valikosta ”Tiedosto > Lataa tiedostona > Excel”.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1w1EJ3HD1rtzmzmmfwMCbhd-mRcANp56NqkQ7opxuJDM/edit?usp=sharing

q4-2018-tulosennusteet

Huom! Ennusteet eivät ole sijoitussuosituksia eikä niitä pidä sellaiseksi tulkita. Itselläni on sijoituksia useissa listalla mainituissa yhtiöissä. Mikään näistä positioista ei kuitenkaan ylitä 0,5 prosenttia yrityksen osakemäärästä.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus

 

3 vastausta artikkeliin “Tulosennusteet Q4/2018”

Kommentit on suljettu.