Talousmentor-salkku: H&M ja Telia (osto)

Ostin Talousmentor-salkkuun H&M:ää ja tuplasin osuuteni Teliassa. Hain ostoilla korkeaa osinkotuottoa maksavaa yhtiötä, joilla on tietyllä tapaa käännettä ilmassa.

Tänään (8.2.2019) Talousmentor-salkkuun ostettiin osakkeita seuraavasti:

  • OSTO: H&M: 270 kpl hintaan 136,68 SEK
  • OSTO: Telia Company: 500 kpl hintaan 3,724 EUR

Telia Company

Yhtiön Q4/2018 ja vuosi 2018 oli vaikea etenkin Ruotsissa ja kirjoitinkin, Telian yritysanalyysissä (Telia Company sijoituskohteena) seuraavasti:

Ruotsissa liiketuloksen laskutrendi katkesi liikevaihdon tavoin Q2:lla, mutta lasku jatkui Q3:lla. Ja Q4:lla tulos suorastaan romahti -40 prosenttia jääden 1,28 miljardiin kruunuun. Eikä kyse ollut vahvasta vertailuluvusta vaan siitä, että Q4/2018 tulos oli huono. Viimeiseen 3 vuoden ajalta kvartaalitulokset ovat vaihdelleet 2,0 – 2,5 miljardin kruunun välillä, josta nyt jäätiin selvästi.

Yhtiö selitti tätä Q4:n pudotusta mm. heikolla palvelumyynnillä, korkeammilla kustannuksilla, luottotappioilla (-90 M SEK) ja korkeammilla markkinointikustannuksilla (-50 M SEK). Ruotsissa yhtiöllä on käynnissä toimintojen kustannusjahti, mutta vielä tehtävää siis riittää.

Ruotsin toiminnot vastaavat noin 55 – 65 prosenttisesti segmenttien tuloksesta, joten tämä Q4:n heikko tuloskunto pistää miettimään. Oliko kyse vain heikosta ja epäonnisesta kvartaalista vaiko jatkuuko tämä tulostaso pidempäänkin?

Myös Suomessa ja Norjassa Q4:n liiketulokset laskivat -12 ja -16 prosenttia vastaavasti.

Oston taustalla oli ajatus siitä, että yhtiö tekee kuitenkin hartiavoimin töitä Ruotsissa, ja jossain vaiheessa tilanteen kustannusjahdin tulisi tuottaa hyötyjäkin. Lisäksi yhtiö on ostanut omia osakkeitaan ja osinkotuotto liikkuu noin 6,0 prosentin tuntumassa.

Teliaa oli salkussa jo aikaisemmin, joten tuplasin sen osuuden nyt 1 000 osakkeeseen. Tämänpäiväinen lisäys oli vain 1 862 euroa, joten mistään suuresta lisäpanostuksesta ei ollut kyse.

H&M

H&M oli salkussa aikaisemmin, jonka myynnistä voi lukea tästä: H&M (myynti 27.10.2017). Tein tuolloin osakkeella noin -560 euron tappiot ja totesin tiukasti, että ns. putoavaan puukkoon ei tulisi tarttua.

Ja tässä sitä taas ollaan…

Osake on laskenut vuoden 2015 noin 350 kruunusta nykyiselle 120 – 150 kruunun tasolle. Viimeisen vuoden aikana osake on kuitenkin pysytellyt tällä tasolla, joten olisikohan pohjat tietyllä tapaa saavutettu. Oheisessa vielä kuvaaja vuodesta 2015 tähän päivään. Olen merkinnyt siihen edellisen kerran osto- ja myyntikohdat.

hm-2015-022019
Kuva: H&M, viikkokuvaaja 2015 – 02/2019. https://investing.com

Mikä sitten sai tarttumaan uudelleen H&M:ään?

Yhtiö on viime vuosien aikana tuskastellut verkkokaupan, kivijalkakaupan murroksen (ns. Amazon-efekti), varastoon jäävien vaatteiden yms. tekijöiden kanssa. Yhtiö ei oikein tahtonut uskoa, että maailma muuttuu ja jotain pitäisi alkaa tekemään.

Q4/2018 raportissa oli mielestäni kuitenkin rohkaisevia piirteitä. Ohessa poimintoja H&M Talousmentor-yritysanalyysistä (H&M sijoituskohteena)

  • Liikevaihto kääntyi hyvään kasvuun vuoden 2018 toisella puoliskolla (+10,4 %) heikon H1:n jälkeen.
  • Hyvää myynnin kehitystä tuki se, että yhtiö sai myytyä tuotteita aiempaa enemmän normaalihinnoilla. Lisäksi yhtiön tekemät muutostyöt alkoivat tuottamaan hedelmää ja markkinaosuudet kääntyivät nousuun vuoden toisella puoliskolla.
  • Online-myynti kasvoi reippaasti (+22 %) vuoden 2018 aikana ja oli noin 30 miljardia kruunua. Tämä vastaa koko konsernin myynnistä jo lähes 15 prosenttia.
  • H&M sai valmiiksi 3 uutta varastoa ja jakelukeskusta Q4:lla, jonka lisäkapasiteetti tukee jatkossa online-myyntiä.
  • Yhtiö ilmoitti syksyllä 2018 heikosti kannattavan brändin lakkauttamisesta (Cheap Monday).

Lisäksi osinko pysyi 9,75 kruunussa, jonka osinkotuotto ostamalleni erälle olisi 7,1 prosentin luokkaa.

Eli, kuten jo totesin, niin rohkaisevia piirteitä, joten alkaisikohan tämä tästä nyt sitten vihdoin kääntymään? Se on varmaa, että jossain vaiheessa tulee jonkinlaista takapakkia, sillä harvoin muutoskehitys menee täysin nappiin. Tärkeää on kuitenkin, että tekemisen aktiviteetti ja suunta pysyisi oikeana.

Omissa arvioissani arvelen H&M:n tuloksen kääntyvän nykyisestä noin 12,7 miljardista kruunusta noin 17 – 18 miljardiin kruunuun tulevien vuosien aikana. Kuulostaa ehkä isolta tulosparannukselta, mutta tämä tarkoittaisi paluuta vuosien 2016 – 2017 tulostasolle.

Korostetaan vielä, että ennusteeni ovat varsin positiiviset verrattuna muihin saatavilla oleviin ennusteisiin. Lisäksi toteutuakseen yhtiön pitäisi pystyä tekemään käänteen pahasti laskevaan kannattavuuteen. Buffett:ia lainaten ”käänneyhtiöt harvemmin kääntyvät”, joten pettymyksen mahdollisuus on realistinen.

Tapahtuma

OSTO: Telia Company

Määrä: 500 kpl
Hinta: 3,724 EUR
Kulut: 7 EUR
Yhteensä: 1 869 EUR (arvio)

OSTO: H&M

Määrä: 270 kpl
Hinta: 136,68 SEK
Valuuttakurssi: 1 SEK = 0,0953 EUR (arvio)
Kulut: 10 EUR
Yhteensä: 3 527 EUR (arvio)

Tarkemmat summat selviävät huomenna, kun Nordnetin laskelmat on käytettävissä. Päivitän tuolloin myös Talousmentor-salkun tiedot.

Kassassa on näiden ostojen jälkeen noin 5 525 euroa, joten tästä riittää vielä pariin ostokertaan.

2 vastausta artikkeliin “Talousmentor-salkku: H&M ja Telia (osto)”

Kommentit on suljettu.