Talousmentor-salkku: Ramirent (osto)

Ostin Talousmentor-salkkuun Ramirentin osakkeita. Tässäkin sama teema, kuin viime perjantain ostoissa eli hain korkeaa osinkotuottoa. Rakentamisen suhdannetilanteen odotetaan heikkenevän, mutta tämä on jo jollain tavalla hinnoiteltu osakkeeseen.

Tänään (11.2.2019) Talousmentor-salkkuun ostettiin osakkeita seuraavasti:

  • OSTO: Ramirent 500 kpl hintaan 5,65 EUR

Ramirentin vuosi 2018 Ruotsissa oli kaksijakoinen: liikevaihto kasvoi H1:llä vahvasti (+12,5 %), mutta H2:lla se kääntyi -2,5 prosentin laskuun valuuttakurssien vetämänä. Yhtiö arvioi lisäksi, että konevuokrauksen suhdanne Ruotsissa hidastuu vuonna 2019.

Ruotsin kehitys on tärkeää siksi, että se vastaa noin 40 prosenttisesti liikevaihdosta ja noin 50 prosenttisesti konsernin liiketuloksesta.

Miksi sitten Ramirenttia salkkuun, jos tilanne näyttää heikolta?

Yhtiön oma näkymäarvio vuodelle 2019 oli kuitenkin rohkaiseva eli ”vuoden 2019 vertailukelpoinen EBIT-liiketulos on noin vuoden 2018 tasolla (106,8 M EUR)”. Se tarkoittaisi sitä, ettei yhtiö näe kovin suurta suhdannepudotusta tälle vuodelle. Itä-Euroopan vahva tilanne pitäisi tätä kehitystä yllä.

Lähdin siitä ajatuksesta, että markkinat ovat varmasti hinnoitelleet Ramirentin osakkeeseen jo rakentamisen suhdanteen laskua. Oma nettotulosennuste vuodelle 2019 on 76 miljoonaa euroa (EPS 0,70 EUR), mikä tarkoittaisi 8,0x PE-kerrointa. Tämä voi olla turhan positiivinen arvio, mikäli tulokseen tulee joitain kertaluontoisia eriä muutosprosesseihin liittyen.

Jos tulos tippuu (tai ennuste on pielessä) tulevien vuosien aikana -25 prosenttia (-40 %), niin silloin PE-kerroin olisi 10,8x (13,5x) tasolla. Ei tällaisiinkin tuloslaskuihin nähden ihan kohtalaisia kertoimia. Nämä antaisivat indikaattia sille, että osakkeeseen on markkinoilla hinnoiteltu heikkoa suhdannetta.

Toinen ajatus ostolle oli houkutteleva noin 8,1 prosentin osinkotuotto. Jos tämä taso suinkin pitää tulevina vuosina, niin mikäs siinä on odotellessa rakentamisen suhdanteen kääntymistä.

Isossakin kuvassa osake on koko vuosikymmenen ajalta alhaisimmilla tasoillaan. Oheisessa kuviossa on Ramirentin kuukausikäyrä finanssikriisistä tähän päivään.

ramirent-2009-2019
Kuva: Ramirent, kuukausi-kaavio, 2009-02/2019, https://investing.com

Korostetaan vielä, että mikään ei estä osaketta laskemasta tästä vieläkin alhaisemmalle tasolle esimerkiksi 3,50 euroon. Mutta hieno tukitaso tuohon noin 5,50 euron kohdalle on vuosien varrella syntynyt.

Kesällä 2018 osake kävi 9 eurossa, mutta sinne ei taida olla asiaa vähään aikaan.

Ramirentin kilpailija Cramo nousi tänään +8 prosenttia, joten isot liikkeet voivat olla mahdollisia, vaikka suhdannenäkymät olisivatkin hieman sumuiset. Liikkeet voivat olla vauhdikkaita myös toiseenkin suuntaan.

Tapahtuma

OSTO: Ramirent

Määrä: 500 kpl
Hinta: 5,65 EUR
Kulut: 7 EUR
Yhteensä: 2 832 EUR (arvio)

Tarkemmat summat selviävät huomenna, kun Nordnetin laskelmat on käytettävissä. Päivitän tuolloin myös Talousmentor-salkun tiedot.

Osto täydensi Talousmentor-salkun vuoden 2019 osinkoennustetta, joka nyt on noin 1 713 euroa. Oston jälkeen käteistä on 2 685 euroa, joka riittää juuri yhteen ostoon. Jos tälle summalle saisi noin 4 prosentin osinkotuoton, niin silloin koko vuoden osinkoennuste olisi noin 1 820 euroa.

2 vastausta artikkeliin “Talousmentor-salkku: Ramirent (osto)”

Kommentit on suljettu.