Buffett:n sijoittajakirje 1987

Warren Buffett:n sijoittajakirjeet sisältävät ajatonta sijoitusviisautta, joten niitä voi suositella kaikille sijoittajille. Tässä kirjoituksessa tutustutaan vuoden 1987 kirjeen sisältöön ja aiheena on:

 • Isot muutokset ja isot tuotot kulkevat harvoin yhdessä
 • Mr Market

Sijoittajakirjeet on vapaasti saatavilla Berkshire Hathaway:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Kirjeet sisältävät normaalia vuosikertomustekstiä siitä, miten Berkshire Hathaway:llä meni kyseisenä vuonna. Mutta, kuten todettua, niin joukossa on myös ajatonta sijoitusviisautta.

Aiemmin sarjassa

Tämä on kuukausittaisen Buffett:n sijoittajakirjesarjan 11. osa. Aiemmat sarjan osat on luettavissa oheisista linkeistä: 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985 ja 1986.

Vuosi 1987 yleisesti

Tässä pieni raapaisu siitä, mitä vuonna 1987 tapahtui.

 • Neljä Teatterikorkeakoulun oppilasta eli ”Jumalan teatteri” esiintyi Oulun teatteripäivillä aiheuttaen kaaosta ruiskuttamalla jauhesammuttimella ympäri teatteria, ruoskimalla yleisöä sekä heittelemällä paukkupommeja, ulostetta, kanamunia ja jugurttia yleisön päälle.
  • Rangaistuksena heidät erotettiin vuodeksi Teatterikorkeakoulusta ja tuomittiin 7 kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Lisäksi he saivat 17 000 markan sakot (n. 2 860 euroa) ja joutuivat korjaamaan noin 40 000 markan vahingot (n. 6 730 euroa).
 • Neuvostoliittolainen säiliöalus Antonio Gramsci ajoi karille Porvoon edustalla ja aluksesta vuoti noin 700 tonnia raakaöljyä.
 • Toukokuussa 19-vuotias Mathias Rust lensi pienkoneella Moskovan Punaiselle torille Neuvostoliiton ilmapuolustuksen huomaamatta. Hänet tuomittiin 4 vuodeksi työleirille, josta hänet vapautettiin reilu vuosi myöhemmin.
 • Lokakuussa pörssejä ravisteli Musta maanantai osakekurssien laskiessa -22,6 prosenttia (Dow Jones) yhdessä päivässä.
 • USA:n presidentti Ronald Reagan ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov tapasivat Washingotnissa. INF-sopimus allekirjoitettiin, mikä hävitti keskipitkän matkan ohjukset.
  • Sopimus kesti näihin päiviin asti, sillä helmikuussa 2019 sekä USA että Venäjä ilmoittivat vetäytyvänsä sopimuksesta.
 • Kauniit ja rohkeat tv-sarja alkoi USA:ssa
 • Rick Astley julkaisi hitin Never Gonna Give You Up ja Kylie Minoque nousi laulajana esiin kappaleella I Should Be So Lucky. Kappaleet olivat tuottajatrion Stock-Aitken-Watermanin käsialaa, jotka hallitsivat hittilistoja 80-luvun lopulla. Heidän tuotantoaan esittivät mm. Bananarama, Jason Donovan, Laura Branigan, Mel & Kim, Samantha Fox, Sinitta… https://en.wikipedia.org/wiki/Stock_Aitken_Waterman
 • Jääkiekon maailmanmestaruuden voitti Ruotsi ja Suomi oli 5.

Wikipediassa on kattavampi listaus vuoden 1987 tapahtumiin

Inflaatio nousi edellisvuodesta ja oli Suomessa noin 4,4 prosenttia (1986: 3,3 %) ja USA:ssa 4,4 prosenttia (1986: 1,1 %).

inflaatio1978-1987

Vuonna 1987 SP500 indeksi (osingot mukaan lukien) nousi +5,1 prosenttia. Berkshiren osakekohtainen oman pääoman (book value) arvo nousi +19,5 prosenttia ja osakekohtainen markkina-arvo nousi +4,6 prosenttia. (Nämä luvut on poimittu vuoden 2017 kirjeen taulukosta). Eli tuotot olivat positiivisia Mustasta maanantaista huolimatta.

Alkuvuosien sijoittajakirjeet ovat tekstimuotoisia, joten niihin ei voi tehdä sivunumeroviittauksia. Kirjeessä sanottuun viittaan ”Buffett toteaa/sanoo/kertoo/muistuttaa” ja vastaavilla ilmaisuilla. Muu teksti on omaa pohdintaa aiheesta.

Tylsät yhtiöt

Buffett kirjoitti kirjeessään, että ”on varsin vähän kerrottavaa Berkshiren omistuksista – ja se on hyvä asia”. Lisäksi hän korosti sitä, että isot muutokset ja isot tuotot harvoin kulkevat käsi kädessä. Buffett on usein myös toistanut sitä, että käänneyhtiöt harvoin kääntyvät.

Severe change and exceptional returns usually don’t mix

Mutta kuinka monta kertaa sijoittaja uskoo ja toivoo, että jonkin ison muutoksen jälkeen rahaa alkaa tulemaan ovista ja ikkunoista? Itsellänikin on H&M:n osakkeita Talousmentor-salkussa hieman tästä samasta lähtökohdasta 🙂 Ja aiemmin IBM:n. Sijoittaja alkaa tällaisissa yhtiöissä unelmoimaan tulevaisuuden tuotoista unohtaen tämänhetkiset realiteetit.

Käänne tai muutoksen läpivienti voi kestää useita vuosia ja samalla maailma muuttuu ympärillä. Kilpailijat voivat tehdä samankaltaisia muutoksia ja he voivat onnistua paremmin. Markkinatilanne voi muuttua niin, että uudelle liiketoiminnalle ei olekaan odotettua kysyntää. Talous ajautuu taantumaan, joka syö muutoksen tuomat edut – jos ei kokonaan, niin useiksi vuosiksi. Lisäksi isot muutokset ovat alttiitta isoille virheille.

vanha-kirjoituskone

Buffett toteaakin, että usein tylsät ja suhteellisen staattiset yhtiöt ovat niitä parhaiten tuottavia sijoituksia. Korostetaan tässä vielä sitä, että myös tylsät yhtiöt joutuvat mukautumaan markkinatilanteen muutoksiin tai tekevät isoja yritysjärjestelyitä, mutta ne harvoin alkavat toimimaan täysin uudella toimialalla.

Markkinajohtaja, joka tekee sitä samaa, mitä se teki 5 – 10 vuotta sitten (nyt vain paremmin ja tuottavammin), antaa mahdollisuuden luoda vallihautaa ja kilpailuetuja, jotka tuottavat niitä hyviä tuottoja. Jatkuvasti isoja muutoksia läpikäyvällä yhtiöllä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia luoda kilpailuetuja.

Mr Market

Jos muutoin ei jaksa lukea Buffett:n sijoittajakirjeitä, niin vuoden 1987 kirje kannattaa käydä läpi ja tutustua Mr Market osioon.

Mr Market on alunperin Benjamin Grahamin luoma hahmo. Sinulla ja Mr Marketilla on yhteinen yritys, josta Mr Market tarjoaa hintaa väsymättä päivästä toiseen. Hän haluaa joko ostaa sinun osuutesi tai myydä omansa, eikä hän pahastu siitä, jos kieltäydyt kaupanteosta.

Parasta Mr Marketissa on se, että hän on varsinainen tuuliviiri. Innokkaalla päällä ollessaan hän voi tarjota satumaisen korkeita hintoja omistusosuudestasi ja kun hän on allapäin, niin hän on valmis myymään oman osuutensa naurettavan alhaiseen hintaan.

Koska sinä tunnet yhteisesti omistamanne yrityksen taloustilanteen ja tulevaisuuden näkymät, niin silloin tiedät myös yrityksenne oikean arvon. Tai ainakin arvon kutakuinkin hehtaarilleen. Tällöin on myös sinun päätettävissä se, milloin suostut tekemään yritysjärjestelyn Mr Marketin kanssa.

Oletetaan, että olet arvioinut yrityksenne arvoksi noin 40 – 60 euroa per osake. Suurimman osan ajasta Mr Marketin tarjoamat hinnat liikkuvat tällä alueella. Mutta joskus Mr Market villiintyy ja saattaa tarjota 150 euron osakekohtaista hintaa. Tällöin oman osuuden myynti on varsin helppoa. Vastaavasti, allapäin ollessaan hän voi tarjota omasta osuudestaan 15 euron hintaa, niin toki silloin osto kannattaa tehdä. Molemmissa tapauksissa hinnassa on riittävästi turvamarginaalia (margin of safety), joka kattaa suurella todennäköisyydellä omat arviointivirheet.

Sinulla on siis valta käydä halutessasi kauppaa Mr Marketin kanssa ja sinun tulee hyödyntää Mr Marketin lompakkoa, ei hänen älykkyyttään. Mutta hänen tuuliviirimäiseen luonteenvaihteluun ei kannata lähteä mukaan.

Kun osakkeiden hinnat laskivat Helsingin pörssissä Q4/2018 aikana noin -15 prosenttia, niin millaisia tuntemuksia siinä heräsi? Lähditkö mukaan Mr Marketin epätoivoon ja olit allapäin ja peloissasi siitä, että olet tehnyt huonoja sijoituksia. ”Voi, kun olisin myynyt tämän silloin syyskuussa” tai ”Voi, kun olisi ostanut tämän nyt viikkoa, kahta myöhemmin”. Toisaalta, nyt kun kurssit ovat toipuneet, niin oletko ollut iloissasi siitä, että kurssit ovat nousseet ja kaikki sijoitukset näyttävät vihreiltä.

epatoivoinen-lego

Kuinka tarkasti seurasit markkinaliikkeitä tänä aikana? Entä kuinka tarkasti seurasit sitä, miten yrityksillä menee tai miten yrityksen liiketoimintaan vaikuttavat tekijät ovat muuttuneet?

Pitkäaikaiselle sijoittajalle tärkeintä on se, miten yrityksen liiketoiminta ja tuloksentekokyky kehittyy. Tärkeää ei ole se, millä fiiliksellä Mr Market kulloinkin on. Kumpi on tärkeämpää: Yhtiö kasvattaa tuloksentekokykyä +10 prosenttia vaiko se, että Mr Market tarjoaa iloisella päällä ollessaan +10 prosenttia korkeampaa hintaa (ilman yrityskohtaista kehitystä)?

Benjamin Graham on sanonut

In the short run, the market is a voting machine but in the long run, it is a weighing machine

— Benjamin Graham

Sijoittajakirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi):
http://www.berkshirehathaway.com/letters/1987.html

 

2 vastausta artikkeliin “Buffett:n sijoittajakirje 1987”

Kommentit on suljettu.