Viikkokatsaus 12/2019

Viikkokatsauksessa mm.

 • General Mills:n Q3-tulosennakko
 • Nokian Renkaat selätti verottajan
 • H&M:n myynti kasvoi +10 prosenttia
 • Kraft Heinz sai huomautuksen Nasdaq:lta 10K-raportin myöhästymisestä

Talousmentor-salkku

Viikon 11/2019 lopussa:

SALKKU Arvo 1 vko 3 kk Vuoden alusta 12 kk
Talousmentor 27 558 € 2,8% 5,6% 7,2% -1,8%
Seligson-vertailusalkku 33 581 € 2,2% 8,2% 12,4% 4,3%

Aiemmilla viikoilla voimakkaasti laskeneet Nordea, Sampo ja DNB ottivat tilannetta taas hieman takaisin kuluneella viikolla. Tämän johdosta tuloksena oli ihan mukava, noin +2,8 prosentin viikkokehitys.

Lisäksi osinkovirta otti ensimmäisiä askeliaan, kun Ramirentin osinko (0,23 eur) irtosi. Kokonaisuudessaan se tekee 115 euroa ja noin 86 euroa verojen jälkeen ja osinko tulee tilille huhtikuun alussa.

Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

Affiliate mainonta

Tarkkaavainen blogin seuraaja on saattanut huomata, että vaihdoin Google Ads tai tarkemmin WordPress Ads:t affiliate-mainoksiin. Tein muutoksen siksi, että vuodenvaihteen jälkeen mainostulot putosivat rapsakat -90 prosenttia ja en saanut suoraselkäisiä vastauksia esittämiini tiedusteluihini.

Aluksi selitettiin, että tällainen heilunta on ihan normaalia. Seuraavalla kerralla laitoin hieman tilastodataa yms., johon vastattiin, että ”kiitoksia näistä, välitän tämän meidän tekniselle tiimille”. Kolmannella tiedustelukerralla tuli tieto, että he olivat menettäneet erään merkittävän mainosdiilin, jonka johdosta tulot olivat tippuneet laajalla rintamalla.

Kuinka paljon mainoksilla sitten tienaa?

Aiemmin sain Ads:llä noin 60 – 120 dollaria per kuukausi eli vuositasolla noin 500 – 1000 dollaria tai euroa. Eli mistään kultakaivoksesta ei voi puhua, vaikka luvut saisi moninkertaistettua. Mainostulojen tarkoitus onkin enempi maksaa blogin pitämisen suorat kulut, kuten palvelumaksut ja vastaavat. Ja tämän lisäksi ehkä saisi ostettua uuden tietokoneen joku kolmen, neljän vuoden välein.

No, kokeilen näitä affiliate-mainoksia nyt sitten sen aikaa, kun palveluntarjoaja kokoaa rivejään ja saa jälleen riittävästi mainostajia. Affiliate-mainoksista voin saada pienen palkkion, mikäli lukija klikkaa mainosbanneria ja tekee ostoksen mainostajan kaupassa.

Huomiohinnat

Huomiohintalistalla on vain 2 yritystä (katso koko lista Yrityslista: Huomiohinnat):

YRITYS Osake Huomio-hinta %
Kraft Heinz Company 32,09 $ 35,76 $ 11,4% HUOM!
Alfa Laval 201,10 kr 195,59 kr -2,7%

Listan generoimisen logiikassa näkyy nyt se, että osakkeet olivat vuodenvaihteen kohdalla selvästi nykytasoa alhaisemmalla tasolla. Oheinen teksti on kopioitu Huomiohintojen ohjeesta:

Osinkotuottomenetelmän ideana on katsoa sopiva ostohetki hyvän yrityksen osakkeelle. Menetelmä ei siis kerro yhtiön arvoa, vaan se kertoo osakkeen hintatason suhteessa menneeseen noin 6 – 7 kuukauteen.

Oletetaan, että yhtiön osinko on kasvanut 0,03 euroa neljä edellistä vuotta (esimerkiksi 0,50 – 0,53 – 0,56 – 0,59), ja jos kuluva vuosi näyttää menevän ilman yllätyksiä, niin lienee helppo ennustaa, että seuraava osinko on 0,62 euroa – ja sitä seuraavan vuoden osinko 0,65 euroa.

Oletetaan lisäksi, että osakkeen hintataso on keskimäärin sellainen, että ennustettuun osinkoon (0,62 euroa) nähden osinkotuotto on asettunut 4,0 prosenttiin. Näin osakkeen hinta on keskimäärin 15,50 eurossa (= 0,62/4%).

Ideana on siis hyödyntää osakkeiden hintaheiluntaa. Eli voidaan kysyä, että voisiko sijoittaja ostaa osakkeen silloin, kun osinkotuotto nousee 4,5 prosenttiin ja vastaavasti myydä sen silloin, kun osinkotuotto laskee 3,5 prosenttiin? Eli osto 13,78 eurossa ja myynti 17,71 eurossa?

JOS (siis iso JOS) hän pystyy tähän, niin hän saisi yli 28 prosentin myyntivoiton. Ja myyntihintaa (17,71 euroa) odotellessa, hän saisi 4,5 prosentin nousevaa osinkotuottoa. Vaikka tähän menisi 3 vuotta, niin silti korkoa-korolle myyntivoitto olisi noin 8,6 prosenttia. Osingot huomioiden vuosituotto olisi 13,1 prosenttia!

Tunnusluvut

Oheisessa taulukossa on huomiolistan osakkeiden tunnusluvut tilikauden 2019 ennusteilla. Ja muistutetaan vielä, että lista ei ole ostosuosituslista, vaan pikemminkin lista yrityksistä, joiden osakkeiden hinnat ovat laskeneet huomioita herättävälle tasolle (kurssihistoriaan nähden). Siksi tarkempi tutustuminen yritykseen on tarpeen – voihan olla, että yritys kuuluu listalle huonojen tulevaisuudennäkymien yms. ansiosta.

YRITYKSET Osake PE ROE 12 kk osinko osinko% Arvo­luku
Kraft Heinz Company 32,09 $ 14,0x 5,4% 1,600 $ 5,0% 12
Alfa Laval 201,10 kr 17,9x 19,0% 5,00 kr 2,5% 20

Viikko 11

Nokian Renkaat

Nokian Renkaat ilmoitti jo edellisellä viikolla, että KHO oli hylännyt Veronsaajien oikeudenvalvontayksikön valituksen vuosien 2007 – 2010 verokiistassa. Näin hallinto-oikeuden veropäätös jää voimaan ja vuosien 2007 – 2010 verokiista on loppuun käsitelty. Päätöksen johdosta verottaja on peruuttanut myös vuoden 2011 valituksensa, joten myös tämänkin osalta oikeuden päätös on lainvoimainen.

Yhtiö kertoo, että

Oikaisut taloudelliseen raportointiin verovuoden 2011 osalta tehdään vuoden 2019 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Asialla ei ole rahavirtavaikutusta vuonna 2019, koska verohallinto palautti yhtiön maksamat lisäverot korotuksineen vuonna 2018.

Yhtiö on tähän liittyen maksanut yhteensä 59 miljoonaa euroa, joka ilmeisesti sitten tuo saman verran lisää Q1:n tulokseen.

Amer Sports

Mascot Bidco Oy:n antoi tietoa Amer Sportsista tekemästään ostotarjouksesta ja lopullisena tuloksena oli se, että noin 95 prosenttia osakkeista on hyväksynyt ostotarjouksen. Ostotarjouksen hyväksymille osakkeille maksetaan ostohinta arviolta 29.3.2019, jonka päälle tulee vielä jokunen pankkipäivä tilisiirtojen viiveisiin.

Tästä ostotarjouksesta johtuen Amer Sports poistuu Talousmentor-yrityslistalta tulevan viikon aikana.

H&M (SWE)

H&M julkisti myyntitietojaan Q1:ltä ja myynti kasvoi 51 015 miljoonaan kruunuun (Q1/2018: 46 181 M SEK). Kasvua siis +10,5 prosenttia. Tämä oli hieman odotuksia parempi luku ja ylitti myös oman arvioni 49 250 miljoonaa kruunua.

Nordea arvioi aamukirjeessään, että H&M:n Q1:n tulos laskee -40 prosenttia viime vuodesta ja piti suosituksensa MYY-tasolla. Itse olen selvästi positiivisemmalla kannalla ja odotan liiketuloksen (ebit) kasvavan selvästi noin 2,8 miljardiin kruunuun (Q1/2018: 1,2 Mrd SEK).

Koska ennuste-ero on näin selvä, niin melkein kallistuisin ennakolta ammattilaisten arvioihin, mutta kohtahan tulos selviää. H&M raportoi Q1-tuloksensa 29.3.2019.

Talousmentor-salkussa on H&M osakkeita, joten tämä voi myös selittää omaa positiivista odotustani 🙂

Kraft Heinz Company (USA)

Kraft Heinz sai huomautuksen Nasdaq:lta, että yhtiö ei ole toimittanut vuosiraporttiaan (10 K) vaatimustenmukaisessa ajassa. Yhtiöllä on nyt 60 päivää aikaa toimittaa suunnitelma, jonka puitteissa raportti toimitetaan. Tämän jälkeen yhtiö voi saada maksimissaan 180 päivää aikaa tehdä raportti.

Kraft Heinz kuitenkin toteaa, että se saa raportin aikaiseksi lähiviikkojen aikana.

Vuosiraportin ajankohta ei tule millään tavalla yllätyksenä, joten voidaankin kysyä, että onko yhtiön johto ajan tasalla siitä, mitä yhtiössä aidosti tapahtuu. Aina toki taustalla voi olla luonnollisia syitä kuten sairastumisaalto taikka tietojärjestelmien iso häiriö, mutta mitään tällaiseen viittaavaa selitystä yhtiö ei ole antanut.

Jos ei muuta, niin varsin noloa tämä on yhtiön puolelta ja nostaa yhtiön huomion keskipisteeksi ihan vääristä asioista.

Sampo

Nordea laski Sammon suositusta PIDÄ-tasolle, joka perustui huoleen siitä, että Sammon osingon kasvuvauhti hidastuisi tulevaisuudessa. Eli kasvu kyllä jatkuisi, mutta hitaammalla tahdilla.

Nordea arvioi, että osingon kasvuvauhtia jarruttaa Sammon vakavaraisuusasteen lasku, mitä painaa Nordean kotipaikan muutos ja siitä aiheutuvat laskentaparametrien muutokset. Lisäksi If:n ja Nordean osingonmaksusuhde on lähellä 100 prosenttia, joten tämäkin luonnollisesti jarruttaa osingon kasvuvauhtia.

Nordea kuitenkin arvioi, että keväällä 2020 osinko olisi 2,95 euroa ja vuonna 2021 3,00 euroa.

Talousmentor-salkussa on Sammon ja Nordean osakkeita.

Norsk Hydro (NOR)

Nordea antoi OSTA-suosituksen norjalaiselle alumiiniyhtiölle Norsk Hydrolle ja tavoitehinta oli 42 kruunua. Perjantain päätöskurssi oli 35,13 NOK.

Norsk Hydron tilanne Brasiliassa on edelleen se, että Alunorten tehdas toimii vain 50 prosentin käyttöasteella. Nordea arvioi myös, että koska alumiiniliiketoiminta on globaalisti selvästi tappiollista, niin on odotettavissa tuotantoleikkauksia. Tämä korjaa markkinatarjontaa ja siten myös hintatasoa, minkä pitäisi tukea Norsk Hydron tuloksentekokykyä.

Viikko 12

Tulevalla viikolla osinkojen irtoamiset jatkuvat seuraavasti:

 • Tiistai 19.3.:
  • Uponor (0,25 EUR)
 • Keskiviikko 20.3.:
  • Cargotec (0,55 EUR)
  • Raisio (0,16 EUR)
 • Torstai 21.3.:
  • Finnair (0,274 EUR)
 • Perjantai 22.3.:
  • Tieto (1,45 EUR)
  • Kemira (0,53 EUR)
  • Valmet (0,65 EUR)

Ja kuten aina ennenkin, niin sijoittajan tulee tarkistaa irtoamispäivät ja summat vielä erikseen, sillä em. tiedot perustuvat omiin muistiinpanoihini ja niissä voi olla virheitä.

General Mills (USA)

General Mills raportoi Q3/2019 tuloksensa keskiviikkona 20.3.2019 ja ohessa tekemäni ennusteet.

M USD Q3/19e Q3/18 2019e 2018
Liikevaihto 4 150 3 882 6,9% 16 850 15 740 7,0%
Liiketulos (ebit) 680 593 14,7% 2 550 2 468 3,3%
Nettotulos (omistajille) 420 941 -55,4% 1 570 2 090 -24,9%

Yhtiön tilikausi alkaa vuosittain 1.6 ja tästä syystä kyse on tilikauden 2019 kolmannesta kvartaalista.

North America Retail -segmentti on General Mills:n suurin ja se tuo noin 65 prosenttia koko konsernin liikevaihdosta ja noin 70 – 75 prosenttia segmenttien tuomasta liiketuloksesta (ebit). Yhtiön viime vuosien nihkeä kehitys kulminoituukin juuri P-Amerikan markkinoille.

Tilikauden alun aikana North America Retail -segmentin liikevaihto on laskenut noin -2,8 prosenttia, mutta liiketulos on kasvanut noin +1,0 prosenttia. Tätä tuloksen parempaa kehitystä selittää oikeastaan vertailukauden Q1:n heikko tuloskunto.

Raportissa fokus myös hankitun Blue Buffalo:n eli Pet-segmentin kehitykseen, sillä yhtiö kertoi laajentavansa segmentin myyntiverkostoa tulevien kuukausien aikana.

Alkuvuoden liiketuloksen kehitystä (-23 %) painoi tehdyt alaskirjaukset ja muut uudelleenjärjestelyihin liittyvät kulut. USA:n elintarvikejätit ovat olleet paineessa ja mm. Campbell on aloittanut mittavat järjestelyt ja Kraft Heinzilla on myöskin omat murheensa. Miltä General Mills:n tilanne näyttää tässä valossa eli joutuuko myös se aloittamaan isoja muutosohjelmia?

exclamationVASTUUNRAJAUS: Tässä kirjoituksessa käsitellään osakkeita ja muita sijoituksia. Nämä eivät ole sijoitussuosituksia eikä niitä pidä sellaiseksi tulkita. Itselläni saattaa olla sijoituksia useissa tässä kirjoituksessa mainituissa yhtiöissä. Mikään näistä positioista ei kuitenkaan ylitä 0,5 prosenttia yrityksen osakemäärästä. TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus