Talousmentor 3v

Talousmentor-blogi aloitti toimintansa tasan 3 vuotta sitten eli 22.3.2016. Tässä kirjoituksessa katsotaan, mitä kaikkea on kolmessa vuodessa ehtinyt tapahtua.

Ja paljon on tapahtunutkin!

456 kirjoitusta ja 75 yritysanalyysiä

Kolmen vuoden aikana on tuotettu yhteensä 456 kirjoitusta (eli noin 3 per viikko) ja 75 yritysanalyysiä. Tarkemmin laskien yritysanalyysit on tehty 79 yrityksestä, mutta lista on lyhentynyt ison yritysjärjestelyn seurauksena (Ahlström ja Bemis Company) tai yhtiö on poistunut pörssistä (Sponda ja Technopolis). Viimeisin poistuja on Amer Sports, joka poistuu lähipäivien aikana Talousmentor-yrityslistalta.

TALOUSMENTOR Yhteensä 3 vuosi 2 vuosi 1 vuosi
Kirjoituksia 456 136 154 166
Yritysanalyysejä 75 19 17 39

Kolmantena vuotena kirjoitustahti hieman hidastui (2,6 kirjoitusta per viikko), mitä jo hieman ounastelin vuosi sitten. Vuoden aikana aloitettiin Buffett sijoittajakirje -sarja, josta on ensimmäiset 12 vuotta käyty läpi (viimeisin Buffett:n sijoittajakirje 1988).

Kaikki Talousmentor-blogin kirjoitukset on listattuna uudistetulle Arkisto-sivulle. Olen luonut alisivut, missä on esimerkiksi taloustiedolle oma osionsa. Siirry sivun loppuun ja aloita lukeminen juttu kerrallaan…

Kuluneen vuoden pääpaino olikin yritysanalyysien kehittämisessä. Lisäsin yritysanalyyseihin osinkohistorian ja oman ennusteet-sivun. Lisäksi toin kevyemmin ylläpidettävät SNAPSHOT-yritysanalyysit.

75 yritystä alkaa olemaan maksimimäärä yhtiöitä, joita pystyn pyörittämään. Joitain vanhoja yrityksiä pitää poistaa, ennen kuin uusia voi tuoda tilalle. Norjan verottajan osinkoverotuksen muutos tuo paineita listalla olevien norjalaisten yhtiöiden (8 kpl) poistamiselle ja vaihtamiselle joihinkin toisiin.

Listalle sopiva yritys

  • on pääsääntöisesti voitollinen
  • sillä on tarpeeksi pitkä pörssihistoria (yli 10v)
  • maksaa pääsääntöisesti (nousevaa) osinkoa
  • on suhteellisen helposti ymmärrettävä kokonaisuus
  • on markkina-arvoltaan ”riittävän” kokoinen

Kaikkien kriteerien ei tarvitse toteutua, mutta perusajatus on se, että se sopisi osinko- tai arvosijoittajalle. USA-yhtiöissä lisäarvoa tuo myös se, jos yhtiö erinomainen ”tuloskone” ja on jollain tapaa vähemmän tunnettu.

Talousmentor-blogin tuleva neljäs vuosi

Arvonmääritys

Olen talven aikana kirjoittanut sarjaa arvonmäärityksestä (viimeisin kirjoitus Arvonmäärityksen sudenkuoppia), joka on luonut pohjaa arvonmäärityksien tekemiselle jokaiselle yrityslistan yhtiöille. Hahmotelmana on, että yritykselle laskettaisiin arvo osinkojen taikka vapaan rahavirran perusteella. Lisäksi yhtiölle tehtäisiin käänteinen arvonmääritystaulukko ja siihen liittyvä käyrä.

Tätä alan työstämään toukokuussa, kun olen ensin laskenut muutamien yritysten arvot sekä hionut laskentataulukot ja tarvittavat skriptit kuntoon. Lisäksi Q1-tuloskierros alkaa kuukauden kuluttua, joten ennen sitä pitää hieman huilia ja tehdä jotain muuta 🙂

Joka tapauksessa tämän työstäminen ottaa aikansa. Jos saan tehtyä arvonmäärityksiä 5 yritystä per viikko tahdilla, niin silloin tähän menisi noin 15 viikkoa eli se olisi noin 4 kuukauden urakka.

Talousmentor-salkku

Talousmentor-salkun kehitys on itselleni ollut pettymys ja olen pohtinut salkun hautaamista. Katson tilannetta vielä tuonne syksyn puolelle, jolloin teen lopulliset päätökset. Useilla talousbloggaajilla on salkku, jonka kehityksestä ja tapahtumista he raportoivat. Oma salkkuni ei tässä ryhmässä erotu – varsinkin, kun se jää vertailusalkusta jälkeen mennen tullen.

Pääpaino yritysanalyyseissä

Toisen vuoden aikana kirjoitusten pääpaino siirtyi yhä enemmän yritysanalyyseihin, mikä jatkui vahvasti myös kolmantena vuotena. Ja kuten edellä kuvasin, niin sama trendi jatkuu arvonmääritysten johdolla myös neljäntenä vuotena.

Kansantalouden sarja

Jossain vaiheessa vuotta on tarkoitus hypätä kansantalouden peruskäsitteisiin. Esimerkiksi kysynnän ja tarjonnan laki, hintajoustot yms. ”kiva”, joita liiketalouden opiskelijat kohtaavat opinnoissaan.

Suurkiitokset kaikille lukijoille, kommentoijille ja kannustajille!

Tästä käynnistyy Talousmentor-blogin neljäs vuosi…

 

2 vastausta artikkeliin “Talousmentor 3v”

Kommentit on suljettu.