Mandatum Trader ja palkkiovertailu Nordnetin kanssa

Syksyllä 2018 tuli tietoon, että Mandatum Life tuo Saxon osakevälityksen Suomeen. Nyt tämä palvelu on avautunut nimellä Mandatum Trader. Tässä kirjoituksessa tehdään pieni hintavertailu Mandatum Traderin ja Nordnetin välillä Suomen, Pohjoismaiden ja USA:n osakehinnaston osalta.

Mandatum Traderissä voi käydä kauppaa mm. 36 eri markkinalla.

Palvelu on sen verran uusi, joten itselläni ei ole suoraa käyttökokemusta Mandatum Traderistä, joten tämän vertailun tiedot perustuvat puhtaasti yhtiön nettisivuihin. Mandatum Traderiin pääsee oheisesta linkistä: https://www.mandatumtrader.fi/etusivu

Kaupankäynnin hinnat pähkinänkuoressa

Mandatum Traderin Suomen, Pohjoismaiden ja USA:n osakekaupan hinnat ovat

 • Basic: 0,05 %, minimi 10 EUR (varat palvelussa alle 50 000 eur)
 • Plus: 0,04 %, minimi 6 EUR (varat palvelussa 50 000 – 500 000 eur)
 • Best: 0,03 %, minimi 3 EUR (varat palvelussa yli 500 000 eur)

Tässä kirjoituksessa keskitytään Basic- ja Plus-tasoihin.

Vertailussa käytetään Nordnetin perushinnastoa tasolla 3

 • Suomi: 0,15 %, minimi 7 EUR
 • Pohjoismaat: 0,18 %, minimi 10 EUR
 • USA: 0,20 %, minimi 15 EUR

Vertailun jako

Teen vertailun niin, että kaupankäynnin aktiivisuus ei ole pääroolissa. Ajatuksena on, että sijoittaja tekee kauppaa sen verran harvakseltaan, ettei se muuta kaupankäynnin tasoja Mandatum Traderissä tai Nordnetissa.

Koska Mandatum Traderin palkkiotasot jakautuvat salkun arvon mukaan, niin tehdään vertailua alle 50 000 euron ja yli 50 000 euron salkkujen näkökulmista.

Pieni salkku:

 • Salkun arvo alle 50 000 euroa
 • Osakekaupan koko noin 2 000 – 4 000 euroa kerta
 • Vertailu: Mandatum Trader Basic vs Nordnet

Iso salkku:

 • Salkun arvo yli 50 000 euroa
 • Osakekaupan koko noin 5 000 – 7 000 euroa kerta
 • Vertailu: Mandatum Trader Plus vs Nordnet

Kaupankäynnin koko on hieman keinotekoinen, mutta tausta-ajatus on, että salkku on hajautettu noin 15 osakkeen kesken, jolloin yhteen osakkeeseen olisi silloin sijoitettu em. mainitut summat. Toisaalta onhan se niinkin, että osakeostot voi jakaa useampaan pienempään erään.

Valuutanvaihto on kallista

Valuutanvaihdon kulu on Mandatum Traderissä 0,25 prosenttia. Nordnetissa on sama kulu, mutta Nordnetissa voi avata valuuttatilin, jolloin kulu on 0,075 prosenttia. Myös Mandatum Traderissä voi avata valuuttatilin, mutta kulu on silti 0,25 prosenttia (jos oikein tulkitsin hinnastoa).

Nordnetissa rahavaihdon kulu on piilokulu, sillä et suoraan näe sitä, mitä valuutanvaihto maksoi, sillä valuuttakurssia oikaistaan palkkion mukaisesti. Mandatum Traderin kohdalla en osaa sanoa, miten kulu näkyy laskelmissa. Joka tapauksessa kulu on aito, joten se ja sen suuruus kannattaa tiedostaa.

Valuuttatili kannattaa avata, mikäli kauppaa käy yhtään enemmän muissa valuutoissa kuin euroissa. Eikä rahaa kannata siirrellä edestakaisin, sillä summat nousevat helposti suuriksi. Oheisessa kaaviossa on rahanvaihdon kustannukset 0,25 prosentin tai 0,075 prosentin mukaisesti:

palkkiovertailu-valuutanvaihto

Jos vuoden aikana tekee valuutanvaihtoja yhteensä 10 000 eurolla, niin kulut nousevat 25 euroon tai 7,50 euroon Nordnetin valuuttatilillä. Mikäli valuutanvaihtoa tulee tehtyä edestakaisin, niin summa voi nousta esimerkiksi 50 000 euroon, jolloin kulut olisivatkin 125 euroa tai 37,50 euroa (Nordnetin valuuttatili).

Eli varsin isoja summia, jotka voivat olla suurempia, kuin varsinaiset kaupankäynnin palkkiot.

Suomi

Oheisessa kuvaajassa on esitettynä suomalaisten osakkeiden kaupankäynnin kulurakenne:

palkkiovertailu-suomi

Pienen salkun kohdalla hintavertailu tapahtuu punaisen Mandatum Trader Basic ja vihreän Nordnetin välillä. Kuvaajasta nähdään, että Nordnet on 3 euroa halvempi (pienen salkun 2 000 – 4 000 euron kaupankäyntikoko). Nordnet on edullisempi mikäli kaupankäynnin koko on alle 6 700 euroa.

Ison salkun eli keltaisen Mandatum Trader Plus:n kohdalla vertailu on helppoa. Se on Nordnettia halvempi kautta linjan ja mitä isompi kaupankäynnin summa on, niin sitä edullisemmaksi Mandatum Trader tulee.

Pohjoismaat

Kuten edellä todettiin, niin valuutanvaihto tuo oman mausteensa ei-euromääräisten osakkeiden kuluihin. Oheisessa kaaviossa on esitettynä kaupankäynnin kulut ilman valuutanvaihtoa. Ajatuksena on, että käytössä on valuuttatili ja että siellä on entuudestaan rahaa.

palkkiovelrtailu-pohjoismaat-eivaluutanvaihtoa

Pienen salkun kohdalla Nordnet ja Mandatum Trader Basic ovat saman hintaisia aina noin 5 700 euroon asti, jonka jälkeen Nordnetin 0,18 prosentin palkkio ylittää 10 euron rajan.

Ison salkun kohdalla Mandatum Trader Plus on selvästi Nordnettia edullisempi.

Mikäli kaupan yhteydessä tulee valuutanvaihto ajankohtaisesti, niin kustannuskäyrät alkavat elämään omaan tahtiinsa.

palkkiovertailu-pohjoismaat-valuutanvaihto

Kaaviossa on kaksi Nordnet-käyrää, joista tummanvihreä kuvaa tilannetta valuuttatilin (valuutanvaihto 0,075 %) kautta.

Tässä nähdään, että Nordnetin valuuttatili ja sen edullisempi valuutanvaihtokulu on varsin kilpailukykyinen tuote. Se on käytännössä edullisin sekä ison ja pienen salkun tilanteissa.

Jos vaihtaa 10 000 euroa kruunuiksi, niin 0,25 prosentin palkkiolla tämä tarkoittaa 25 euroa tai 7,50 euroa Nordnetin valuuttatilillä. Jos vielä huomioidaan, että jossain vaiheessa kruunut vaihdetaan takaisin euroiksi, jolloin summat voi kertoa kahdella. Kulut olisivat tällöin 50 ja 15 euroa sillä oletuksella, että kruunumääräiset osakkeet eivät olisi tuottaneet mitään.

Eroa näillä olisi 35 euroa, mikä tarkoittaisi ison salkun kohdalla (kaupankäynnin hintaeroa on noin 4 euroa tai enemmän) noin 9 tapahtumaa ennen kuin Mandatum Traderin halvemmat kaupankäynnin kulut tasoittaisivat korkeammat valuutanvaihdon kulut.

Eli mikäli käy suhteellisen aktiivisesti kauppaa esimerkiksi ruotsalaisilla yhtiöillä, niin silloin Mandatum Trader voi tulla Nordnettiä edullisemmaksi, mikäli valuutanvaihtoja tehdään harvakseltaan.

USA

Kuten edellä Pohjoismaiden kohdalla, niin ohessa on kaavio kaupankäynnin kuluista USA-osakkeilla, kun valuutanvaihtoa ei tarvitse tehdä.

palkkiovertailu-usa-eivaluutanvaihtoa

Tässä vertailussa Nordnetin 15 euron kulu jää selvästi jalkoihin Mandatum Traderin 10 (Basic) ja 6 euron (Plus) kulujen kohdalla.

Mikäli kaupan yhteydessä tehdään myös valuutanvaihto, niin Mandatum Trader (Basic ja Plus) ovat Nordnettia (tummanvihreä, valuuttatili) edullisempia aina 2 900 (Basic) tai 5 200 (Plus) euron kaupankäyntisummiin asti.

palkkiovertailu-usa-valuutanvaihto

Ja kuten edellä Pohjoismaiden kohdalla, niin jos vaihtaa 10 000 euroa dollareiksi ja ne takaisin, niin valuutanvaihdon kuluero olisi +35 euroa Nordnetin valuuttatilin hyväksi. Pienellä salkulla ero kuroituisi kiinni noin 7 tapahtuman jälkeen ja isolla salkulla 4 tapahtuman jälkeen.

Tämäkin korostaa sitä, että valuutanvaihtoja kannattaa tehdä mahdollisimman vähän, sillä silloin halvemmista kaupankäynnin kuluista on hyötyä.

Muut kulut ja pienellä painettu

Mandatum Trader:n sivustolla lukee, että

Muiden markkinoiden ja sijoituskohteiden osalta käytämme Saxo Bankin tavanomaista hinnoittelua. Tutustu tarkemmin Saxo Bankin sijoitusvalikoimaan ja hinnoitteluun Saxon sivuilla.

Nämä Saxon sivut kannattaa kahlata läpi, jottei yllättäviä kuluja pääse syntymään. Tässä muutama löydös, jonka itse löysin.

Saxon sivulla käy ilmi, että level 1:n reaaliaikaiset kurssit maksavat kuukaudessa

 • Nasdaq: 7 USD
 • NYSE: 7 USD
 • Helsinki: 7 EUR
 • Tukholma: 7 EUR

Saxon sivuilla on kuitenkin maininta, että reaaliaikaisten kurssien kulut saa takaisin, mikäli tekee vähintään 4 kauppaa kyseisellä markkinalla kuukauden aikana.

For clients who trade equities and subscribe to real time market data, Saxo Bank has introduced a refund scheme where fees are refunded per exchange should clients trade a minimum of four (4) times across both stocks, ETFs and/or CFDs during each calendar month.

Passiivinen omistus (edit 15.4.2019)

Aiemmin kirjoitin, että Saxon sivustolla on mainittu, että mikäli asiakas on Classic-palvelutasolla ja hän ei käy kauppaa edellisten 180 päivän aikana, niin tästä tulee 100 dollarin maksu.

Mandatum Trader lähestyi minua ja kertoi, etteivät he peri tällaista maksua palvelustaan. Tästä on nyt myös maininta heidän Usein kysyttyä -sivullaan:

mandatum-usein-kysyttya

Yhteenveto

Palkkiovertailu tehtiin Nordnetin kanssa, sillä itselläni on tili siellä ja siten myös hyvä ymmärrys Nordnetin palkkiorakenteesta. Vertailusta tuli jo näillä kahdella yhtiöillä jo varsin laaja, joten jos mukaan olisin ottanut Lynxin tai Nordean, niin vaikeaksi olisi mennyt.

Sijoittajalle paras vaihtoehto selviää oikeastaan

 • mille markkinoille sijoittaa ja tarjoaako palveluntarjoaja kaupankäyntimahdollisuuksia laajemmaltikin
 • mikä on salkun koko
 • mikä on keskimääräinen kaupankäynnin koko
 • kuinka usein tekee kauppaa
 • mitä valuutanvaihto maksaa
 • mitä reaaliakaiset kurssit maksavat
 • kaupankäyntijärjestelmän selkeys tai laajuus
 • yms.

Tämän takia vertailun voittajaa ei voi julkistaa, sillä voittaja riippuu ihan sijoittajan omista tarpeista.

 

5 vastausta artikkeliin “Mandatum Trader ja palkkiovertailu Nordnetin kanssa”

  1. Kiitoksia!

   Niinpä. Pitääkin vähän katsella, josko Youtubesta löytyy sopivia Saxon kaupankäyntijärjestelmän esittelyvideoita. Ne antavat samalla hieman tuntumaa siitä, millainen järjestelmä on ja kuinka helppo tai vaikea sitä on käyttää.

   Tykkää

 1. Mitä jäbä meinaa ocean yieldin suhteen nyt kun on norjalaisilla huonoon suuntaan ajautunut verotuspolitiikka?
  Sell, hold?

  Tykkää

  1. Hyvä kysymys, mutta koska itsellä ei ole Ocean Yieldiä, vaan DNB:tä, niin vastaan tästä näkökulmasta.

   Norjalaisten yhtiöiden kohdalla laskisin sen, että paljonko sitä ylimääräistä veroa menisi euroina. DNB:tä on Talousmentor-salkussa 230 kpl ja yhtiö maksaa toukokuussa 8,25 kruunun osingon eli yhteensä noin 1900 kruunua eli noin 197 euroa. Norjan verottaja ottaa tästä liikaa 10 prosenttia eli noin 20 euroa.

   Omalla kohdallani tämä 20 euroa on sellainen summa, että voin ihan rauhassa katsoa sopivaa myyntihetkeä DNB:lle. Sijoituksen arvo on nyt noin 37 500 kruunua eli noin 3 900 euroa eli jo noin 0,5 prosentin nousu toisi sen 20 euroa takaisin. Eli tämäkin puoltaa sitä, että myyntipäätöstä ei ihan heti tarvitse tehdä liian suuren veron takia.

   Ocean Yieldin kohdalla olisin melkein enempi huolissaan siitä, että miten yhtiön osinko kehittyy jatkossa. Itse olen vähän sitä mieltä, että osinko ei ole kestävällä tasolla ja en yhtään yllättyisi, jos yhtiö laskisi osinkoa lähitulevaisuudessa. Jos näin kävisi, niin sillä olisi suurempi vaikutus, kuin Norjan verottajan liikaverolla (jota voi yrittää hakea takaisin). Mutta, jos uskoo osingon tason pysyvän, niin silloin em. laskuharjoitus kannattaa tehdä ja konkretisoida liikaveron määrä.

   Tykkää

Kommentit on suljettu.