Treidaus: Stop-loss

Treidaajan tulisi asettaa stop loss siihen kohtaan, joka kertoo sen, ettei treidi ja siihen liittyvä setup enää toimikaan. Tappiot tulisi ottaa nopeasti, ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi. Treidaus on selviytymistaistelua ja sitä pitäisi pelata puolustuksen, ei hyökkäyksen kautta.

Toivotaan toivotaan -strategialla tappiot jatkavat usein kasvamistaan ja pääoma jää kiinni heikosti tuottavaan kohteeseen. Vaihtoehtoiskustannus (”opportunity cost”) voi nousta korkeaksi, mikäli jostain muusta kohteesta olisi saanut tuottoja.

Treidaussarja

Treidaussarjassa ei kerrota voittavaa strategiaa (”näin teet treidauksella miljoonia”), sillä jos tietäisin sellaisen, niin en kertoisi siitä julkisesti kenellekään. Sen sijaan pyrin luomaan taustaa treidauksen ja teknisen analyysin takana niin, että saatuja peruskäsitteitä ja oppeja voi soveltaa myös muussa sijoitustoiminnassa.

Sarjan edelliset osat:

Treidaus on vaikeaa ja suurin osa häviää siinä rahaa.

Riskien hallinta

Nordnet-blogissa oli haastattelu Sharevillessä parasta tuottoa kerryttäneestä MAVERICK:sta. Hän toteaa haastattelussa, että

Good money management and stop loss are very important rules to follow.

I have some procedures to avoid or minimize risk when I buy stocks. In daytrading I have a very tight stop loss, and it has saved me many times. When I see a stock not behaving in a way I have expected, I sell it fast. There is no room for hope when you make wrong decisions.

Tämä oikeastaan kiteyttää treidaamisen hengen. Eli tarvitaan tietenkin jokin etu (”edge”), jolla voitollista tulosta voidaan tilastollisesti tehdä sekä sen päälle hyvää riskin ja kassan hallintaa. Jos otettu treidauspositio ei näytä etenevän halutusti, niin positio kannattaa myydä pois, kuin että jää toivomaan, että kyllä se tästä lähtee. Ja kuten sanotaan, niin toivo on huono strategia.

Tässä kirjoituksessa tarkastellaan lähemmin stop-loss:ia. Kassan hallintaan (”money management”) palataan ensi kerralla.

Puolustustaistelua

Kirjassa Market Wizards, joka on kirjoitettu 80-luvun lopulla, haastatellaan aikansa suurimpia treidareita. Kirjan treidaajien yhteisenä teemana toistuu riskienhallinta – ja varmasti syystäkin, sillä he olivat menettäneet pääomansa uransa aikana. Jotkin useampaan kertaan.

Eräs haastateltava toteaakin, että treidaus on pitkän aikavälin selviytymistaistelua ja sitä pitäisi pelata ensisijaisesti puolustuksen, ei hyökkäyksen kautta. Tärkeintä on selvitä tästä viikosta ja kuukaudesta seuraavalle jaksolle kuivin jaloin.

Tässä korostuu juurikin se, että sijoituksen setup pitää olla sellainen, että todennäköisyydet ja odotusarvot ovat treidaajan puolella. Treidaajalla pitää olla kärsivällisyyttä odottaa sopivaa tilaisuutta. Jos edellisestä tilaisuudesta myöhästyi, niin sitä ei pidä hirveästi lähteä jahtaamaan. Uusia tilaisuuksia tulee aivan varmasti kohtapuoliin.

Liian isoja riskejä ei pidä ottaa panostuksen tai huonon setupin muodossa.

Tappioiden nopea ottaminen

Ota tappiot nopeasti ja anna voittojen juosta” on sanonta, joka on myös monien perinteisten sijoittajienkin mielessä. Tappioiden ottaminen voi olla psykologisesti vaikeaa, sillä se tarkoittaa, että sijoittajan pitää tunnustaa itselleen, että olin väärässä.

Liian usein sijoituksen päälle jäädään istumaan ja aletaan toivomaan, että kyllä se sieltä kääntyy. Pahimmillaan lapioidaan lisää ”hyvää rahaa huonon päälle”, kun kerrankin saa laatua halvalla. Kirjoitussarjan ensimmäisessä osassa oli oheinen H&M:n kuvaaja (01/2015-05/2019), missä laskutrendi kesti useamman vuoden. Kurssin kääntymistä odotellessa sijoituksen arvo olisi laskenut hurjasti.

treidaus-osa1-kuva2
Kuva: https://www.TradingView.com

Kuten MAVERICK kertoi haastattelussa, niin tappioiden nopea ottaminen on pelastanut monilta isoimmilta vahingoilta. Jos treidaajan sijoitus ei lähdekään kehittymään odotusten mukaisesti, niin sijoitus kannattaa myydä pois. Takaisin pääsee kyllä helposti ja loppujen lopuksi suhteellisen maltillisilla kuluilla – verrattuna mahdollisiin päivä päivältä kasvaviin tappioihin.

Oheisen H&M:n kaaviossa on varmastikin useita sellaisia kohtia, missä treidaaja voi arvioida, että trendi olisi kääntymässä. Yksi tällainen kohta voisi olla syksy 2016, missä osake ylittää sinisen 50 päivän liukuvan keskiarvon. Mikäli tuossa kohtaa hyppäsi H&M:n mukaan, niin treidaajan pitäisi nopeasti tunnustaa tosiasiat: ”Tämä veto ei näytä toimivan, siksi myyn. Palaan takaisin, kun tilanne selkiytyy”.

Treidaajan on tärkeää hyväksyä se, että kaikki positiot eivät toimi ja onnistumisprosentti liikkuu melkeinpä noin 60 prosentin tietämissä (plus/miinus). Siksi on tärkeää se, miten näihin huonosti toimiviin vetoihin suhtautuu.

Stop Loss

Treidaajan tulisi ennen position ottamista tietää se, milloin hän ottaa mahdolliset tappiot kotiin. Lisäksi hänen tulisi arvioida treidin tavoitehinta. Näiden avulla hän voi arvioida treidin tuotto/riski-suhdetta, johon palataan tarkemmin ensi kerralla.

Mikäli positio otetaan hetken mielijohteesta ilman etukäteen mietittyä maksimitappiota, niin sen asettaminen jälkikäteen voi olla vaikeaa. Jos maksimitappio on asetettu etukäteen, niin siitä syntyy treidaajalle sääntö ja sopimus. Mutta, jos tämä on jäänyt avoimeksi, niin treidaajalle syntyy tilanne, missä hän pääsee neuvottelemaan itsensä kanssa sopimuksen sisällöstä. Silloin tunteet ottavat vallan, ja tilannetta selitellään parhain päin: ”myydään, kun se palaa takaisin kohtaan X” tai ”ostetaan lisää ja tasoitetaan ostohintaa” jne.

Stop loss voi olla välittäjän kaupankäyntijärjestelmään syötetty toimeksianto tai sitten se voi olla treidaajan mielessä oleva mentaalinen arvo. Itse suosin kaupankäyntijärjestelmään syötettyä toimeksiantoa, sillä silloin markkinoita ei tarvitse seurata jatkuvasti. Lisäksi mentaaliset stopit ei tahdo omalla kohdallani toimia, vaan positio siirtyy ”toivotaan toivotaan” -kategoriaan ja harvemmin siitä mitään hyvää seuraa.

Stop Lossin asettaminen

Perussääntö stop lossin asettamiselle on, että se on siinä kohtaa, missä voidaan todeta, että setup ja treidi ei enää toimi. Esimerkiksi trendissä olevan osakkeen kohdalla se voisi olla edellisen pullback-tason alapuolella tai 50 päivän liukuvan keskiarvon kohdalla.

Oheisessa kuvaajassa osake on nousevassa trendissä ja osake on tekemässä pientä pullback:iä, joten kuvan perusteella treidaaja voisi pohtia ostotoimeksiantoa. Mahdollinen stop loss on piirretty edellisten pullback:ien alapuolelle. Jos osake laskisi katkoviivan tasolle, niin trendin jatkuminen voisi olla uhattuna ja setup menettäisi merkityksen. Osake olisi laskenut niin alas, ettei position ottaminen tuolta tasolta tulisi mieleenkään (jos positiota ei olisi ennestään ja treidaaja hakisi trendin jatkumisen mukaista treidiä).

treidaus-osa8-stoploss1

Ei liian lähelle, muttei liian kauaskaan

Mikäli stop lossin asettaa liian lähelle ostohintaa, niin tappiot ovat pieniä, mutta niitä tulee todennäköisesti varsin usein. Pienet ja normaaliin osakkeen heiluntaan liittyvät liikkeet voivat osua asetettuun stop lossiin, vaikka itse treidissä ja sen toimivuudessa ei olisi tapahtunut oleellista muutosta.

Liian kauas asetettu stop loss vastaavasti tuottaisi isoja tappioita, joita tulisi todennäköisesti ja toivottavasti harvakseltaan. Tällöin treidi ja siihen liittyvä setup on voinut lakata toimimasta paljon aikaisemmin ja positio ”ajelehtii” muun markkinan mukana.

Pitää muistaa, että treidauksessa pyritään hyödyntämään ostajien ja myyjien epätasapainoa, joka toisi jollain todennäköisyydellä ennustettavaa liikehdintää. Mikäli tämä tilanne katoaa markkinoilta, niin treidaajan kannattaa pohtia position sulkemista. Tämä vastaa kirjoituksen alun MAVERICK:n kommenttia: ”When I see a stock not behaving in a way I have expected, I sell it fast.”

Ei ilmiselvään paikkaan

Stop lossia ei kuitenkaan kannata asettaa ilmiselvään paikkaan, missä kaikilla muillakin on stop loss. Tämä voi olla jokin usein koeteltu tukitaso tai tasaluku (esim. 15,00 euroa) tai molemmat. Kun osake painuu tällaiselle tasolle, niin lukuisat laukeavat stop lossit tuovat ylimääräistä myyntipainetta osakkeelle, mikä voi painaa osaketta tukitasoa alemmaksi.

Mikäli stop loss on limit-toimeksianto (myy osakkeet 14,99 eurolla, jos 15,00 euron taso rikkoutuu), niin voi käydä niinkin, että osakkeet jäävät salkkuun voimakkaan myyntipaineen painaessa osaketta nopeasti alle 14,99 euron. Vastaavasti markkinaehtoisen stop loss:n (myy osakkeet markkinahintaan, jos 15 euron taso alittuu) toteutunut myyntihinta voi olla paljonkin alle 15 euroa, mikäli hinta laskee nopeasti.

Harmittavia tilanteita

Stop lossien kanssa käy usein harmittavia tilanteita:

  • osakkeet jäävät myymättä, kun osake tippuu kerralla yli asetetun stop loss -tason (limit-toimeksianto)
  • osakkeet menevät myyntiin stop loss rajan rikkouduttua, mutta niistä saatu hinta oli pettymys (markkinaehtoinen toimeksianto, missä osake rojahtaa kerralla kymmeniä prosentteja)
  • kurssi hipaisee stop lossia ja osakkeet menevät myyntiin. Tämän jälkeen osake kääntyy nousuun ja on ollut nousussa siitä lähtien näihin päiviin asti.

Tuntuu, että osakkeet menivät myyntiin täysin väärään aikaan, ja jos ne jäivät salkkuun, niin sekin oli väärin.

Sijoittajan ei pitäisi koskaan alentaa asetettua stop loss -tasoa. Nostaa sitä voi, kun positio alkaa kehittymään oikeaan suuntaan. Pitää kuitenkin muistaa, että stop loss on tapa turvata selusta isoilta tappioilta. Pitää pelata puolustusta ja pyrkiä pysymään ”hengissä” seuraavalle jaksolle. Lisäksi, position voi avata uudelleen, mikäli se täyttää oman kaupankäyntistrategian tavoitteet.

Yhteenveto

Tärkeimpinä ajatuksina tästä kirjoituksesta on:

  • Menestyvä treidaaja tarvitsee edun (”edge”) lisäksi hyvää riskin ja kassan hallintaa.
  • Valikoi treidit huolella niin, että todennäköisyydet ja odotusarvot ovat puolellasi.
  • Jos treidi ei kehity ennakkokaavailujen mukaisesti, niin ole valmis luopumaan positiosta ennenaikaisesti.
  • Ota tappiot nopeasti ja päättäväisesti, ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi.
  • Aseta stop loss siihen kohtaan, joka kertoo, että treidi oli virheellinen – tämä veto ei toimi
  • Treidaus on selviytymistaistelua ja sitä pitäisi pelata puolustuksen kautta – ei hyökkäyksen.

4 vastausta artikkeliin “Treidaus: Stop-loss”

Kommentit on suljettu.