Buffett:n sijoittajakirje 1992

Warren Buffett:n sijoittajakirjeet sisältävät ajatonta sijoitusviisautta, joten niitä voi suositella kaikille sijoittajille. Tässä kirjoituksessa tutustutaan vuoden 1992 kirjeen sisältöön ja aiheena on arvonmääritys.

Sijoittajakirjeet on vapaasti saatavilla Berkshire Hathaway:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Kirjeet sisältävät normaalia vuosikertomustekstiä siitä, miten Berkshire Hathaway:llä meni kyseisenä vuonna. Mutta, kuten todettua, niin joukossa on myös ajatonta sijoitusviisautta.

Aiemmin sarjassa

Tämä on kuukausittaisen Buffett:n sijoittajakirjesarjan 16. osa. Aiemmat sarjan osat on luettavissa oheisista linkeistä:

1970-luku 1977 1978 1979
1980-luku 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989
1990-luku 1990 1991

Vuosi 1992 yleisesti

Tässä pieni raapaisu siitä, mitä vuonna 1992 tapahtui.

 • Suomen pankkikriisi ja lama syveni
  • SKOP:n tulos vuonna 1991 oli lähes -7 miljardia markkaa tappiollinen.
  • KOP teki noin -1 miljardin markan tappion Kouri-kaupoissa.
  • STS-pankki siirtyi KOP:n omistukseen.
  • Työttömien määrä ylitti 400 000 henkilön rajan ja työttömyysaste nousi 16,2 prosenttiin.
  • Vuonna 1991 alkanut konkurssien määrän kasvu jatkui ja ylitti 7 000 konkurssin rajan.
  • Suomen markka päästettiin kellumaan ja sen arvo romahti -13 prosenttia.
 • Eduskunta hyväksyi Hornet-hävittäjien oston.
 • Maastrichtin sopimus allekirjoitettiin ja sen myötä Euroopan yhteisöstä (EY) tuli Euroopan unioni (EU).
 • Bill Clinton voitti USA:n presidentinvaalit.
 • Ruokolahden leijonasta tehtiin ensimmäiset havainnot
 • Microsoft julkisti Windows 3.1:n
 • Kauniita ja rohkeita alettiin esittää Suomessa
 • Olympiajääkiekon kultaa voitti IVY eli Itsenäisten Valtioiden Yhteisö, joka koostui entisen Neuvostoliiton alueen pelaajista. Kevään MM-jääkiekossa Neuvostoliiton tilalla oli Venäjä.
 • MM-jääkiekon kultaa vei Ruotsi, joka löi Suomen finaalissa 5-2. Tämä oli Suomen ensimmäinen MM-mitali ja historian toinen arvoturnausmitali.
 • EM-jalkapallon voitti yllättäen Tanska, joka pääsi kisoihin varapaikalta, kun kisapaikkansa varmistanut Jugoslavia menetti paikkansa maan hajoamisen ja sodan takia.

Wikipediassa on kattavampi listaus vuoden 1992 tapahtumiin

Inflaatio laski Suomessa edellisvuodesta ja oli noin 2,3 prosenttia (1991: 4,1 %). Myös USA:ssa inflaatio laski ja oli 2,9 prosenttia (1991: 3,1 %).

inflaatio-1976-1992

Vuonna 1992 SP500 indeksi (osingot mukaan lukien) nousi +7,6 prosenttia. Berkshiren osakekohtainen oman pääoman (book value) arvo nousi +20,3 prosenttia ja osakekohtainen markkina-arvo nousi 29,8 prosenttia. (Nämä luvut on poimittu vuoden 2018 kirjeen taulukosta).

Alkuvuosien sijoittajakirjeet ovat tekstimuotoisia, joten niihin ei voi tehdä sivunumeroviittauksia. Kirjeessä sanottuun viittaan ”Buffett toteaa/sanoo/kertoo/muistuttaa” ja vastaavilla ilmaisuilla. Muu teksti on omaa pohdintaa aiheesta.

Arvonmääritys

Buffett kirjoittaa tämänvuotisessa kirjeessä pitkälti arvosijoittamisesta ja arvonmäärityksestä.

Buffett ostaa osakkeita samalla ajatuksella, kuin hän ostaisi koko yrityksen. Valintakriteereinä on yritys,

 • jonka toimintaa on helppo ymmärtää,
 • sillä on suotuisat pitkän aikavälin näkymät,
 • sillä on pätevä ja rehellinen johto,
 • ja ostohinta on ”houkuttelevalla tasolla”

Mutta, mikä on houkutteleva hinta? Monesti sijoittajat katsovat osaketta joko ”arvo-osake” tai ”kasvuosake” silmälasien läpi niin, että arvo ja kasvu ovat toistensa vastakohtia. Kärjistäen voisi sanoa, että arvo-osake ei voi kasvaa tai kasvuyhtiö ei voi olla arvo-osake.

Arvosijoittaja käyttää usein osakkeita valitessaan tunnuslukuja, kuten alhaista PE:tä tai PB:tä tai korkeaa osinkotuottoa. Buffett kuitenkin toteaa, että tällaisten tunnuslukujen käyttö ei kerro sitä, onko yhtiön arvo aidosti korkeampi kuin nykyinen osakkeen hinta. Vastaavasti korkean PE:n omaava yhtiö voi olla myös arvosijoitus.

Kasvuinvestoinnin tulee kasvattaa yhtiön arvoa

Buffett muistuttaa, että yrityksen tai osakkeen arvon yhtenä tekijänä on kasvu, jonka vaikutus arvonmäärityksessä voi vaihdella mitättömästä varsin merkittävään osaan. Lisäksi kasvu hyödyttää yrityksen arvoa vain, jos kasvu tuottaa jokaista sijoitettua dollaria kohden yli dollarin verran markkina-arvoa (pitkällä aikavälillä).

kasvu-graafi

Huomaa, että Buffett käyttää sanaa markkina-arvo tässä kohtaa. Eli kasvuinvestoinnin pitää olla perusteeltaan kannattava, mutta sen pitää olla niin kannattava, että investointiin käytetty pääoma kasvaa markkina-arvoltaan suuremmaksi.

Eli, jos yritys luopuu osinkojen maksusta tehdäkseen investointeja, niin silloin sijoittajan toive on, että tulevaisuuden osingot ovat tämän investoinnin jäljiltä suurempia tai yhtiön arvo nousee investointeja enemmän. Jos näin ei käynyt, niin silloin yritys ei luonut sijoittaja-arvoa ja käytetyt pääomat olisivat voineet olla paremmassa käytössä muualla.

Arvonmääritys

Sijoituksen arvo – oli se sitten korko-, asunto- tai osakesijoitus – on tulevaisuuden rahavirtojen diskontattu nykyarvo. Matemaattinen kaava näille on sama, vaikka tulevaisuuden rahavirtojen arvioinnin vaikeus kasvaa siirryttäessä korkosijoituksesta osakkeisiin.

Arvonmääritys tulisi tehdä riippumatta siitä, kasvaako yritys vaiko ei, kuinka paljon tulevaisuuden tulokset heilahtelevat tai mikä kulloinenkin PE-lukema on. Buffett toteaa myös, että jos yrityksen korkopaperi on arvonmäärityksen jälkeen parempi sijoituskohde kuin saman yrityksen osake, niin silloin katse pitäisi suunnata korkosijoitukseen. Tässä on hyvä muistaa se, että vuonna 1992 korkotaso oli ihan eri luokkaa, kuin mitä se nyt on. Mutta Buffett:n viesti itsessään on edelleen pätevä: sijoitukset vain sellaisiin kohteisiin, joihin arvo on korkeampi kuin niistä maksettava hinta.

Tulevaisuuden kassavirtoja voi olla vaikea arvioida, ja juuri siksi Buffett etsii yhtiöitä, joita on helppo ymmärtää ja arvioida. Kassavirtojen on hyvä olla suhteellisen tasaisia ja ennakoitavia ja yritys ei saisi olla jatkuvassa muutostilanteessa. Eli sijoittajan ei kannata väkisin tehdä arvonmääritystä yritykselle, jonka liiketoiminta on kompleksia ja josta hän ei pysty tekemään kunnollista ja luotettavaa arviota.

Buffett käyttää omissa arvonmäärityksissään vielä turvamarginaalia (margin-of-safety), jolla hän korjaa arvoa esimerkiksi -15 prosenttia alaspäin. Tämä antaa nimensä mukaisesti turvaa analyysivirheille ja muille yllättäville tekijöille.

Arvonmäärityksestä enemmän kirjoituksessa Osakkeen arvonmääritys vapaiden rahavirtojen avulla

Vuoden 1983 kirjeessä on myös laajalti sijoittamiseen ja arvonmääritykseen liittyvää pohdintaa.

Nebraska Furniture Mart (NFM)

Vuoden 1983 sijoittajakirjeessä Buffett kertoi ostaneensa 80 – 90 prosenttia ”Nebraska Furniture Mart”:n ”kättäpäälle”-sopimuksella Mrs Blumkin:lta (tai Mrs B).

Mrs B oli liikkeensä myydessään 89 vuotias, mutta hän jatkoi edelleen yhtiön johdossa ja vastasi myynnistä ”lattiatasolla”. Hän ei halunnut jäädä kotiin istuskelemaan ja odottamaan loppua. Vuonna 1989, eli hänen ollessa 95 vuotias, hänen perheensä pakotti hänet jäämään eläkkeelle. Tästä suuttuneena hän perusti lähistölle uuden yrityksen ”Mrs. B’s Clearance and Factory Outlet”, joka myöskin menestyi hyvin.

Kilpailevan yrityksen perustaminen oli mahdollista, sillä hänellä ei ollut kilpailukieltosopimusta. Vuonna 1992 Buffett osti Mrs B:n yhtiön ja liitti sen Nebraska Furniture Mart:iin. Tällä kertaa 99 vuotiaalle Mrs B:lle tehtiin myös kilpailukieltosopimus.

Sijoittajakirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi):
http://www.berkshirehathaway.com/letters/1992.html

Yksi ajatus artikkelista “Buffett:n sijoittajakirje 1992”

Kommentit on suljettu.