Viikkokatsaus 38/2019

Viikkokatsauksessa mm.

 • Aktia, Stora Enso ja UPM aloittivat Yt-neuvottelut
 • Myös Norsk Hydro aloittaa toimintojen uudelleenjärjestelyt ja työt loppuvat 735 henkilöltä
 • Aktia piti pääomamarkkinapäivän ja päivitti strategiaansa sekä taloudellisia tavoitteitaan
 • General Mills (USA) tulosennuste

Talousmentor-salkku

Viikon 38/2019 lopussa:

SALKKU Arvo 1 vko 3 kk Vuoden alusta 12 kk
Talousmentor 28 859 € 4,0% 2,4% 12,3% 0,1%
Seligson-vertailusalkku 35 120 € 1,7% 4,6% 17,5% 7,1%

Mukava +4 prosentin viikkonousu, mikä tuli Nordean hyvän kurssikehityksen jatkuessa. Nordean osake on nyt syyskuun aikana noussut +1,00 euroa 5,67 eurosta 6,67 euroon eli +17,6 prosenttia.

Alkuvuoden tuotot ovat olleet varsin hyviä verrattuna siihen, millaista vuoristorataa sijoitusvuosi on ollut. Tässä on hyvä muistaa kuitenkin se, että lähtötilanne vuoden 2018 lopulla oli ankea, mikä selittää komeita tuottoprosentteja. Viimeisen 12 kuukauden tuotot ovat jääneet – ainakin Talousmentor-salkussa – heikommiksi.

omxh25-012017-092019
Kuva: OMXH25-indeksi 01/2017 – 09/2019, viikkokäyrä, EMA25, EMA50. https://www.TradingView.com

Helsingin pörssin indeksi nousi 4000 pisteen yli keväällä 2017, jonka jälkeen se on heilahdellut 3750 – 4250 pisteen alueella sivuttaisliikkeessä. Osta-ja-unohda -strategialla tuotot ovat jääneet heikoiksi – ellei tuurilla ostot ole ajoittuneet kohtiin, jossa indeksi on ollut 3900 pisteessä tai sen alle. Myös osingot ovat saattaneet kääntää kokonaistuotot hyviksi, mutta jotenkin tuntuu, että viime vuosina juuri osinkoyhtiöiden kurssikehitys on ollut nihkeää.

Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

Huomiohinnat

Huomiohintalistalla on nyt vain 1 yritys (katso koko lista Yrityslista: Huomiohinnat) eli Neste. Vain muutama viikko sitten listan rajaa piti pienentää, jotta sen pituus pysyi kohtuullisena. Ja nyt pörssi-ilmasto on muuttunut niin, että lista on lähes tyhjä.

Nesteen osake nousi alkuvuoden 2019 aikana reippaasti noin 22 – 23 eurosta yli 33 euroon (+40 %), mutta on sen jälkeen laskenut nykyiselle 28 euron tasolle (-15 %).

neste-012019-092019
Neste, 01/2019-09/2019, päivägraafi, EMA25, EMA50,RSI. https://www.TradingView.com

Viikonlopun aikana uutisissa kerrottiin, että S-Arabian öljynjalostamoihin oli tehty iskuja. YLE:n uutiset osaa kertoa, että maa aikoo vähentää öljyntuotantoaan alle puoleen normaalista. Uutisessa pohditaan myös, että lähteekö öljyn hinta nousuun iskujen johdosta (Linkki YLE:n uutiseen). Olettaa voi, että hinta nousee sekä tuotannon vähentymisen että alueen ”tunnelman” kiristymisen johdosta. Se, kuinka pitkäkestoinen mahdollinen öljyn hinnan nousu on, jää tietenkin nähtäväksi.

Nesteellä Öljytuotteet-segmentin osuus liikevaihdosta on hieman yli 50 prosenttia. Tuloksen osalta heiluntaa on enemmän ja siihen vaikuttaa mm. raaka-aineiden kustannustaso sekä Urals-Brent-hintaero. Lisäksi aivan viime vuosina Uusiutuvat tuotteet -segmentin tulos on noussut selvästi uudelle tasolle, joka pienentää Öljytuotteet-segmentin painoarvoa.

neste-kvartaalitaulukot

Sijoittajan pohdittavaksi se, että miten S-Arabian isku vaikuttaa öljyn hintaan ja siten Nesteen marginaaleihin ja sitä kautta tuloksentekokykyyn? Kauanko S-Arabian tuotantokatkos kestää ja pystyvätkö muut öljymaat kompensoimaan syntyvää vajetta? Toisaalta nostaako tämä pelkoja tilanteen eskaloitumiselle, joka painaisi osakekursseja yleisesti?

Ehkä tilannetta pitää katsoa kutienkin isommassa kuvassa ja pohtia sitä, että nousiko Nesteen osakkeen hinta jo liian korkealle kevään aikana? Nykyisellä hinnalla (27,98 EUR) ja tekemieni ennusteiden pohjalta yhtiön

 • PE: 18,8x
 • ROE: 23,2 %
 • Osinkoennuste (12 kk): 0,79 EUR
 • Osinkotuotto: 2,8 %

Viikko 37

Yt-neuvottelut

Aktia, UPM ja Stora Enso ilmoittivat kuluneella viikolla erilaisista toimenpiteistä, joilla on työtehtäviä vähentäviä vaikutuksia.

Aktia käynnisti YT-neuvottelut ”osana suunniteltua palvelukokonaisuuden uudistusta”, missä yhtiö arvioi konttoriverkon pienentämistä. Neuvottelut koskevat 380 henkilöä ja yhtiö arvioi vähennysten koskevan noin 110 henkilöä.

Aktia arvioi, että se saavuttaa noin +3 miljoonan euron vuotuiset säästöt vuodesta 2020 alkaen. Yhtiö pitää vuoden 2019 tulosohjeistuksen ennallaan eli ”vuoden 2019 vertailukelpoinen liikevoitto on suunnilleen vuoden 2018 tasolla (64,4 M EUR)”. Linkki Aktian tiedotteeseen

UPM suunnittelee sulkevansa paperikoneen Raumalla sekä myyvänsä (tai sulkevansa) Chapellen sanomapaperitehtaan Ranskassa. Raumalla työtehtävät loppuisivat yhtiön mukaan 179 henkilöltä ja Chapellessa – mikäli myynti ei onnistu tammikuuhun 2020 mennessä – noin 236 henkilöltä.

Lisäksi UPM perustaa Puolaan uuden palvelukeskuksen, johon se yhdistää erilaisia palveluita noin 11 toimipisteestä (mm. UPM:n taloushallinto sekä Communication Papers- ja Raflatac-segmentit). Tämä vaikuttaisi 168 työtehtävään.

Tehtaiden sulkemisten johdosta yhtiön paperikapasiteetti pienentyisi 265 000 tonnilla (Rauma) ja 240 000 tonnilla (Chapelle). UPM arvioi saavuttavansa järjestelyillä noin 20 miljoonan euron vuotuiset säästöt. Yhtiö kirjaa Q3/2019 tulokseen uudelleenjärjestelykuluina noin -33 miljoonan euron erän.

Aiempi UPM:n Q3/2019 tulosennusteeni oli 280 miljoonaa euroa, joten tämän johdosta ennuste putoaa noin 245 miljoonaan euroon. Samalla koko vuoden tulosennuste putoaa noin 1 100 miljoonasta eurosta noin 1 065 miljoonaa euroon.

Linkki UPM:n tiedotteeseen

Stora Enso aloittaa YT-neuvottelut Anjalan paperitehtaan lomautuksista ja ne koskevat koko tehtaan 300 henkilöä. Lomautukset kestäisivät enintään kolme kuukautta ja ajoittuisivat lokakuun lopun ja toukokuun lopun väliselle ajanjaksolle.

Linkki YLE:n uutiseen

Norsk Hydro (NOR)

Myös Norsk Hydro järjestelee toimintojaan. Yhtiö kertoo, että Rolled Products -segmentin viime vuosien tuloskehitys on ollut alle odotusten, mitä on painanut kova kilpailu sekä kustannustason selvä nousu. Kustannuksia on nostanut työvoimavaltaisuus sekä alhainen automaatiotaso.

Tästä johtuen yhtiö aikoo sulkea foliotehtaan Grevenbroich:ssa sekä tekevänsä uudelleenjärjestelyitä kautta linjan koko organisaatiossaan. Yhtiö arvioi, että tulevien vuosien aikana työtehtävät loppuisivat peräti 735 henkilöltä. Tämä jakautuisi niin, että vielä tämän vuoden aikana työt loppuisivat 117 henkilöltä ja ensi vuonna 226 henkilöltä. Suurin osa loppuosasta työtehtäviä poistuisi vuoteen 2022 mennessä.

Yhtiö tavoittelee 60 miljoonan euron eli noin 600 miljoonan Norjan kruunun vuotuisia säästöjä. Toimintojen järjestelyistä syntyy kuluja yhteensä noin 160 miljoonaa euroa (n. 1,6 Mrd NOK), josta 100 – 120 miljoonaa euroa (n. 1,0 – 1,2 Mrd NOK) kirjataan Q3/2019 tulokseen.

Tämä vetää Q3/2019 tuloksen pahasti punaiselle. Aiempi ennusteeni oli noin +400 miljoonaa kruunua, joten tämän johdosta tulos kääntyy saman verran tappiolliseksi riippuen kulukirjauksen verovaikutuksista. Samalla noin +850 miljoonan kruunun tulosennuste vuodelle 2019 kääntyy lähelle nollatasoa.

Linkki yhtiön tiedotteeseen

Aktia

Aktia piti pääomamarkkinapäivän, missä se kertoi päivitetystä strategiastaan. Strategian uusina pääalueina on

 • kasvattaa entisestään varainhoitoa ja parantaa sen kilpailukykyä,
 • tavoitella kasvua Suomen kasvukeskuksista ja
 • lisätä toimintojensa standardisointia sekä automatisoida ja tehostaa toimintaansa.

Yhtiö panostaa entisestään myös henkivakuutustuotteiden tarjontaan ja perustaa tätä varten uuden myyntiyhtiön.

Aktia päivitti myös taloudellisia tavoitteitaan eli vuoteen 2023 mennessä

 • vertailukelpoinen liiketulos: 100 M EUR
 • ROE: > 11 %
 • CET1: +1,5…3,0 prosenttiyksikköä yli viranomaisvaateen

Linkki tiedotteseen ja tapahtuman esitykseen.

Viikko 38

H&M (SWE) raportoi Q3 myyntilukujaan huomenna maanantaina. Yhtiön alkuvuoden liikevaihto on kehittynyt noin +10,5 prosentin vauhdilla ja muutoinkin myynnin kehitys on ollut vahvaa viimeisen 4 kvartaalin ajan (+9,0…+11,9 %).

Oma arvioni on, että Q3:n myynti olisi noin 61,0 miljardia kruunua eli kasvua tulisi +9,3 prosenttia viime vuoteen nähden. Tämä on sinänsä kova tavoite, sillä yhtiön liikevaihto on viimeisten parin vuoden ajan ollut noin 46,2 – 57,5 miljardissa kruunussa.

General Mills (USA) raportoi Q1/2020 tuloksensa keskiviikkona 18.9.2019. Ohessa ennakkomietteitä.

M USD Q1/20e Q1/19 2020e 2019
Liikevaihto 4 075 4 094 -0,5% 17 000 16 865 0,8%
Liiketulos (ebit) 650 602 8,1% 2 750 2 516 9,3%
Nettotulos 430 392 9,6% 1 825 1 753 4,1%
Tuleva Ed.
Osinko (12 kk) 1,96 1,96

Yhtiöllä on alkamassa uusi tilikausi 2020. Tilikaudella 2019 heikointa myynnin kehitys oli P-Amerikan ulkopuolella, missä laskua tuli yhteensä -4,2 prosenttia. Tätä laskua selitti pitkälti valuuttakurssien vastatuuli, joka Aasiassa oli peräti -7 prosenttiyksikköä. Joko valuuttojen vastatuuli alkaa tasoittumaan?

Varsinaisesta tuloksesta vastaa North America Retail -segmentti, joka tuo noin 70 – 75 prosenttia koko konsernin tuloksesta. Segmentin tilikauden 2019 tulos kasvoi +2,7 prosenttia erinomaisen Q3:n johdosta. Positiivista tuloskehitystä selitti alhaisemmat myynnin ja hallinnon kulut sekä tuottavuusohjelmien tuomat hyödyt. Raportissa fokus siihen, onko yhtiö pystynyt ylläpitämään toiminnan tehokkuutta ja tuloskuntoa.

Edellisen kvartaalin Q4/2019 Pet-segmentin tuloskunto parani selvästi, kun yhtiö pystyi hyödyntämään olemassa olevia jakelukanaviaan hankitun Blue Buffalon tuotteille. Raportissa fokus myös siihen, jatkuuko Pet-segmentin hyvä tuloskehitys.

Yhtiö arvioi viimeksi vuodesta 2020:

 • orgaaninen liikevaihto nousee +1…+2 %
 • oikaistu segmenttien liiketulos nousee +2…4 % (2019: 2,86 Mrd USD)
 • oikaistu EPS nousee +3…5 % (2019: 3,22 USD)

Tuleeko näihin merkittäviä muutoksia.

Taulukon ennusteiden korkeita prosentteja selittää vertailukauden kertaluontoiset erät ja alaskirjaukset, jota on siis oikaistu pois yhtiön ennustekehityksistä.

exclamationVASTUUNRAJAUS: Tässä kirjoituksessa käsitellään osakkeita ja muita sijoituksia. Nämä eivät ole sijoitussuosituksia eikä niitä pidä sellaiseksi tulkita. Itselläni saattaa olla sijoituksia useissa tässä kirjoituksessa mainituissa yhtiöissä. Mikään näistä positioista ei kuitenkaan ylitä 0,5 prosenttia yrityksen osakemäärästä. TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus