Talouden hoitopäivä 2019

Talouden hoitopäivän ideana on aika ajoin käydä läpi oman talouden turhia rahareikiä. Kuluja, jotka livahtavat läpi sormien ihan huomaamattaan, mutta joista voi kertyä vuositasolla usean satasen ylimääräiset kulut.

Siksi on hyvä pysähtyä katsomaan omaa tilannettaan ja ryhtyä päättäväisesti tarvittaviin toimenpiteisiin. Tee kaikki toimenpiteet saman päivän aikana, sillä ”kilpailutan sähköyhtiön huomenna” tarkoittaa usein sitä, että kilpailutus unohtuu.

Olen kirjoittanut talouden hoitopäivästä myös vuosina 2018, 2017 ja 2016.

Pankkien palvelumaksut

Pankit perivät asiakkailtaan erilaisia palvelumaksuja (korttimaksu, tilinhoitomaksu, lainanhoitomaksu yms.), jotka on vielä usein jaettu pieniin osiin. Tällöin ne jäävät helposti arjen tohinassa huomaamatta. Kuukausittaisista pienistä summista kertyy vuositasolla jo merkittäviä summia.

Tämän sai kokea Ylen jutussa oleva henkilö, joka oli unohtanut sulkea yhden tilin pankkia vaihtaessa. Tilillä oli 60 euroa, mutta se oli tyhjentynyt palvelumaksujen myötä.

Koska erilaisia palvelumaksuvirtoja on usein useita, niin pankin on varsin helppo korottaa yksittäistä maksua – esimerkiksi lainanhoitomaksua – silloin tällöin. Jos kuukausimaksu nousee 0,40 euroa, niin siihen ei juurikaan kiinnitetä huomiota. Jos näitä erilaisia kulueriä on useita ja jokainen nousee vuorollaan, niin silloin summat alkavat jo tuntumaan.

Itse lopetin reilu vuosi sitten tilini Nordeassa juurikin siitä syystä, että kuukausittainen palvelumaksu nousi 7,50 euroon. Asiakkuus oli ”tili ja luottokortti” -tasoa, joten siinä mielessä asiakkuuden päättäminen oli helppoa. Nyt säästän 90 euroa vuodessa tämän ansiosta.

Negatiivisista koroista on puhuttu eri yhteyksissä jo useamman vuoden ajan ja nyt pankkien paine asettaa negatiivisia korkoja myös yksityishenkilöiden tileille on kasvanut. Kirjoitin negatiivista koroista kolmisen vuotta sitten.

Käytännössä pankkien palvelumaksut tarkoittavat asiakkaan kannalta jo negatiivisia korkoja. Esimerkiksi omalla kohdallani Nordean tilillä olisi pitänyt olla hirvittävästi rahaa, jotta se olisi tuottanut korkotuloa 90 euroa vuodessa. Jos negatiivisia korkoja tulee pankkitileille, niin ne tulevat todennäköisesti niin, että korkoa peritään esimerkiksi yli 50 000 tai 100 000 euron talletuksilta. Kaikilta muilta peritään korotettuja palvelumaksuja.

Sähkösopimus

Sähkön hintavertailu on helppoa ja se käy Energiaviraston palvelussa (http://www.sahkonhinta.fi/) hetkessä.

Itse kilpailutin sähkösopimukseni kolmisen vuotta sitten. Kerrostaloasunnon sähkönkulutus omalta osaltani on noin 2500 kWh vuodessa. Aiemmin sähköyhtiönäni oli Fortum, mutta vaihdoin sen Seinäjoen Energiaan. Jos nyt tekisi hintavertailun, niin Fortumin vuosimaksu olisi 2500 kWh kulutuksella.

12*4,02e + 2500 * 0,0630e = 205,74e

Fortumin hinta on laskenut vuoden aikana, sillä vuosi sitten laskin vuosimaksun olleen noin 260 euroa.

Seinäjoen Energian nykyisellä hintatasolla vuotuinen sähkön hinta on noin

12*2,00e + 2500 * 0,0510e = 151,10e

Seinäjoen Energian hintataso on taas hieman noussut, sillä vuosi sitten vuosimaksu oli noin 134 euroa. Seinäjoen Energian sivuilla (https://www.seinajoenenergia.fi/Sahkon_hinnat) kerrotaan, että he tekevät tällä hetkellä uusia sähkösopimuksia ainoastaan Etelä-Pohjanmaan alueelle.

KSS Energian ”IISI S”-paketti, missä sähkön hinta on kiinteä 9,99 eur/kk aina 3000 kWh:iin asti, tarkoittaisi noin 120 euron vuosimaksua. Tämä olisi siis noin 30 euroa edullisempi, kuin nykyinen sopimukseni. Haasteena tässä on se, ettei kulutus saisi ylittää tuota 3000 kWh:n rajaa (ja ehkä myös muita rajoja), joten tiukalle menee.

sahko-electricity

Joka tapauksessa selviä eroja vuosimaksujen välillä on. Tämä siis varsin vaatimattomalla kWh-lukemalla, joten jos asuu omakotitalossa tai muutoin sähköä kuluu paljon, niin kilpailutus kannattaa todennäköisesti vielä enemmän.

Puhelinliittymät

Puhelinliittymien kanssa ikävää on se, että pitkäaikainen asiakas jää erilaisten tarjousten ja kampanjoiden ulkopuolelle. Alennusta ei saa, vaikka kuinka tiedustelisi. Mutta, jos liittymää alkaa siirtämään uudelle palveluntarjoajalle, niin ei mene kuin pieni hetki, kun vanha palveluntarjoaja tarjoaa erilaisia hyvityksiä ja alennuksia.

Siksi puhelinoperaattoria kannattaa kilpailuttaa aina silloin tällöin ja katsoa saisiko toiselta operaattorilta halvemman tarjouksen. Koska kilpailu operaattorien välillä on kovaa, niin voi olla, ettei varsinaista vaihtoa tarvitsekaan tehdä, kun vanha operaattori tarjoaa kilpailukykyisen ja nykyistä hintatasoa selvästi alhaisemman paketin.

kaapeli-kolikoita

Samalla kannattaa pohtia omaa tarvetta nopealle mobiilinetille.

Itselleni riittää 10 megan nopeus, sillä suurimman osan ajasta pystyn käyttämään wlan-verkkoja. Liittymän hinta on 25 euroa kuukaudessa eli 300 euroa vuodessa. Sitten voikin jo miettiä, että onko satunnaista tarvetta varten järkevää maksaa 300 euroa, vai riittäisikö esimerkiksi 1 megan nopeus (Elisalla 12,90 eur/kk). Ehkä me ollaan jo niin koukussa nettiin, että yhteyden katkeaminen tai hidastuminen – edes hetkeksi – nostaa kiukkua.

Vakuutukset

Vakuutusmaksuista syntyy huomamaatta isot kustannukset. Oma vakuutussalkku kannattaa katsoa läpi ja ihan ensimmäisenä irtisanoa sellaiset vakuutukset joita ei aidosti tarvitse.

light-bulb-current-light-glow-40889

Vakuutukset kannattaa kilpailuttaa, mutta pelkän hinnan perusteella valintaa ei pidä tehdä. Vakuutusten kattavuus ja sopivuus tulee tarkistaa omaan tilanteeseen sopivaksi – ei pidä yli- tai alivakuuttaa.

Itselläni on laaja kotivakuutus, jossa on iso omavastuu, mikä pienentää vakuutuksen vuosimaksua. Ajatus on, että vakuutus korvaa ison vahingon, mutta parin sadan euron vahingon maksan sitten itse. Toiveena on tietenkin se, että säästyneillä vuosimaksuilla pystyn kuittaamaan muutaman sadan euron vahingon, mikäli sellainen sitten joskus osuu kohdalle.

Ja paljon muuta…

Nämä kirjoituksen esimerkit antavat myös syyn sille, miksi tätä kutsutaan ”Talouden hoitopäiväksi”. Näiden kanssa painiessa päivä kuluu nopeasti. Rahaa säästyisi vuositasolla isoja summia, ja silti sähköä tulisi pistokkeesta ja visa vinkuisi entiseen malliin.

Pidä siis talouden hoitopäivä nyt, ennen kuin loppuvuoden kiireet alkavat painaa toden teolla päälle.

Tarkista:

  • pankkien perimät palvelumaksut ja lopeta tarpeettomat palvelut
  • sähkön vuosikulutuksesi ja tee vertailu Energiaviraston sivustolla
  • puhelinliittymäsi ja vaihda tarvittaessa edullisempaan
  • vakuutustilanteesi sopivuus nykyiseen elämäntilanteeseesi
  • rahastojesi kulurakenne
  • Netflix, HBO, Spotify ja muut striimauspalvelut ja pohdi, mitä nämä maksavat ja mitä näistä aidosti tarvitset.
  • ammattiliiton jäsenmaksun suuruus ja sen tarpeellisuus. YTK on monesti selvästi edullisempi ja myös sieltä voi saada lakiapua

Todetaan vielä, että en saa mainos- tms. tuloja kirjoituksessa mainituilta yrityksiltä.