Marimekko Oyj

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty suomalainen Marimekko, jonka tuotevalikoimaan kuuluu mm. vaatteita, laukkuja sekä erilaisia kodin tavaroita. Yhtiön tuotteet ovat tunnettuja omaleimaisista kuvioista ja väreistä. Marimekon tuotteita myydään noin 40 maassa ja yhtiön lippulaivamyymälät ovat Helsingissä, Tukholmassa, Tokiossa, New Yorkissa sekä Sydneyssä.

Marimekon Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
Marimekko sijoituskohteena

Marimekon historia ulottuu vuoteen 1949 Viljo Ratian omistamaan Pintex kangaspainoon. Armi Ratia teki uudenlaisia värikkäitä kankaita ja osoittaakseen kankaiden käyttötarkoituksen hän piti muotinäytöksen vuonna 1951. Näytös oli menestys ja muutama päivä myöhemmin Marimekko Oy perustettiin. Ensimmäinen myymälä avattiin seuraavana vuonna.

Vuonna 1985 Marimekko siirtyi Amerin omistukseen, mutta omistus jäi lyhytaikaiseksi ja vuonna 1991 Kirsti Paakkanen osti Marimekon. Laajentuminen Aasiaan sai vauhtia, kun Marimekko laajentui Japaniin (2006) ja Kiinaan (2012).

Toimintaympäristö

Marimekko kertoo, että vähittäiskaupan digitalisoituminen lisää kilpailun lisäksi toimintaympäristön muutosnopeutta. Yhtiön designin ja tuotevalikoiman tulee vastata tähän nopeasti muuttuvaan maailmaan. Lisäksi varsin pienenä toimijana, tämä tuo haasteita myös yhtiön tuotannon sekä logistiikan järjestämiseen.

Yhtiön tunnetut kangaskuviot, designit ja muut aineettomat oikeudet ovat alttiita kopioinnille, joten yhtiön on tarkasti suojeltava omistamiaan tuoteoikeuksia. Yhtiö kertoi mm. Q2/2019 raportissa, että sen tietoon oli tullut harmaavientitapauksia, joiden osalta on ryhdytty toimenpiteisiin.

Kansainvälisenä toimijana Marimekko altistuu myös valuuttakurssiriskeille (mm. USD, SEK). Yhtiö kertoo kuitenkin, että noin 20 prosenttia liikevaihdosta ja noin 15 prosenttia ostoista tapahtuu muissa valuutoissa kuin euroissa.

Taloudellinen tilanne

Marimekon liikevaihto on kasvanut 10 vuodessa noin 75 miljoonasta eurosta nykyiselle noin 110 – 120 miljoonan euron tasolle. Keskimääräinen vuotuinen kasvu on ollut noin 4,5 prosenttia, mitä voi pitää ihan kelpo suorituksena.

Tuloskehitys on sen sijaan ollut takkuisempaa, sillä nettotulos on pysynyt sitkeästi noin 0 – 5 miljoonassa eurossa. Tilikauden 2018 noin 13,7 miljoonan euron tulosta tuki kertaluontoinen noin +6 miljoonan euron myyntivoitto, joten tämä oikaisten tulos olisi ollut noin 7,7 miljoonaa euroa (ilman verovaikutusta). Parin viime vuoden aikana tuloskunto on ollut paremmassa vedossa, joten alkaisikohan kasvava liikevaihto näkyä vihdoin myös tuloksessa?

Marimekon taloudellisia tavoitteita on

  • liikevaihto: > +10 prosentin vuotuinen kasvu
  • liiketulosmarginaali > 15 prosenttia
  • nettovelka/käyttökate < 2,0

Marimekon tavoitteena on jakaa vuosittaista osinkoa, joka on vähintään 50 prosenttia tuloksesta.

Marimekko on käytännössä velaton ja Q2/2019 raportin taseen 40 miljoonan euron velkaisuutta selittää IFRS 16:n vuokrasopimusvastuut. Varsinaisia korollisia velkoja yhtiöllä ei ole. Tästä samasta syystä omavaraisuusaste laski noin 60 – 70 prosentista noin 40 prosentin tasolle.

Parantuneen tuloskunnon myötä myös pääomien tuottolukemat (ROE ja ROI) ovat nousseet aiemmasta noin 10 prosentista nykyiseen yli 20 prosenttiin.

Parantunut tuloskunto on näkynyt myös osingon nousuna kevään 2016 0,35 eurosta kevään 2019 0,60 euroon. Yhtiö jakoi viime keväänä myös ylimääräisen 1,25 euron osingon. Vuonna 2020 maksettavan osingon arvioin nousevan 0,68 euroon, mikä antaisi nykyisellä osakkeen hinnalla (27,90 EUR) noin 2,4 prosentin osinkotuoton.

Ennustamallani tuloksella laskettu PE-luku on 25,0x eli tämän perusteella osakkeen voi luonnehtia olevan korkeasti hinnoiteltu. Yhtiön tuloskuntoon on ladattu odotuksia, mikä luonnollisesti selittää korkeaa arvostuskerrointa.

Näkymät 2019

Marimekko arvioi tilikauden 2019 liikevaihdon nousevan vuodesta 2018. Yhtiö nosti liiketulosarviotaan kesällä ja nyt yhtiö odottaa myös vertailukelpoisen liiketuloksen nousevan vuodesta 2018 ja olevan ”enintään noin 15 miljoonaa euroa”.

Kaaviot

Oheisessa kaaviokokoelmassa on esitetty Marimekon viimeisten vuosien toteutuneet luvut sekä tekemäni ennusteet tuleville vuosille. Ennusteita ei pidä lukea liian tarkkaan, vaan päähuomio tulee kohdistaa siihen että ennusteet ovat suhteessa liikevaihtoon, taseeseen ja rahavirtoihin tasapainoisia ja ”järkeviä”.

Rahavirtojen reipas kasvu johtuu vuonna 2019 käyttöönotetusta IFRS 16-standardista, joka siirsi aiemmin rahavirtoihin kuuluvia kuluja (noin 10 M EUR) rahoituksen rahavirtaan. Jos haluaa vertailla rahavirtojen määrää, niin silloin vuosille 2019 – 2023 ennustetuista rahavirroista tulee vähentää noin 10 miljoonaa euroa. Vapaa rahavirta olisi tällöin 15 – 25 miljoonan euron sijaan 5 – 10 miljoonaa euroa.

marimekko-kaaviot-q22019

Osakkeen arvoksi sain 24,00 euroa (tuottovaatimus 7,5 %) eli myös tämän perusteella 27,90 euron hintainen osake olisi nyt ylihinnoiteltu.

MARIMEKKO11.10.2019 | 27,90 EUR
19
★★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

Marimekon Talousmentor-arvoluku on 19/30. Kohtalaisia pisteitä laskee erityisesti osakkeen korkea hinta PE-luvuilla mitattuna sekä vuosikymmenen puolivälin vaimea osinkokehitys.

Marimekon Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
Marimekko sijoituskohteena

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus

Yksi ajatus artikkelista “Marimekko Oyj”

Kommentit on suljettu.