Buffett:n sijoittajakirje 1995

Warren Buffett:n sijoittajakirjeet sisältävät ajatonta sijoitusviisautta, joten niitä voi suositella kaikille sijoittajille. Tässä kirjoituksessa tutustutaan vuoden 1995 kirjeen sisältöön ja aiheena on

 • 800-kertainen tuotto 20 vuodessa,
 • tietosanakirjayritys Word Book, jonka liiketoiminnan hävitti CD-ROMit ja viimeistään internet ja Wikipedia
 • Buffettin sutkautuksia mm. ”Luotamme sinuun 100 prosenttisesti – tuli sitten voitto taikka tasapeli”

Sijoittajakirjeet on vapaasti saatavilla Berkshire Hathaway:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Kirjeet sisältävät normaalia vuosikertomustekstiä siitä, miten Berkshire Hathaway:llä meni kyseisenä vuonna. Mutta, kuten todettua, niin joukossa on myös ajatonta sijoitusviisautta.

Aiemmin sarjassa

Tämä on kuukausittaisen Buffett:n sijoittajakirjesarjan 19. osa. Aiemmat sarjan osat on luettavissa oheisista linkeistä:

1970-luku 1977 1978 1979
1980-luku 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989
1990-luku 1990 1991 1992 1993 1994

Vuosi 1995 yleisesti

Tässä pieni raapaisu siitä, mitä vuonna 1995 tapahtui.

 • Suomi liittyi EU:n.
 • Naisten vapaaehtoinen varusmiespalvelus hyväksyttiin ja ensimmäiset naiset aloittivat palveluksensa syksyllä 1995.
 • Tupakkalaki kiristyi ja ostoikäraja nousi 18 vuoteen aiemmasta 16 vuodesta. Samalla nuuskan myynti kiellettiin.
 • Suomen Yhdyspankki ja Kansallis-Osake-Pankki yhdistyivät ja nimeksi tuli Merita Pankki. Merita yhdistyi myöhemmin ruotsalaisen Nordbankenin kanssa muodostaen MeritaNordbankenin, josta muutaman muun fuusion jälkeen tuli Nordea.
 • Kymmene Oy ja Yhtyneet Paperitehtaat Oy yhdistyivät ja muodostivat UPM-Kymmene Oy:n.
 • UK:n vanhin sijoituspankki Barings PLC meni nurin meklarin hävittyä 1,4 miljardia dollaria Tokion pörssissä.
 • Poliisi löysi suunnitelmat al-Qaidan 11 lentokoneen kaappaamisesta.
 • Lamavuoden 1995 lopussa työttömiä oli lähes 500 000 eli noin 19,6 prosenttia työvoimasta.
 • Sony julkisti ensimmäisen PlayStation-pelikoneensa.
 • Microsoft julkisti Windows 95 -käyttöjärjestelmän sekä Internet Explorer 1.0:n.
 • Mika Häkkinen ajoi rajusti ulos Australian GP:n aika-ajoissa ja vajosi koomaan.
 • Suomi voitti ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden kaatamalla finaalissa Ruotsin 4-1.

Wikipediassa on kattavampi listaus vuoden 1995 tapahtumiin

Suomessa inflaatio oli noin 0,0 prosenttia (1994: 1,6 %) ja USA:ssa 2,5 prosenttia (1994: 2,7 %).

inflaatio-1976-1995

Vuonna 1995 SP500 indeksi (osingot mukaan lukien) nousi +37,6 prosenttia. Berkshiren osakekohtainen oman pääoman (book value) arvo nousi +43,1 prosenttia ja osakekohtainen markkina-arvo +57,4 prosenttia. (Nämä luvut on poimittu vuoden 2018 kirjeen taulukosta).

Alkuvuosien sijoittajakirjeet ovat tekstimuotoisia, joten niihin ei voi tehdä sivunumeroviittauksia. Kirjeessä sanottuun viittaan ”Buffett toteaa/sanoo/kertoo/muistuttaa” ja vastaavilla ilmaisuilla. Muu teksti on omaa pohdintaa aiheesta.

20 vuoden arvonnousu lähes 800-kertainen

Yllä olevassa inflaatiokaaviossa on esitetty inflaation kehitys 1976-1995 eli 20 vuoden ajalta. Alla olevassa kaaviossa on esitetty se, miten 1 000 dollarin sijoitus vuoden 1975 lopussa olisi kehittynyt, jos sillä olisi ostettu Berkshiren osakkeita taikka SP500-indeksiä.

Kaavio on logaritminen eli nousu portaalta toiselle on 10-kertainen.

tuotto-1976-1995

SP500 indeksissä 1000 dollaria olisi ollut vuoden 1995 lopussa noin 15 000 dollaria eli korkoa-korolle kasvua olisi ollut noin 14,5 prosenttia vuodessa. Sen sijaan Berkshiren osakkeessa arvo olisi noussut peräti noin 782 500 dollariin ja vuotuinen korkoa-korolle kasvu olisi ollut noin huikeat 39,5 prosenttia.

Toki komeita tuottoja helpotti se, että korkotaso oli laskenut 10 – 15 prosentin tasolta silloiseen 2,5 prosenttiin. Pelkästään arvonmäärityksen tuottovaatimus olisi laskenut arviolta 15 – 20 prosentista noin 7,5 prosenttiin.

Lisäksi samaan aikaan kylmä sota päättyi, Neuvostoliitto hajosi ja markkinat avautuivat ja tietotekniikan nopea kehitys nosti tuottavuutta ihan uudelle tasolle.

Sutkautuksia

Vuoden 1995 sijoittajakirje sisältää paljon Buffett:n sutkautuksia, joita käyn läpi lyhyesti.

Yrityskauppojen ajoitus

Buffett kertoo tarinan miehestä, jonka hevonen sairastelee. Mies kutsuu paikalle eläinlääkärin ja selittää, että aika ajoin hevonen liikkuu hyvin, mutta toisinaan se ontuu pahasti. Eläinlääkäri toteaa, että ”ei hätää. Kun hevonen seuraavan kerran kävelee hyvin, niin myy se”.

Tämä kuvaa hyvin yrityskauppojen tilannetta, sillä myyntihetkellä myytävä yritys toimii ja tuottaa rahaa tarinan hevosen tapaan kuin unelma. Yritystä tai jotain sen yksikköä on saatettu ”valmistella myyntikuntoon”. Myyjä tietää yrityksen todellisen tilanteen aina ostajaa paremmin ja siksi hän pyrkii valitsemaan oikean myyntiajankohdan. Tosin ostaja tietää tämän, ja siksi ei ole halukas maksamaan ostostaan täyttä hintaa.

Yrityksen johto on avainasemassa

Berkshire on ostanut useita yhtiöitä niin, että vanha omistaja on jäänyt yhtiöön johtajaksi. Näin vanha omistaja on saanut vapautettua yritykseen liittyvää varallisuutta muuhun käyttöön, saanut yritykselle luotettavan kodin sekä sen lisäksi omistaja on voinut jatkaa rakastamaansa työtä. Tietyllä tapaa todellinen ”win-win” -tilanne.

Tämä sopii myös Buffettille, sillä hän on todennut, ettei heillä ole ”varastossa” hyviä johtajia. Siksi erinomainen ja asiansa omaava johto on kultaakin arvokkaampi. Buffett toteaakin, että ”yrityksen ostaminen ilman hyvää johtoa, on kuin ostaisi Eiffel-tornin ilman hissiä”.

yleiso-jalkapallo-kentta

Lisäksi Buffett antaa johdon toimia rauhassa ilman, että he ovat hengittämässä niskaan. Molemminpuolinen luottamus on Buffettille tärkeää eikä Berkshiressä harrasteta jalkapallojoukkueen valmentajan ”nauttimaa” omistajien luottamusta:

”Luotamme sinuun 100 prosenttisesti – tuli sitten voitto taikka tasapeli”.

Lisäksi huonojen uutisten kertominen nopeasti on erityisen tärkeää. Mitä nopeammin huonoihin uutisiin reagoi, niin yleensä sitä pienemmiksi lopulliset vahingot jäävät. Turhan usein huonoja uutisia ei uskalleta kertoa, vaan tilannetta koitetaan korjata toivoen, että kukaan ei huomaa tai ”kyllä se tästä korjaantuu”. Muutama kuukausi myöhemmin tilanne on entistä huonompi ja näitä uutisia on 10-kertaa vaikeampi kertoa, kuin sitä alkuperäistä tilannetta.

Siksi Buffettilla ja hänen aisaparilla Charlie Mungerilla on sanonta

Just tell me the bad news; the good news will take care of itself

Kuinka monta kertaakaan yrityksen tulosvaroitus taikka isot yt-kierrokset koitetaan piilottaa perjantai-iltaan tai muuten vain otsikoida tiedote harhaanjohtavalla tavalla. Toivotaan, ettei ”kukaan huomaisi”, mutta onko koskaan käynyt niin, ettei kukaan olisi huomannut? Jos yritysjohdon viestintä omistajille päin on piilottelevaa tai muuten vain ylimielistä, niin silloin osakkeenomistajan kannattaa tarkastella tarkemmin omistustaan.

Tuottojen tasaisuus

Buffett sietää sijoituksissaan suurempaa volatiliteettia kuin useat muut. Näin siksi, että hänen sijoitushorisonttinsa on ”ikuisuus”, jolloin vuotuisten tuottojen suuri heilunta ei ole niin merkittävää. Siksi hän suosii heiluvaa 15 prosentin keskimääräistä vuotuista tuottoa 12 prosentin tasaisen tuoton sijaan. Buffett on usein todennutkin, ettei osakkeen volatiliteetti ole oikea riskin mittari.

Jos osakkeen hinta on nyt 50 dollaria ja se laskee huomenna pelkästään markkinoista johtuvista syistä 20 prosenttia, niin ei taustalla olevan yhtiön tuottojen riskitaso ole muuttunut mihinkään. Siksi on Buffettin mielestä hullua, että nyt 40 dollarin osake olisi eilistä 50 dollarin osaketta riskisempi.

Word Book

Buffett hankki joitakin vuosia aikaisemmin Word Book:n, joka teki mm. tietosanakirjoja. Siis sellaisia parinkymmenen osan sarjoja.

yliopisto-kirjasto

Tämä liiketoiminta kohtasi kuitenkin vaikeuksia, sillä tietokoneiden ja CD-ROM:ien yleistyttyä painetut tietosanakirjat eivät oikein tahtoneet mennä kaupaksi. Tämä lisäsi kilpailua painaen tietosanakirjojen hintoja sekä niistä saatavia tuottoja. Eikä tilanne jatkossa yhtään helpottunut internetin yleistyttyä ja ilmaisen Wikipedian tullessa markkinoille vuonna 2001.

Sijoittajakirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi):
http://www.berkshirehathaway.com/letters/1995.html

 

2 vastausta artikkeliin “Buffett:n sijoittajakirje 1995”

Kommentit on suljettu.