Buffett:n sijoittajakirje 1996

Warren Buffett:n sijoittajakirjeet sisältävät ajatonta sijoitusviisautta, joten niitä voi suositella kaikille sijoittajille. Tässä kirjoituksessa tutustutaan vuoden 1996 kirjeen sisältöön ja aiheena on

 • Tekeekö rahasto rahaa sinun kanssasi vaiko sinulla?
 • Sijoittamisen ja osakevalinnan peruskriteerit

Sijoittajakirjeet on vapaasti saatavilla Berkshire Hathaway:n kotisivuilta (http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html). Kirjeet sisältävät normaalia vuosikertomustekstiä siitä, miten Berkshire Hathaway:llä meni kyseisenä vuonna. Mutta, kuten todettua, niin joukossa on myös ajatonta sijoitusviisautta.

Aiemmin sarjassa

Tämä on kuukausittaisen Buffett:n sijoittajakirjesarjan 20. osa. Aiemmat sarjan osat on luettavissa oheisista linkeistä:

1970-luku 1977 1978 1979
1980-luku 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989
1990-luku 1990 1991 1992 1993 1994 1995

Vuosi 1996 yleisesti

Tässä pieni raapaisu siitä, mitä vuonna 1996 tapahtui.

 • Suomen markka kiinnitettiin ERM:iin eli Euroopan valuuttajärjestelmään
 • Boris Jeltsin valittiin Venäjän presidentiksi
 • Dolly-lammas sai huomioita, sillä se oli ensimmäinen kloonattu nisäkäs
 • Ensimmäisen tietokoneen (ENIAC) luonnista tuli kuluneeksi 50 vuotta
 • Virtuaalinen lemmikki Tamagotchi valloitti maailmaa
 • Kesäolympialaiset pidettiin USA:ssa Atlantassa
 • EM-jalkapallon mestaruuden voitti Saksa, joka kaatoi finaalissa Tsekin jatkoajalla 2-1
 • Jääkiekon MM-kisat voitti Tsekki ja Suomi jäi viidenneksi.

Wikipediassa on kattavampi listaus vuoden 1996 tapahtumiin

Suomessa inflaatio oli noin 1,0 prosenttia (1995: 0,0 %) ja USA:ssa 3,3 prosenttia (1995: 2,5 %).

inflaatio-1977-1996

Vuonna 1996 SP500 indeksi (osingot mukaan lukien) nousi +23,0 prosenttia. Berkshiren osakekohtainen oman pääoman (book value) arvo nousi +31,8 prosenttia ja osakekohtainen markkina-arvo +6,2 prosenttia. (Nämä luvut on poimittu vuoden 2018 kirjeen taulukosta).

Alkuvuosien sijoittajakirjeet ovat tekstimuotoisia, joten niihin ei voi tehdä sivunumeroviittauksia. Kirjeessä sanottuun viittaan ”Buffett toteaa/sanoo/kertoo/muistuttaa” ja vastaavilla ilmaisuilla. Muu teksti on omaa pohdintaa aiheesta.

Rahastojen palkkiot

Buffett nostaa lyhyesti esiin rahastojen ja muiden varainhoitajien palkkiot sekä niiden tason. Palkkioiden taso oli tuolloin yli 1 prosenttia pääomasta sekä sen lisäksi mahdollinen tuottoon sidottu lisäpalkkio. Valitettavasti monilla Suomessakin myytävistä rahastoista palkkiotaso on edelleen varsin korkea.

Buffett toteaa, että Berkshire ei tietenkään voi luvata tuottoja, mutta kulutason yhtiö pyrkii pitämään alhaisena. Lisäksi Buffett alleviivaa sitä, että he ovat tekemässä tuottoja yhdessä sijoittajien kanssa – ei sijoittajilta.

We are here to make money with you, not off you

— Buffett

Tämä ajattelumalli on hyvä pitää mielessä oikeastaan aina, kun sijoituksia tekee. Oli sitten kyse rahastoista tai muista kohteista, niin itseltä pitäisi aina kysyä, että

 • miksi tätä sijoituskohdetta tarjotaan juuri minulle,
 • keille sijoituskohdetta on tarjottu ennen minua (ja miksi he eivät ole tarttuneet siihen) ja
 • miten tarjoaja tienaa tällä?

Ja tietenkin tätä olisi hyvä kysyä myös sijoituskohteen markkinoijalta.

Sijoittamisen kriteerit

Buffett toistaa tämänvuotisessa kirjeessä jälleen sijoittamisen perusteista. Periaatteessa sijoittaminen ei ole monimutkaista, mutta samaan hengenvetoon Buffett toteaa, ettei se helppoakaan ole. Sijoittajan tulisi seurata valittua joukkoa yrityksiä, joiden toimintaa hän pystyy suhteellisen luotettavasti arvioimaan. Tärkeää on valita seurantaan sellaisia yrityksiä, jotka ovat oman pätevyys- tai osaamisalueen sisällä (”circle of competence”).

Buffett on esimerkiksi itse todennut, ettei hän ymmärrä IT-yhtiöistä ja niiden liiketoiminnasta riittävästi, jotta voisi sijoittaa niihin. Siksi hän on jättänyt nämä yhtiöt suosiolla väliin. Oleellista onkin tunnistaa oman ”alueen” rajat ja keskittyä vain alueen sisäpuolella oleviin yhtiöihin.

Tämän jälkeen sijoitus tulisi tehdä sellaiseen yhtiöön, jonka

 • osakkeen hinta on järkevällä tasolla,
 • liiketoimintaa on helppo ymmärtää ja seurata,
 • tuloksentekokyky on erinomaisella tasolla ja
 • jota johtaa kyvykäs ja rehellinen johto

Sitten pitää vain seurata, että em. tekijät pysyvät ennallaan (tai jopa kohentuvat).

Yhtiön ja toimialan tuntemus sekä liiketoiminnan helppo ymmärrettävyys antaa mahdollisuuden arvioida yhtiön tuloksentekokykyä ja sen pitävyyttä pitkälle tulevaisuuteen. Tämä puolestaan antaa mahdollisuuden tehdä suhteellisen luotettavan arvonmäärityksen, jolla osakkeen hinnan järkevyyttä voi arvioida.

Lisäksi sijoitusta tehdessä voi kysyä, että onko yhtiön tuloskunto merkittävästi nykytasoa parempi 5, 10 ja 20 vuoden kuluttua?

Tämän viimeisen kriteerin perusteella onkin helppo nähdä se, miksi 1990-luvun puolivälissä Buffett ei halunnut sijoittaa IT-yhtiöihin (esimerkiksi Microsoft). Näiden liiketoimintaa oli vaikea ymmärtää ja tuloksentekokyky oli vähän niin ja näin. Lisäksi ei ollut mitään takeita, että yhtiö saisi tuloksensa nousu-uralle tulevien vuosien kuluessa. Saati, että se olisi enää edes olemassa 5, 10 tai 20 vuoden kuluttua.

cola-fanta-sprite

Kriteerit täyttävänä esimerkkinä Buffett nostaa esiin Coca Colan, jonka virvoitus­juoma­liike­toiminnan kestävyyteen pystyi vuonna 1996 varsin luottavaisin mielin luottamaan.

Omassa salkussani oleva Nokia ei taida ihan pudota näihin Buffett:n kriteereihin. Tulosraporttien valossa Nokian liiketoiminnan ymmärrys on haastavaa – ainakin itselleni. Varsinkin, kun raportissa on sekä virallisen IFRS-standardin mukaisia sekä yhtiön itsensä laskemia ei-IFRS lukuja (”näin hyvin meillä olisi mennyt, ellei olisi mennyt niin huonosti, kuin nyt meni”).

Tuloksentekokyvyn erinomaisuus ei ole toteutunut useampaan vuoteen ja Q3/2019-raportin valossa on vaikea nähdä sitä, missä yhtiö on 5, 10 tai 20 vuoden kuluttua. Nyt tuntuu, että ainoa keino saada oma sijoitus voitolliseksi olisi se, että joku ostaisi Nokian isolla preemiolla. Varsinainen liiketoiminta ja sen sujuvuus ei tällä hetkellä anna enteitä kurssitason nopeaan palautumiseen – ainakin omasta mielestäni.

Sijoittajakirjeen voi lukea kokonaisuudessaan täältä (englanniksi):
http://www.berkshirehathaway.com/letters/1996.html

Yksi ajatus artikkelista “Buffett:n sijoittajakirje 1996”

Kommentit on suljettu.