Viikkokatsaus 10/2020

Viikkokatsauksessa mm.

 • Koronavirus toi mukanaan karhumarkkinan
 • Finnair antoi tulosvaroituksen koronaviruksen johdosta
 • Harley-Davidsonin toimitusjohtaja vaihtoon

Talousmentorin-yritysanalyysien Q1/2020 ja vuoden 2020 tulosennusteet sekä kaikki arvonmääritykset voidaan tässä vaiheessa heittää ikkunasta ulos kohti sitä vesilintua. Ihan kaikki.

HUOM! Kirjoitus on varsin pessimistinen eikä tässä esitettyjä mielipiteitä pidä ottaa ennusteina tai ”tosina”. Koronaviruksen tilanne vaatii oikeastaan skenaarioanalyysiä ja ”mitä jos” -ajattelua. Sen jälkeen sijoittajan on hyvä katsoa omaa riskinsietokykyään ja sovittaa omat toimenpiteensä näihin skenaarioihin ja todennäköisyyksiin. Ja mielipidettä pitää ja saa vaihtaa, mikäli jotain uutta tulee esiin. Toivotaan-toivotaan ei ole strategia eikä tapa varautua tulevaan.

Joillekin sopii rohkea tyyli ja toisille taasen puolustustaistelu, joten siksi tilannetta tulee katsoa vain omasta näkökulmasta ja omista tavoitteistaan.

Viikko 9 lyhyesti

Harley-Davidson ilmoitti vaihtavansa toimitusjohtajaa, kun Matthew Levatich luopuu (tai ”luopuu”) tehtävästään sekä hallituspaikastaan. Tätä jo hieman ounastelin ennen tuloskierroksen alkua toteamalla ”Vieläkö yhtiön omistajilla riittää luottoa yhtiön toimitusjohtajaa kohtaan?” Väliaikaisena toimitusjohtajana toimii Jochen Zeitz. Linkki tiedotteeseen

Loomis ilmoitti ostavansa suomalaisen Automatian, joka hallinnoi Suomen pankkiautomaattiverkostoa (Otto-automaatit). Hankintahinta on noin 42 miljoonaa euroa ja yhtiön vuotuinen liikevaihto on noin 42 miljoonaa euroa. Linkki tiedotteeseen.

Finnair antoi tulosvaroituksen koronaviruksen aiheuttaman kysynnän laskun johdosta. Finnair arvioi, että Q1:n vertailukelpoinen liiketulos jää vertailukautta heikommaksi. Lisäksi yhtiö arvioi, että koronavirus vaikuttaa myös Q2:n liikevaihtoon negatiivisesti ja liiketulos olisi ”olennaisesti heikompi kuin Q2/2019”. Yhtiö pohtii myös kululeikkauksia, mikä tarkoittanee lomautuksia ja irtisanomisia. Linkki tiedotteeseen

Koronaviruksen aiheuttama laskumarkkina

Kirjoituksen ajatuksia on koottu mm. näiltä kahdelta Youtube-videolta, mitkä on tehty 8/2018 ja 5/2019 eli ennen nykyistä tilannetta. Suosittelen katsomaan molemmat!

10 Rules for Investing in a Bear Market (8/2018)

ja

Bear Markets Tips and Observations (9/2019)

Viikko sitten kirjoitin (Viikkokatsaus 9/2020):

Missä vaiheessa sijoittajien pelkotilat alkavat nousemaan ja voittoja aletaan kotiuttamaan? Kun yksi iso toimija lähtee myyntilaidalla, niin seuraavatko muut perässä ”varmuuden vuoksi” kuuluisilla sanoilla ”noiden pitää tietää jotain sellaista, mitä minä en tiedä”.

Tunnelma muuttui viime maanantaina kuin veitsellä leikaten ja sen jälkeen pörssissä on koettu reipasta pulkkamäkeä. Lehdistä on saatu lukea, että viikolla nähty lasku oli sellainen, jollaisia on historian aikana koettu 5 kertaa – viimeksi finanssikriisin aikana vuonna 2008. S&P500 indeksi laski viikossa noin 11,5 prosenttia.

Elämisen puskurirahasto

Vielä ei ole tiedossa sitä, millaisia taloudellisia vaikutuksia koronaviruksella on, mutta tilanne näyttää etenevän hurjaa vauhtia. Oletettavaa on, että tilanne pahenee lomautuksiin ja irtisanomisiin kevään aikana. Se kuinka laajalti näin käy, jää vielä nähtäväksi.

Kirjoitin elämisen puskurirahastosta kirjoituksessa: Talouden puskurit kuntoon

Kokoaisin parin kuukauden elinkuluja vastaavan summan puskurirahastoon nopealla tahdilla, jonka jälkeen täydentäisin sitä oman tavoitteeni mukaiseksi esimerkiksi 3 – 4 kk:n kokoiseksi.

Puskurirahasto ei ole sijoitus – vaan pikemminkin vakuutus. Näitä rahoja ei pidä laittaa osakkeisiin tai muihin riskipitoisiin sijoituksiin. Työttömyys ja talouden ja myös osakkeiden alamäki osuvat usein samaan ajankohtaan.

Kun käytössä on riittävä puskurirahasto, niin osakesalkun arvon laskua on helpompi sietää. Tosin, eihän tuollainen 10 prosentin lasku ikinä mitään kivaa katseltavaa ole.

Karhumarkkina – kauanko laskua kestää?

Nyt siis tultiin alas reilu 10 prosenttia yhden viikon aikana ja S&P500 indeksi palautui lokakuun 2019 alun kohdille. Oliko tämä tässä, vai vieläkö pörssi laskee?

Itse näkisin tilanteen niin, että pörssi hermoilee niin kauan kuin virus jatkaa leviämistään ja epätietoisuus sen taloudellisista vaikutuksista on pimennon peitossa. Ja koska virus on vasta aloittanut leviämisen Euroopassa ja USA:ssa, niin tilanne pahenee sen myötä päivä päivältä.

Paheneminen on suurelta osin psykologista, kun ihmiset alkavat arastelemaan paikkoja, joissa on paljon ihmisiä (kahvilat, elokuvateatterit, urheilutapahtumat yms). Lisäksi viranomaiset saattavat peruuttaa urheilutapahtumia ja vastaavia, kuten on Italiassa ja Ranskassa käynyt. Tässä tämä tilanteen eskaloitumisen nopeus näkyy. Vielä muutama viikko sitten tällaisia ajatuksia ei ollut varmaan kenelläkään – tai jos oli, niin ehkä niissäkin ajatus oli, että tilanne realisoituisi sitten kesällä taikka syksyllä.

USA:ssa on todettu tähän mennessä 1 koronaan kuollut ihminen ja tartuntojakin on raportoitu suhteellisen vähän. Tosin näyttää siltä, että USA:lla on ollut vaikeuksia toteuttaa testejä, mikäli on uskomista New York Times:n artikkelia

Public health experts and hospital officials around the country have expressed frustration in the last few weeks at the inability to test for possible coronavirus cases.

The testing limitations may have also prevented health officials from detecting cases earlier on in California, Oregon and Washington state, where people were found to have coronavirus infections despite having no history of travel to China or exposure to anyone with a confirmed infection. Those patients did not meet C.D.C.’s earlier criteria for testing.

“If we had the ability to test earlier, I’m sure we would have identified patients earlier,” said Dr. Jeff Duchin, the health officer for public health in Seattle and King County, where the first death was reported on Saturday.

FDA Expands Coronavirus Testing in the US

Eli voidaan helposti arvioida, että epävarmuus jatkuu vielä viikkoja ellei jopa kuukausia. Q1:stä on nyt kulunut 2 kuukautta ja tilanteen vakavuus alkaa paljastumaan yrityksille lähipäivien tai viikkojen aikana. Erilaisia kansantalouden tunnuslukuja aletaan saamaan helmikuulta piakkoin, mutta näissä ehkä maaliskuun luvut ovat todellisempia. Tällöinkin selvyyttä saataisiin vasta huhtikuun puolella.

Oheiseen viikkokaavioon olen merkinnyt S&P500-indeksin vuoden 2018 pahimpien laskujen kestot ja syvyyden.

sp500-092017-022020
Kuva: S&P500, viikkokuvaaja 09/2017-02/2020. https://www.TradingView.com

Näissä tapauksissa laskua on kestänyt 2 – 3 kuukautta, missä markkinat hermoilivat kauppasodan suhteen.

Mikäli sijoittaja uskoo tai pelkää tilanteen olevan finanssikriisin taikka IT-kuplan tapainen shokki, niin silloin laskumarkkinoiden kesto on ollut noin parisen vuotta ja laskua on tullut noin 50 prosenttia. Oheisessa kuukausikaaviossa on esitettynä näiden tapahtumien kulku.

sp500-1999-2010
Kuva: S&P500, kuukausikaavio 1999-2010. https://www.TradingView.com

Näiden historiallisten esimerkkien ja tilanteen eskaloitumisen ja epävarmuuden lisääntymisen johdosta arvioin, että laskumarkkina saa vielä jatkoa.

Karhumarkkinassa lasku on brutaalia

Yllä olevassa kuvasta nähdään syksyn 2008 kova pudotus, missä osakkeita heitettiin laitaan hintaan katsomatta. Kun luuli, että tässä oli pohjat, niin eipäs ollut, vaan hetken päästä oltiin taas pulkkamäessä.

Miksi näin?

On sijoittajia, joiden on suorastaan pakko myydä, kun tiukka paikka tulee. Sijoituksia on voitu tehdä isolla velkavivulla, jolloin sijoittajan olemassaolo on vaakalaudalla. On parempi ottaa iso turska nyt ja pelastaa se, mikä on pelastettavissa ja koittaa paikata tilannetta sitten myöhemmin. Jos jää odottamaan, niin jäljelle voi jäädä vain isot velat.

Ja vaikka osakkeita ei olisi suoranaisesti ostettu velkavivulla, niin osakkeet voivat olla jonkin toisen investoinnin vakuutena. Ja nyt nämä vakuusarvot alkavat rapistumaan ja velkojat vaativat lisävakuuksia.

Rahastosijoittajat voivat alkaa lunastamaan osuuksiaan, jonka johdosta osakkeita tulee myyntiin. Mitä enemmän osakkeet laskevat, niin sitä useamman rahastosäästäjän pokka pettää ja rahasto-osuuksia laitetaan myyntiin.

Suomi ja muut Pohjoismaat ovat reunamarkkinoita, joten ns. iso raha laittaa nämä ensimmäisenä myyntiin. Voi olla, että amerikkalaisella eläkerahastolla on 50 miljoonan euron osuus jostain Suomi-yhtiöstä, jonka se dumppaa lähes kerralla markkinalle. Tämä 50 miljoonaa voi olla mitätön siivu koko rahaston koosta, joten muutaman miljoonan euron tappio hätäilyn johdosta ei tunnu missään. Täällä Suomessa, sitten ihmetellään, miten jokin hyvän ja kestävän talouden omaavan yhtiön osake laskee 10 – 20 prosenttia lyhyessä ajassa.

Itse myin Talousmentor-salkussa olleet Telian osakkeet maanantaina ”silmät kiinni ja laitaan” juuri tästä syystä. Arvioin, että vaikka Telian talouslukujen ei pitäisi ottaa sen suurempaa osumaa viruksesta johtuen, niin silti osake voi laskea isostikin isojen poikien dumpatessa tavaraa myyntiin.

Itse ajattelen tätä tilannetta niin, että nyt pitää pelata puolustustaistelua ja sankarilliset ”ostin pohjalta” -ostot jätän väliin. Voi olla, että juuri nyt tehdään niitä vuosikymmenen parhaita ostoja, mutta kuten todettua, niin nyt on palattu viime syksyn tasolle. Mielestäni tämä ”vuosikymmenen parhaat ostopaikat” vaatisi suurempaa laskua.

Väliin mahtuu nousupäiviä

Kuten kirjoituksen kaavioista nähdään, niin laskumarkkinaan kuuluu myös nousuyritykset ihan samaan tapaan, kuin nousumarkkinassa nähdään aina välillä muutaman viikon mittaisia laskuja.

Nämä nousuyritykset ovat haastavia kahdelta suunnalta. Ensinnäkin se tekee shorttaamisesta vaikeaa, sillä pörssi voi toipua väliaikaisesti paljonkin.

Toisekseen se houkuttelee tekemään ostoja pohjilta – tai ”pohjilta”. Sijoittajan tulee olla varuillaan tällaisissa tilanteissa ja ehkä ostoja pitää tehdä tipottain. Ja silloinkin asettaa stoploss-toimeksiannot turvaksi, mikäli lasku alkaa uudestaan.

Osinkoyhtiöiden turva voi olla harhaa

Kovan kurssilaskun jäljiltä osinkotuotot alkavat nousta korkeuksiin, jolloin houkutus ostaa osinkoyhtiöitä kasvaa. Mutta, kuten todettua, niin myös hyvien yhtiöiden kurssit voivat laskea hurjaa tahtia, mikäli tilanne äityy pahaksi.

Kevään yhtiökokoukset päättävät tulevista osingoista, mutta vaarana on, että ennen yhtiökokousta yritys tekee uuden osinkoehdotuksen. Osakeyhtiölain mukaanhan osinko ei saa vaarantaa yhtiön maksuvalmiutta tai muutakaan taloudellista tilannetta, joten osingon leikkaaminen jo ennen yhtiökokousta voi olla edessä.

Moni yhtiö on ilmoittanut maksavansa osinkonsa kahdessa tai useammassa erässä. Mutta, kuten Nokian esimerkki viime syksyltä osoitti, niin nämä myöhemmin maksettavat osingot ovat paperia tiukan paikan tullen. On hyvä muistaa, että yhtiökokous yleensä hyväksyy ensimmäisen osingonmaksun, mutta sen jälkeisiin osinkoihin annetaan hallituksen valtuutus päättää osingosta jonkin maksimimäärän mukaisesti.

Eli osinkojen tuoma selkänoja ja ”turva” voi kadota hetkessä, mikä samalla iskee osakkeen kurssiin rajulla tavalla. Matto tulee vedettyä alta varsin ikävällä tavalla.

Ennusteet ovat pielessä ja arvonmääritys on turhaa

Voidaan todeta, että Talousmentor-yritysanalyysien ennusteet Q1/2020 ja koko vuodelle 2020 ovat pielessä ja niitä pitäisi korjata alaspäin. Kuinka paljon? Siinäpä se kysymys, jota varmaan kaikki analyytikot tällä hetkellä pohtivat.

Riittääkö 10 tai 20 prosentin liikevaihdon lasku? Mitä se tarkoittaa alimmalla rivillä? Meneekö tulos pakkaselle ja kuinka paljon? Tämä osaltaan selittää voimakasta osakkeiden laskua, sillä yritysten tuloskuntoa on lähes mahdoton arvioida.

Sama tilanne arvonmäärityksen kohdalla – niillä voi heittää vesilintua.

Jos jotain haluaa arvonmäärityksen suhteen tehdä, niin

 • käyttäisin isoa turvamarginaalia yritysarvon eli EV:n laskennassa. Tai sitten asettaisin vuosien 2020 ja 2021 rahavirrat selvästi nykyisiä tasoja alemmiksi tai jopa selvästi negatiivisiksi.
 • katsoisin yhtiöitä,
  • joiden velkaisuus on alhainen tai ovat jopa kokonaan velattomia tai joilla on iso kassa,
  • joiden vapaa rahavirta (FCF) on selvästi positiivinen ja
  • joiden investointitarpeet (capex) ovat alhaisella tasolla.

Yhteenveto

Varmista oman talouden puskurirahaston koko. Jos laskumarkkina kestää pari vuotta ja jos yritykset joutuvat vähentämään työvoimaansa, niin silloin puskurirahastosta on apua. Vaikka olisitkin oikeutettu työttömyyskorvauksiin yms. etuihin, niin käsittelyajat voivat ruuhkautua, mikäli tilanne äityy nopeasti huonoksi.

Laskumarkkinassa:

 • lasku on brutaalia ja osakkeet laskevat enemmän, kuin olisi ikinä uskonut.
 • kaikkien yhtiöiden osakkeet laskevat – olivat ne sitten huonoja taikka hyviä
 • lasku kestää usein viikkoja ja pahimmassa tapauksessa muutaman vuoden, kuten finanssikriisin kohdalla nähtiin.
 • tulee myös nousupäiviä, mutta niiden kohdalla kannattaa olla varovainen, sillä voimakas lasku voi jatkua pienen nousun jälkeen
 • on parempi harrastaa puolustustaistelua kuin olla sankarina eturintamassa ostamassa ”pohjilta”.

exclamationVASTUUNRAJAUS: Tässä kirjoituksessa käsitellään osakkeita ja muita sijoituksia. Nämä eivät ole sijoitussuosituksia eikä niitä pidä sellaiseksi tulkita. Itselläni saattaa olla sijoituksia useissa tässä kirjoituksessa mainituissa yhtiöissä. Mikään näistä positioista ei kuitenkaan ylitä 0,5 prosenttia yrityksen osakemäärästä. TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus