Viikkokatsaus 11/2020

Viikkokatsauksessa:
– Talousmentor lopettaa – ajatuksia tilanteesta

Olen päättänyt lopettaa Talousmentorin tekemisen, sillä tuloskierrokset alkavat olemaan turhan raskaita ja en oikeastaan itse ole päässyt hyödyntämään parasta markkina-aikaa ollenkaan.

Mitä seuraavaksi?

Teen kevään aikana vielä muutaman kirjoituksen, missä koostan yhteenvetomaisesti

  • näkemyksiä sijoittamiseen
  • yritysten analysointiin
  • linkkejä muihin hyödyllisiin sivustoihin

Lisäksi teemme vielä Q1/2020 tuloskierrosta varten Piksun ja Sergion kanssa tulosennusteet. Koronavirus tuo näihin ennusteisiin vielä oman ”pienen” lisänsä, jota pitää sitten koittaa haarukoida. Todennäköisesti tulemme näkemään paljon tulosvaroituksia, jotka sitten antavat pohjaa tulosennusteiden tekemiselle.

Päivitän myös yrityslistaa aina Q1-tuloskierrokseen alkuun eli suurin piirtein pääsiäiseen asti.

Jää markkinoiden ulkopuolelle

Kuten todettua, niin tuloskierrokset ovat olleet varsin raskaita työrupeamia, jotka ovat kestäneet noin 6 viikon verran. Yritysten lukujen läpikäynti ja kirjoittaminen vie kaiken huomion, joten en ole pystynyt hyödyntämään markkinoiden liikkeitä juuri ollenkaan. Samalla en ole itse pystynyt hyödyntämään omia analyysejä, kun aikaa ja henkistä energiaa ei ole jäänyt varsinaisen sijoituspäätöksen tekemiseen.

epatoivoinen-lego

Laskin, että päivässä pystyin tekemään 2 yritystä. Koska Talousmentor-yrityslistalla on 69 yritystä, niin tuloskierrokseen kului aikaa noin 30 – 35 päivää eli noin 5 – 6 viikkoa.

Ja itse asiassa tuloskierrokseen valmistautuminen alkaa paljon aikaisemmin. Esimerkiksi Q4-tuloskierroksen ennakkoja aloin kirjoittamaan jo joulun jälkeen. Katsoin, että Q1-tuloskierros alkaa viikolla 16, joten ennakoiden kirjoittaminen pitäisi aloittaa Q1:stä varten jo nyt – ei kiitos.

Motivaatio katosi

Kaikkea raskasta ja pitkäkestoista urakkaa tehdessä homma alkaa pännimään jossain vaiheessa – yleensä siellä loppumetreillä. ”Pitäkää tunkkinne” -masennusta pystyy sietämään, kun tietää, että vielä pari yritystä jäljellä ja sitten kierros on ohi.

night-television-tv-theme-machines

Q4/2019 tuloskierroksella motivaatio katosi ensimmäisen viikon jälkeen. Päätin kuitenkin tehdä kierroksen loppuun ja katsoa tunnelmia sitten sen jälkeen. Ajattelin, että josko se olisi väliaikaista innottomuutta ja kipinä löytyisi sitten myöhemmin keväällä. Ei ollut, eikä löytynyt.

Motivaatiota söi edellä kerrottu markkinoiden seurannan jääminen paitsioon. Mielessä kummitteli ajatus, että olisin voinut hyödyntää markkinaliikkeitä ja keräämiäni tietoja ja saada osakekurssien noususta hyvää tuottoa. Kun osakekurssien nousu oli tammi-helmikuussa reipasta, niin tunne oli voimakas. Se, olisiko niitä tuottoja saanut, on tietenkin toinen tarina, mutta ajatus menetetyistä mahdollisuuksista (eräänlainen FOMO) oli sen verran vahva, joka vaikutti negatiivisesti motivaatioon.

Ja motivaatio on tämänkaltaisessa blogi-kirjoittamisessa kaiken perusta.

Voisiko tehdä kevyempää versiota?

Pohdin erilaisia vaihtoehtoja blogin ja yritysanalyysien suhteen.

Analyysi vain joka toinen kvartaali: Yhtenä vaihtoehtona oli mielessä se, että esimerkiksi Q1-tuloskierroksella olisi käsitellyt vain Suomi-yhtiöt ja Q2:lla pelkästään ulkomaalaiset yhtiöt. Hylkäsin tämän ajatuksen siksi, että työtä jää kuitenkin sen verran paljon, että markkinoiden seuranta jää pakostakin pois. Joka tapauksessa olisin lukenut yritysraportteja ja pohtinut niiden tilaa siitäkin huolimatta, vaikken olisi niistä varsinaista analyysiä tehnytkään. Ja rästiin jääneiden yritysten kohdalla työtä olisi jäänyt vain varastoon odottamaan seuraavaa tuloskierrosta.

Pelkästään data – ei tekstiä: Pohdin myös sitä, että jos julkaisisin pelkästään taulukot ja kaaviot ilman mitään tekstiä. Haasteena on, että tällaisia taulukko-sivustoja (Morningstar, Yahoo Finance, Inderes yms) on netissä pilvin pimein, joten silloin oma sivustoni ei toisi mitään lisäarvoa. Varsinkin, kun muualta saisi kattavamman listauksen tietoihin. Lisäksi suurin osa työajasta kuluu lukujen keräämiseen sekä ennusteiden ja arvonmäärityksen tekoon, joten tästä helpotuksesta ei olisi apuja.

vanha-kirjoituskone

Vähemmän yhtiöitä: Yksi ratkaisu olisi ollut pudottaa yritysten määrää vaikkapa puoleen eli noin 35 yritykseen. Tämä on se määrä, joista olen tehnyt arvonmäärityksen, joten se olisi ollut luonteva rajaus. Toisaalta, kun tuloskierros tulee, niin yritykset raportoivat tuloksensa usein parin, kolmen viikon aikaikkunaan, joten työmaata olisi joka tapauksessa riittänyt näiden yhtiöiden läpikäyntiin. Ja em. FOMO-ajatus olisi ollut taustalla kummittelemassa ja syömässä innostusta.

Vielä vähemmän yhtiöitä: Monilla ammattianalyytikoilla on seurannassa joku reilu 10 yhtiötä, ja yleensä ne ovat samalta sektorilta (esim. tele- tai metsäyhtiöt). Tällöin yhtiöiden tilanne on tiukasti hallussa ja sitä myöten tuloskierroksen aiheuttama kuorma on kohtuullinen. Tällaista määrää yhtiöitä ei kuitenkaan kannata blogissa pitää, joten se on kuolleena syntynyt ajatus.

Lopulta kaikki palautui kuitenkin motivaatiotekijöihin. Jos motivaatio ja innostus on kateissa, niin osittaisella tekemisellä sitä ei pelasteta. Yhtenä blogin kantavana ajatuksena oli sekin, että teen sitä niin kauan kuin homma tuntuu hyvältä ja se antaa hyötyjä (oppimista, itsensä kehittämistä yms.) myös itselleni.

Mitä tämän jälkeen?

Kuten todettua, niin teen kevään aikana vielä muutamia kirjoituksia ja Q1-tuloskierrosta varten koostetaan se ennusteyhteenveto.

Sen jälkeen pidän hyvän kesäloman ja sitten pitää katsoa uusia haasteita.