Jälkikirjoitus 3

Kirjoituksessa mm.

  • Maailma muuttuu ja taloudellinen aktiviteetti laskee
  • Oman markkina-arvon nostaminen opintojen avulla

Kuten viikkokatsauksessa 11/2020 kerroin, niin Talousmentor-lopettaa kevään aikana.

Teen vielä muutaman kirjoituksen, missä koostan yhteenvetomaisesti

  • näkemyksiä sijoittamiseen
  • yritysten analysointiin
  • linkkejä muihin hyödyllisiin sivustoihin

Koska koronavirustilanne näyttää siltä, että tässä joutuu enemmän tai vähemmän olemaan poissa ihmisten ilmoilta, niin teen vielä Q1/2020 tuloskierroksen. Lisäksi teemme vielä Q1/2020 tuloskierrosta varten Piksun ja Sergion kanssa tulosennusteet.

Yritysanalyysit

Olen aloittanut yritysanalyysien päivityskierroksen, missä otan huomioon koronavirustilanteen. Tarkoituksena on pääsiäiseen mennessä päivittää suurimmalta osin Suomi-yhtiöiden analyysit. Pankit ja vakuutusyhtiöt jätän päivityskierroksella väliin, sillä niiden tulokset kärsivät pahasti sijoitusten laskennallisista arvonalentumisista.

Tähän mennessä olen päivittänyt 9 yrityksen tiedot ja teen päivityksiä 1 – 2 yrityksen päivävauhdilla.

arvonmaaritys-tilanne-vko13

Maailma muuttuu

Yritysanalyysejä päivittäessä on pitänyt pohtia sitä, miltä maailma näyttää koronaviruspandemian jälkeen. Useat yritykset ovat ilmoittaneet yt-neuvotteluista sekä lomautuksista ja irtisanomisista niin täällä Suomessa kuin myös oikeastaan kaikissa maailman kolkissa. Isossa kuvassa työpaikkojen ja tulojen menetykset koskevat laajaa joukkoa ihmisiä ympäri maailmaa.

On helppo ajatella, että tämä kriisi vaikuttaa negatiivisesti yritysten ja kuluttajien taloudelliseen aktiviteettiin ja ostokäyttäytymiseen. Ja tietenkin ostovoimaan, sillä rahaa on käytettävissä aiempaa vähemmän. Ensialkuun yritykset pohtivat tarkoin erilaisia investointeja ja kuluttajat ovat tarkempia rahan käytön suhteen. Tämä osaltaan jarruttaa talouden palautumista normaaliin.

Esimerkiksi: Jos vielä muutama kuukausi sitten ajatteli ostaa yli 1 000 euron arvoisen kännykän, niin kriisin jälkeen se ei taida olla enää ajatuksissa. Halvempikin malli lienee yhtä hyvä eikä omaa statustaan tarvitse nostaa kalliin kännykän avulla. Jos tämä muutos tapahtuu globaalisti, niin miten Applen taikka Samsungin kännykkäbisnes muuttuu ja kauanko kestää, että tilanne palautuu ennalleen? Siinä onkin analyytikoilla pohtimista.

Itse arvioin kriisin johtavan siihen, että se elämä, mitä elimme vielä tammikuussa ei palaa vähään aikaan. Tästä syystä olen lähestynyt ennusteita ja arvonmäärityksiä siitä lähtökohdasta, että toipuminen entisiin liikevaihtolukemiin tapahtuu 2 – 4 vuoden kuluessa.

rakennus-tyomaa

Keskuspankkien elvytystoimet ja rahan työntämien markkinoille pyrkii pehmentämään pudotusta ja tukemaan taloudellista aktiviteettia, kun kriisi alkaa aikanaan helpottamaan.

Maailma muuttuu yksilötasolla

Kuten todettua, niin moni yritys on ilmoittanut yt-neuvotteluista ja lomautuksista. Vaarana on kuitenkin se, että vaikka pandemia jäisi lyhytaikaiseksi, niin oma työpaikka voi olla silti uhattuna. Voi olla, että työpaikkaa ei ole enää jäljellä, kun lomautuksen jälkeen pitäisi palata takaisin töihin. Mikäli globaalin talouden aktiviteetti hidastuu, niin voi olla, ettei yrityksen palveluille ja tuotteille riitä riittävästi kysyntää ja työpaikka menee sen kautta.

Työttömäksi joutuneelle tilanteen tekee vaikeaksi se, että työnhakijoita on kerralla liikkeellä paljon ja yritykset ovat varovaisia palkkauksen suhteen.

luokkahuone-classroom

Yksi tapa parantaa omaa asemaa ja markkina-arvoa on katsoa itseä kiinnostavaa opiskelupaikkaa. Jos ei muuten, niin selvittely kannattaa tehdä varmuuden vuoksi. Millaisia opintomahdollisuuksia on tarjolla, mikä on näiden hakuajankohta ja vieläkö ehtii hakea opiskelijaksi? Jos hausta myöhästyi, niin voiko suorittaa yliopiston, AMK:n tai muita opintoja ns. avoimella puolella. Tai onko tarjolla täydennyskoulutusta? Näitä opintoja voi sitten hyväksilukea, jos ja kun pääsee varsinaiseksi opiskelijaksi.

Jos opiskelusta tai alan vaihdosta on haaveillut, niin nyt sille voisi olla sopiva hetki. Opintojen avulla CV pysyy ehjänä ja samalla opintojen kautta tulee verkostoiduttua. Uuden oppimisen asenne ratkaisee työnhaussa jo paljon. Jos uutta työtehtävää hakiessa pystyy osoittamaan, että on kiinnostunut uusista asioista ja on kehittänyt itseään pitkäjänteisesti, niin työnhakija on vahvoilla työpaikan saannin suhteen.

Olen kirjoittanut kaksi aihetta sivuavaa kirjoitusta: