Jälkikirjoitus 4

Viimeisessä kirjoituksessa mm.

  • Säästämisestä ja oman talouden budjetoinnista
  • Linkkejä muihin palveluihin
  • Mitä jatkossa…

Kuten viikkokatsauksessa 11/2020 kerroin, niin Talousmentor-lopettaa kevään aikana.

Koska koronavirustilanne näyttää siltä, että tässä joutuu enemmän tai vähemmän olemaan poissa ihmisten ilmoilta, niin teen vielä Q1/2020 tuloskierroksen. 

Varsinaiset blogikirjoitukset teen jatkossa Piksuun (https://www.piksu.net) eli kannattaa laittaa sivusto seurantaan.

Yritysanalyysit

Olen aloittanut yritysanalyysien päivityskierroksen, missä otan huomioon koronavirustilanteen. Tarkoituksena on pääsiäiseen mennessä päivittää suurimmalta osin Suomi-yhtiöiden analyysit. Pankit ja vakuutusyhtiöt jätän päivityskierroksella väliin, sillä niiden tulokset kärsivät pahasti sijoitusten laskennallisista arvonalentumisista.

Tähän mennessä olen päivittänyt 19 yrityksen tiedot ja teen päivityksiä 1 – 2 yrityksen päivävauhdilla.

talousmentor-arvonmaaritys-vko142020

Viime viikolla tein pieniä ostoja omaan henkilökohtaiseen salkkuuni: Oriola, Cargotec, Kemira ja Nordea. Käteispainoni on edelleen noin 2/3 ja tarkoitus on mennä sillä Q1-tuloskierroksen yli. Katson sitten toukokuun puolella lisää mahdollisia ostokohteita senhetkisen tilanteen perusteella.

Säästäminen ja oma talous

Aloitin kirjoittamaan Talousmentor-blogia reilu 4 vuotta sitten ja silloin ensimmäiset kirjoitukset liittyivät säästämisen aloittamiseen. Kaiken tämän ”ihanuuden” keskellä pyrin muistuttamaan vararahaston tärkeydestä. Kirjoitin 10.5.2016 Yhteenveto säästämisen aloittamisesta mm. seuraavaa:

Ennen säästämisen aloittamista, pitää kuitenkin oman talouden puskurit saada kuntoon. Tämän jälkeen kerää itsellesi 3 – 6 kk:n kulutusta vastaava summa vararahastoon. Vararahasto voi olla esimerkiksi erillinen pankkitili tai lyhyen koron rahasto. Tärkeää on se, että se on pois silmistä ja pois mielestä. Näin houkutus käyttää sitä lomamatkaan tms. pienenee.

Tämän vararahaston ei ole tarkoitus tuottaa juurikaan, vaan se on pikemminkin vakuutus yllättäviin ja lyhytaikaisiin talousmurheisiin. Jos kuukausikulusi ovat 1 500 euroa, niin silloin sopiva vararahaston koko olisi noin 5 000 – 10 000 euroa. Tämä siis nyrkkisääntönä, mukauta vararahaston koko omaan elämäntilanteeseesi sopivaksi.

auto-konepelti-auki

Puskurirahaston avulla sinun ei heti ensimmäisenä tarvitse koskea varsinaisiin säästöihisi. Näin voit välttää turhia kuluja sekä ennenaikaisia verojen maksuja, jotka kaikki pienentävät tuotto-odotustasi. Lisäksi työttömyys ja pörssin alamäki osuvat usein samaan ajankohtaan. Ja pörssin alamäet ovat yleensä niitä parhaita osakkeiden ostohetkiä – ei myyntihetkiä!

Muista, että jos tänään jäät työttömäksi ja sinulla on esim. 10 000 euron vararahasto, niin uutta työpaikkaa voi hakea varsin levollisin mielin. Näin mitä tahansa ensimmäistä työpaikkaa ei tarvitse taloudellisessa paniikissa ottaa, vaan pystyt paremmin keskittymään urasi kehittämiseen.

Usein yksityissijoittajia (ei yksilöinä, vaan ryhmänä) moititaan siitä, että he tekevät sijoituksensa juuri päinvastoin kuin pitäisi eli ostavat kalliilla ja myyvät halvalla. Tähän on varsin luonnollinen selitys. Sijoittamisesta innostutaan silloin, kun oman talouden tilanne on hyvä ja rahaa alkaa jäämään säästöön hyvän työtilanteen johdosta. On päästy uralla eteenpäin ja palkkakin on noussut kivasti. Palkan lisäksi bonukset juoksevat, kun yritykselläkin menee hyvin. Kun tässä kohtaa aloittaa sijoittamisen, niin on varsin selvää, että pörssikin on korkeuksissa.

Kun sitten aikanaan taantuma tai lama koittaa, niin ensin lähtevät bonukset ja sitten alkaa lomautukset ja lopulta tulee työttömyys. Tässä kohtaa yksilöllä ei oikeastaan ole muuta mahdollisuutta kuin realisoida sijoituksia, jotta oman talouden pyörittämisestä selviäisi. Ja nämä myynnit osuvat juurikin pahimpaan pörssin alamäkeen. Ja vaikka myyntejä ei olisi juuri silloin pakko tehdä, niin pörssin 30 prosentin alamäki nostaa esiin pelon siitä, että ”kaikki menee”. Ja jos oman talouden tulevaisuuden näkymät ovat työttömyyden keskellä epäselvät, niin osakkeet menevät myyntiin ajatuksella ”pelastetaan se, mikä on pelastettavissa”.

Oman talouden budjetointi

Osana säästämisen aloittamista on myöskin hyvä saada jonkinlainen käsitys omista kulutustottumuksista. Kun tietää, mihin rahaa kuluu, niin sen jälkeen omaa toimintaa voi korjata ja säästäminen on taas askelta helpompaa. Kirjoitin mm. ”Uudenvuodenlupaus 2018: Talouden budjetointi” kirjoituksessa oman talouden budjetoinnin tärkeydestä.

Talouden seurannan ja budjetoinnin avulla kulut pienenevät pelkästään sen johdosta, että omiin kulutustottumuksiin tulee kiinnitettyä enemmän huomiota. Ehkä heräteostokset jäävät vähemmälle ja itselle asetetuista rajoista haluaa pitää kiinni.

restaurant-coffee-cup-cappuccino

Kun päivän päätteeksi kirjaa ostokset Exceliin, niin sitä tuntee piston rinnassaan, kun huomaa (taas) sortuneensa ”tuhlaamaan”. Niin sanottu maksamisen tuska tulee koettua kahdesti: ensin kaupassa ja uudelleen kirjaamisen yhteydessä.

Perusidea on, että kaikki omat (tai perheen) tulot ja menot kirjataan ylös. Kirjaamisesta ei kuitenkaan tule tehdä liian vaikeaa ja raskasta, sillä se syö helposti motivaatiota. Päivittäiset parin euron ostokset unohtuvat nopeasti, eikä niihin välttämättä kiinnitä huomiota. Mutta, jos kuukauden lopussa seuranta näyttää, että limsaan taikka karamelleihin on mennyt yli 100 euroa, niin se pistää varmasti miettimään. ”Olisin voinut laittaa säästöihin koko tuon summan.” Tai ainakin osan, jottei elämä olisi ihan pelkkää kituuttamista.

Itse näkisin sen, että säästämisen tarkoituksena ei ole pelkästään eläkesäästäminen vaan myös se, että se pitää oman elämän ”optioita” avoinna. Säästöt antavat paremman mahdollisuuden kouluttautua uuteen ammattiin tai muuttaa työn perässä uudelle paikkakunnalle.

Säästöt tuovat selkänojaa kohdata elämän takaiskuja (työttömyys, sairastuminen, perhekriisi yms.). Jos läheinen kuolee, niin kaiken surun keskellä perunkirjoitus ja hautajaisjärjestelyt vievät paljon aikaa, omaa rahaa (mikäli kuolinpesässä ei ole varoja) ja henkistä energiaa. Työkyky voi laskea niin, että töistä on otettava vapaata, joka monesti on palkatonta.

Kirjoitin aiheesta 7.12.2017 Kun läheinen kuolee

Sijoittamiseen liittyviä linkkejä

Kuten todettua, niin päivitän Talousmentor-yritysanalyysejä vielä Q1/2020 tuloskierroksen ajan.

Sijoittamisessa olen turvautunut ensisijaisesti ja usein myös pelkästään yrityksen itsensä julkaisemiin tietoihin. Olen tilannut yrityksen sijoittajasuhdesivuilta tiedotteet omaan sähköpostiini, jotta saan heti tietoa yritykseen liittyvistä tiedoista. Kaikilla yrityksillä ei ole tällaista palvelua, mutta pörssin sivustolta voi myös tehdä tilauksen (http://www.nasdaqomxnordic.com/news/companynews?languageId=4&Instrument=SSE101). Klikkaa sivustolla olevaa ”Tilaa”-linkkiä.

nasdaqomxnordic-yhtiotiedotteet

Kotimaisissa yhtiöissä olen käyttänyt myöskin

Ulkomaalaisissa yhtiöissä olen käyttänyt mm. (linkeissä esimerkkinä Apple)

Lisäksi tutustumisen arvoisia ovat:

Lisäksi on varmasti iso läjä muita palveluita, jotka unohdin listata ja joita käytän aktiivisesti.

Monet palveluista ovat maksullisia, joten sijoittajan tulee punnita maksun suuruutta sekä palvelusta saatavaa hyötyä. Vertailua voi tehdä vaikka sen kautta, että paljonko palvelu kustantaa viikossa vs. paljonko käyttää rahaa kahviin/olueen/pizzaan/yms. viikossa.

Kun sijoittamista aloittelee, niin aina korostetaan kulujen minimoinnin tärkeyttä. Ja olemme oppineet niin tarkoiksi, että jos jokin palvelu maksaa 150 euroa vuodessa (eli 3 eur/viikko), niin sitä vältellään ”maksoi mitä maksoi” tyyliin 🙂 Samaan aikaan viikossa kuluu helposti 3 euroa (tai paljon enemmän) erilaisiin muun elämän palveluihin.

Lopuksi

Talousmentor-blogi on ollut olemassa 22.3.2016 alkaen eli hieman yli 4 vuotta. Matka on ollut antoisa ja tänä aikana olen kirjoittanut 570 blogipostausta (Arkistosta löydät kaikki kirjoitukset aikajärjestyksessä). Tämän lisäksi sivustolla on 445 muuta sivua, jotka ovat pitkälti yritysanalyysien sivuja.

Suurkiitokset entisen työpaikkani työkavereiden sparraukselle ja blogin ideoinnille! Blogin ideointi alkoi syksyllä 2015, kun kirjoitin ensin muutamia harjoituskirjoituksia kommentoitavaksi. Samalla testasin omaa motivaatiota kirjoittamisen suhteen ja tutustuin WordPress-järjestelmään.

Suurkiitokset tietenkin kaikille lukijoille ja muille sparraajille!

Tämän jälkeen

Kuten todettua, niin

  1. jatkan Suomi-yhtiöiden analyysien päivittämistä ennen Q1-tuloskierrosta
  2. teen vielä Q1/2020 tuloskierroksen (muutan blogin etusivun sellaiseksi, että päivityksiä on helpompi seurata)
  3. jatkan kirjoittamista Piksussa (www.piksu.net)

Mikäli koronaviruspandemia ja siihen liittyvä eristys jatkuu vielä Q2:n aikoihin, niin saatan tehdä vielä Q2/2020 tuloskierroksenkin.

Lisäksi pidän oven auki sille, että teen jatkossa ”viikon osake” tyylisiä yritysanalyysejä Piksun puolella. Konsepti ja ajankohta on vielä täysin auki, mutta katsotaan sitä sitten tarkemmin Q2-tuloskierroksen aikoihin tai sitten ”syksymmällä”.

Kiitoksia vielä kerran, ja nähdään Piksussa.

farewell-goodbuy-heihei