Kolme tapaa sijoittaa asuntoon

Asuntosijoittaminen on mielenkiintoinen tapa sijoittaa rahaa. Kun aiheeseen perehtyy huolellisesti ja tekee oikeita valintoja, niin tuotot ovat sen mukaiset.

  1. Hoitaa itse asunnon ostamisen ja vuokranantajana toimimisen

Sijoitusasunnon ostaminen on helppoa jos tietää mitä haluaa. Parhaimman tuoton saa ostamalla huonokuntoisen asunnon ja remontoimalla sen. Sen jälkeen voi laittaa asunnon vuokralle tai myydä sen sopivalla arvonnousulla. Vuokra-asuntoja tarvitaan aina ja ostamalla sijoitusasunnon jostain suuremmasta kaupungista, on asunnon ostaminen melko riskitön tapa sijoittaa rahaa. Alueeseen perehtyminen kannattaa ja kaupungin vuokramarkkinoita kannattaa arvioida objektiivisesti. Pääasiallisesti parhaimmat tuotot tulevat sijoitusasunnoista, jotka sijaitsevat alueilla, joiden asunnot eivät ostettaessa ole niitä kaikkein kalleimpia. Toki silloin jos saa huonokuntoisen asunnon kaupungin parhaalta paikalta edullisesti, niin se on kuin lottovoitto asuntosijoittajalle.

  1. Ulkoistaa jonkin osatekijän

Kannattaa miettiä, että onko järkevää käyttää aikaa kaikkiin prosessin osiin; asunnon etsimiseen, remontoimiseen, vuokralaisen etsimiseen sekä vuokranantajana toimimiseen.

Asunnon etsimisen voi esimerkiksi ulkoistaa jollekin kiinteistövälittäjälle, joka osaa varmasti asian paremmin kuin mitä itse osaisi. Aikaa ei kulu tällöin itseltä juuri ollenkaan ja pientä korvausta vastaan omia kriteerejä vastaava asunto löytyy varmasti nopeammin kuin uskoisikaan. Asunnonvälittäjällä on myös hyvä suhdeverkosto valmiina, joka helpottaa asunnon etsimistä.

Myös vuokralaisen etsimisen voi ulkoistaa vaikkapa samalle välitysyritykselle, jos ei halua itse panostaa aikaa vuokralaisen etsintään. Yleensä vuokranvälitysyritykset veloittavat vuokralaisen etsinnästä ainoastaan noin yhden kuukauden vuokraa vastaavan määrän euroja. Jos oma asunto sijaitsee todella hyvällä paikalla, niin jo yksi ilmoitus voi hoitaa paikalle useita vuokralle haluavia. Tällöin saattaa olla parasta hoitaa asia itse. Toisaalta asunnon vuokrasopimusten tekemisessä, vuokralaisen luottotietojen tarkistamisessa, vuokravakuuden siirtämisessä sekä avainten luovuttamisessa on oma hommansa.

Sijoitusasunnon mahdollisessa remontoinnissa on myös helppo käyttää ulkopuolista remontoijaa, mutta toisaalta remontoimalla itse voi säästää paljon rahaa ja saada enemmän tuloa itselleen.

On myös mahdollista ulkoistaa koko sijoitusasunnon hallinnointi. Vuokralaiset saattavat vaihtua useasti, mikä aiheuttaa paljon työtä. Vuokrasaatavien seuranta, taloyhtiön asiat, rikkoutuneet kodinkoneet ja huoneiston pienremontit saattavat viedä paljonkin aikaa. Hallinnon ulkoistamisen kustannukset ovat yleensä muutaman prosentin verran vuokratuloista. Tämä on hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, jos itse asuu suurimman osan ajasta ulkomailla.

  1. Sijoittaa asuntorahastoihin

Asuntorahastot ovat samanlaisia kuin osakerahastotkin eli niihin voi sijoittaa tietyn määrän rahaa ja rahastoyhtiö hoitaa kaikki sijoitusasiat. Asuntorahastoihin sijoittaminen on helppo tapa sijoittaa asuntoihin, jos ei itse halua nähdä ollenkaan vaivaa. Tähän pääsee mukaan pienelläkin pääomalla, jopa alle tuhannella eurolla. Tällä hetkellä asuntorahastot ovat tuottaneet Suomessa ihan mukavasti, tuotot ovat olleet noin 5 prosentin luokkaa.

Jätä kommentti