Kryptovaluutat

Ensimmäinen kryptovaluutta oli Bitcoin, joka on edelleen näkyvin esimerkki kasvavasta ”digitaalisen valuutan” nimellä tunnetusta raharyhmästä.

Miten kryptovaluutat toimivat?

Kryptovaluuttojen avainominaisuus on niiden lohkoketjujen käyttö. Kryptovaluutan vahvuudet ovat nopeus, alhainen kustannus ja turvallisuus

Miksi ”krypto”?

”Krypto” viittaa erilaisiin salausalgoritmeihin ja -menetelmiin, jotka turvaavat rahan arvon tallennusta järjestelmässä. Bitcoin on edelleen suosituin kryptovaluutta, voit lukea lisää artikkelista – Mikä on Bitcoin.

Nopeus, alhainen kustannus ja turvallisuus – mitä se tarkoittaa?

– Kryptovaluuttoja voidaan siirtää paikasta toiseen nopeasti, yksinkertaisesti eikä niiden maksuliikkeesi verottaja voi olla teknologian puolesta mitenkään varmaa

– Ensimmäinen asia on maksuissa tapahtuvat nopeudet, ne soveltuvat mainiosti pientenkin summaindusten vaihdossa

– Toiseksi asia on kustannukset, jotka ovat nykyään kaikki 1%:n vaihdossa. Kolmanneksi asia on turvallisuus, jota varmistavat omat salasanat ja yhteys sekä lokitiedot

Kuinka moni hyödyntää kryptovaluuttoja?

Kryptovaluuttajärjestelmiin liittyviin hakuihin verrattuna Google:ssa pelkkä Bitcoin tuottaakin 250 000 tulosta – noin 270 miljoonaa maksullista hakutulosta

– Kryptovaluuttaa voidaan hyödyntää esimerkiksi lahjoitettaessa toisille

Kryptovaluuttojen hyödyt ja haitat

Kryptovaluuttojen etuna on se, että rahaa voidaan siirtää nopeasti liikesuhteessa ja ilman tarvetta viranomaiselle. Toisaalta kryptovaluutat ovat lähtökohtaisesti anonyymejä: niin toimijoiden kuin myös heidän vastapuolensa tunnistaminen on teknologian puolesta mahdotonta

– Krypto on turvallinen tapa sijoittaa rahojaan, joskus turvallisuudentunne ei voi ollariittävä

– Kryptovaluuttaa ei ole viranomaisten toimesta kontrolloitu, mikä mahdollistaa esimerkiksi rahanpesun

– Hyötynä on myös blockchainin luotettavuus, joka on teknologian puolesta paras vaihtoehto mitattuna turvallisuutena ja skaalautuvuutenaan

-Haittapuolena on se, että esimerkiksi Bitcoinien louhinta vie valtavasti energiaa.

Kryptovaluuttojen historia

Bitcoinin esittelystä maailmalle on kulunut alle 10 vuotta, mutta se on jo synnyttänyt kokonaisen universumin vaihtoehtoisia kryptovaluuttoja – joita kutsutaan yleisemmin altcoineiksi – ja innoittanut ohjelmoijien, keinottelijoiden, yrittäjien ja aktivistien maailmanlaajuista verkostoa, jonka tarkoituksena on mullistaa lähes kaikki markkinat ja instituutiot lohkoketjuteknologian avulla.

Kryptovaluutan tarkka alkuperä on hieman epäselvä. Vuonna 2008 joku Satoshi Nakamoto julkaisi artikkelin, jossa hän kuvasi suunnitelmansa uudesta sähköisen rahan muodosta, joka olisi hajautettu – eli ei minkään yksittäisen osapuolen tai organisaation hallinnassa – ja joka olisi suojattu kryptografian avulla eikä luotettavan kolmannen osapuolen, kuten pankin, avulla. Hajautettupankkijärjestelmä on yksi Bitcoinin peruskonsepteista.

Yritys vuoden 2016 aikana kryptovaluutan kurssi oli ennennäkemätön, ja monet uusien digivaluuttojen alullepanijat nimesivät ryhmiensä ”kuplaksi”, jota puhkesi myöhemmin vuonna 2017 – varsinkin, jos vertasi Bitcoinin hinnoittelua Bitcoineihin (engl. bitcoins). Tästä syystä valitettavasti monet ovat väittäneet, että kaikki kryptovaluutat ovat todellisuudessa vain ”kultakupla”.

Kryptovaluuttojen tulevaisuus

Silti monet sijoittajista uskovat edelleen uusien digivaluuttojen – ja etenkin Bitcoinin – olevan tulevaisuuden pääomamarkkinoita.

Kuten muillakin rahoitusmarkkinoilla, myös kryptovaluutoilla on kiistatta mahdollisuudet ja niiden markkinapotentiaali on suuri, vaikkakaan ne eivät ole ainoa tapa hallissadigitaalista rahaa tai pääomamarkkinoilla. Tänä vuonna Yhdysvaltain keskuspankki on julkaissut etukäteisennusteen, jonka mukaan tulevaisuudessa bitcoinit voivat hyvinkin olla yksi valtavirtaisten pankkien houkuttelemana kanavana.

Kryptovaluutan markkinat ovat erittäin haastavat sijoittajille, ja ne ovat osittain lohkoketjuprosessin vastaisia. Monet niiden toimijoista ovat epäilyttävissä olosuhteissa – kuten suurin osa Bitcoin-yhteisöstä. Pahinta mahdollisuus on, että nykyinen raha siirtyy bitcoineihin ja bitcoinit muuttuvat kalliimmiksi aikaa myöten.

Valtamedian suhtautuminen kryptovaluuttoihin

Mutta vaikkakin monet valtavirran uutistoimistot ja pankit vihasivat Bitcoinia ja mitä tulevaisuudessa tapahtuu, niiden asiantuntijoiden mukaan se voisi toimia hyvin asiakkaan suojaksi.

Sijoittajien tulisi tietää vielä, että on vain muutamia valtioita maailmassa, jotka hyväksyvät kryptovaluutat tai ”digitaalisen rahan” sellaisenaan.

Enter your text here...