Mikä on bullet laina?

Bullet-laina on laina, joka edellyttää koko lainan maksu yhdellä kertaa laina-ajan lopussa. Laina-aikana lainasta maksetaan ainoastaan korot. Bullet laina on siis hyvin eri tyyppinen laina kuin esimerkiksi pikavippi (pieni laina heti tilille) tai yhdistelylaina (lainojen yhdistäminen).

Esimerkki bullet-lainasta

Tämäntyyppisessä lainassa olet sopinut maksavasi koko velkasi pois osamaksulla esimerkiksi viiden vuoden kuluessa. Viiden vuoden kuluttua sinun on maksettava kaikki jäljellä oleva pääoma ja korot takaisin yhdellä kertaa. Tämän jälkeen sinulla ei yleensä ole enää lisämaksuja, ellet halua jälleenrahoittaa tai pidentää alkuperäistä lainaasi. Tämäntyyppisellä lainalla on monia käytännön sovelluksia, joita yleensä rajoittaa vain mielikuvitus, sillä sitä voidaan käyttää lähes kaikkeen, missä jaksoittaiset maksuerät ovat riittämättömiä tai epäkäytännöllisiä.

Bullet lainat rakentajilla ja asuntokaupassa

Bullet-laina on pitkäaikainen asuntolaina, joka lainanottajan on maksettava kokonaisuudessaan takaisin laina-ajan lopussa. Rakennuttaja, joka aikoo käyttää varat rakentamiseen, saattaa pitää tätä rahoitustyyppiä muita vaihtoehtoja kätevämpänä, koska se ei edellytä säännöllisten kuukausimaksujen suorittamista tai pääoman osan kuukausittaista takaisinmaksua. Nämä lainat ovat kuitenkin suhteellisen kalliita, koska niiden takaisinmaksuaikataulu voi olla nopeutettu.