Mikä on lainan korko?

Korko voidaan määritellä rahan lainaamisesta veloitettavaksi määräksi. Mitä suurempi riski, sitä korkeampi korko yleensä on. Kun lainaat rahaa, sitoudut maksamaan kuukausittain maksuja, kunnes pääoma on maksettu kokonaan takaisin. Nämä maksut koostuvat osittain lainan takaisinmaksusta ja osittain lainan koron takaisinmaksusta.

Lainan korko ja lainanantajan riski

Lainanantajat käyttävät usein riskiperusteista hinnoittelua, jossa korkean riskin lainanottajat maksavat korotettua korkoa kompensoidakseen mahdollisia tappioita, jotka voivat aiheutua maksulaiminlyönneistä.

Esimerkkinä korkeakorkoisesta lainatyypistä toimii pikalaina heti tilille.

Vastaavasti korkeakorkoisia pikavippejä usein maksetaan pois kun kalliit vanhat lainat yhdistetään yhdeksi yhdistelylainaksi.

Asuntolainan korko

Asuntolainojen korko riippuu useista tekijöistä, esimerkiksi lainanantajasta ja asiakkaan riskiluokituksesta, ja voi vaihdella paljonkin. Lainanottaja maksaa kahdeksaa prosenttia tai enemmän asunnon ostohinnasta. Yleensä korko on kiinteä vuoden ajan ja sitten se muuttuu olennaisesti.

Laina-ajalla on suuri vaikutus asuntolainan korkoon. Pitkäaikaisen pidemmän laina-ajan asunnon vakuudet sisältävien lainojen korot ovat usein edullisempia kuin lyhytaikaisten, kaikkien viiden vuoden pituisten lainojen.

Laina-ajalla on myös merkitystä, sillä pitkittyneissä takaisinmaksuissa saattaa olla korkeampi riski maksulaiminlyöntejä vastaan, jolloin lainanantajalla on mahdollisuus nostaa asiakkaanlainan korkoa.

Asunnon osto suurilla summilla vaikuttaa myös asuntolainojen korkoon ja siksi on tärkeää tutkia tarjoukset erityisesti niihin lainoihin, jotka ovat 200 prosenttia koko vakuuksien arvosta. Useimmissa tapauksissa nämä lainat edellyttävät palkansaajakortteja, eivätkä ne sovellu kaikenlaisiin yhteiskuntaluokkiin.