Miten lainan lyhennys toimii?

Lainan lyhennyksellä tarkoitetaan lainanantajalta aiemmin lainatun rahan takaisinmaksua. Yleensä varojen palauttaminen tapahtuu säännöllisin väliajoin suoritettavina maksuina, jotka sisältävät sekä pääoman että koron. Pääomalla tarkoitetaan lainassa lainattua alkuperäistä rahasummaa. Korko on maksu, joka peritään rahan lainaamisesta; lainanottajan on maksettava korkoa siitä, että hän voi käyttää lainan kautta käyttöönsä saamiaan varoja. Lainat voidaan yleensä myös maksaa kokonaisuudessaan kertamaksuna milloin tahansa, vaikka joihinkin sopimuksiin voi sisältyä ennenaikaisesta takaisinmaksusta perittävä maksu.

Lainojen yhdistäminen on suosittu tapa yhdistää vanhat lainat, jolloin kuukausittain lyhennetään vain yhtä yhdistelylainaa useampien kalliiden pikavippien sijaan.

Mitä tapauhtuu, jos lainaa ei pysty lyhentämään?

Jos et pysty maksamaan lainaasi takaisin, sinun on odotettava sopimuskauden loppuun, ennen kuin voit ottaa uuden lainan. Käytettävissä oleva luottokelpoisuutesi pienenee, kun jatkat lainan maksamatta jättämistä. Tämä vaikuttaa siihen, että sinun on vaikeampi lainata rahaa tulevaisuudessa, ja mahdollisuuksien mukaan perintätoimistot voivat yrittää saada velkasi takaisin.