Lainan takaus

Lainan takaus tarkoitta tilannetta, jossa kolmas osapuoli sitoutuu maksamaan, jos lainanottaja laiminlyö lainanmaksun. Lainatyyppejä, jotka yleensä eivät vaadi takausta ovat mm. lainojen yhdistäminen sekä pienet lainat.

Takuulainaa käyttävät lainanottajat, joilla on huono luottokelpoisuus tai vain vähän taloudellisia resursseja; sen avulla taloudellisesti houkuttelemattomat ehdokkaat voivat saada lainaa ja lainanantaja ei menetä rahaa.

Takuulla myönnetyt asuntolainat, valtion takaamat opintolainat ja palkkapäivälainat ovat kaikki esimerkkejä takuulla myönnetyistä lainoista.

Asuntolainan takaus

Asuntolainan takaus on tilanne, jossa takauksen antaja vakuuttaa lainatun summan maksamisen, ellei velallinen sitoumuksistaan huolimatta pysty maksamaan lainaansa. Asiakirjoihin kirjataan asiakkaan ja takauksen myöntävän yrityksen välinen sopimus. Takaajalla voi olla mahdollisuus irtisanoa sopimus milloin tahansa ennen muutosta. Sopimus on merkittävä asiakirjamuotoon ja saatetaan myös rekisteriin. Takaajalla voi olla mahdollista saada takauksestaan korkoa, jonka määrä riippuu asiakirjan laadinnassa maksettavasta työmäärästä. Asuntolainojen taustalla on usein valtion tai sen yritysten puolesta annettavia takuusopimuksia.

Ensiasunnon lainan takaus

Ensiasunnon lainan takaus on tilanne, jossa takauksen myöntävän yrityksen vakuuttaa asiakkaalta ensimmäisen kerran ostettavien kodin. Tarkoituksena on antaa mahdollisuus myös heille, jotka eivät omaisi huomattavia taloudellisia resursseja.