Negatiiviset korot: Mitä ne ovat ja miksi niitä on olemassa

Negatiiviset korot ovat suhteellisen uusi ilmiö, joka on viime vuosina ollut otsikoissa ympäri maailmaa. Mutta mitä ne ovat ja miksi niitä on olemassa? Tässä blogikirjoituksessa vastaamme näihin ja muihin kysymyksiin! Annamme yleiskatsauksen negatiivisista koroista ja keskustelemme joistakin syistä, joiden vuoksi keskuspankit ovat alkaneet käyttää niitä.

Mitä ovat negatiiviset korot?

Negatiiviset korot ovat ilmiö, jossa rahoitusvarojen haltija maksaa rahoitusvarojen hallussapidosta sen sijaan, että saisi maksuja niiden hallussapidosta. Tämä tapahtuu, kun lainan tai sijoituksen nimelliskorko on alle nollan. Toisin sanoen, jos talletat rahaa pankkitilille, jonka korko on negatiivinen, menetät rahaa sen sijaan, että saisit korkoa talletetuille varoillesi. Keskuspankit eri puolilla maailmaa ovat käyttäneet negatiivisia korkoja epätavanomaisena rahapolitiikan välineenä yrittäessään edistää talouskasvua.

Miksi negatiivisia korkoja on olemassa?

On useita syitä, miksi keskuspankit ovat alkaneet käyttää negatiivisia korkoja. Yksi syy on se, että kun nimelliskorko on tai on lähellä sitänollaan, keskuspankkien on vaikea elvyttää taloutta alentamalla korkoja edelleen. Tässä tilanteessa negatiivisia korkoja voidaan käyttää keinona painaa lainakustannuksia vielä alemmas ja kannustaa ihmisiä ja yrityksiä lainaamaan ja kuluttamaan rahaa.

Toinen syy on se, että kun korot ovat positiiviset, ihmisiä ja yrityksiä kannustetaan säästämään rahaa sen sijaan, että ne käyttäisivät sitä. Negatiivisilla koroilla voidaan torjua tätä taipumusta tekemällä säästämisestä kalliimpaa. Tämä kannustaa ihmisiä ja yrityksiä kuluttamaan säästämisen sijaan, mikä voi vauhdittaa talouskasvua.

Lopuksi negatiiviset korot voivat auttaa heikentämään maan valuuttaa suhteessa muihin valuuttoihin. Tämä tekee maan viennistä halvempaa ja tuonnista kalliimpaa, mikä voi auttaa parantamaan kauppavaihtoa